Pictorul Petru Diaconu, împătimit de frumos

Pictorul Petru Diaconu sărbătoreşte venirea primăverii printr-o nouă şi aşteptată expoziţie personală. Aceasta este deschisă de la începutul lunii martie, la Galeria de Artă „Lascăr Vorel”. Şi de această dată, artistul surprinde cu vivacitatea sa imaginativă.

„Petru Diaconu este un împătimit de frumos. La el, în primul rând, culoarea ne ia cu asalt, acesta este punctul forte, dar nu trebuie să omitem construcţia, pentru că este un riguros, un perfecţionist. Expoziţia este împărţită în două secţiuni: reliefuri şi pictura propriu-zisă. Dacă ne uităm atent la artefacte, în afară de motivele cunoscute, vom vedea o puternică amprentă picturală, chiar dacă artefactul prin tradiţie, prin clişeu, e un accesoriu, un decorativ pentru spaţii mici. În fiecare artefact observăm o sămânţă de pictură pe care o regăsim în sala principală, în capitolul pictură propriu-zisă. În felul acesta, remarcăm cum se leagă un capitol de altul, chiar dacă, formal, par diferite. Aceasta este o expoziţie care, prin cons­trucţie şi oferta cromatică, odihneşte”, a spus criticul de artă Emil Nicolae.

Astfel, prin cele 35 de lucrări de pictură şi 77 de reliefuri, Petru Diaconu şi-a adăugat în palmaresul individual, dacă mai era cumva nevoie, încă un certificat ce dovedeşte remarcabile calităţi artistice. „Mă străduiesc de fiecare dată să vin cu ceva nou, să creez emoţii, imagini care trec apoi în sufletul privitorului. Mai bine de jumătate sunt lucrări noi. Aceste tablouri, în luna aprilie, vor putea fi văzute într-o expoziţie şi la Botoşani”, a menţionat artistul.

Expoziţia a putut fi vizionată pe simezele Galeriei „Lascăr Vorel” până la mijlocul lunii martie.

Violeta MOŞU