Aur internaţional pentru iconarii de la Mănăstirea Neamţ

Elevi ai profesorului Dan Ţîrdea de la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ au obţinut de curînd succese remarcabile, care au sporit renumele şcolii de pictură bisericească de la Neamţ.

În februarie a.c., lucrări semnate de 25 de seminarişti de la Mănăstirea Neamţ au plecat spre Festivalul Internaţional de Artă „Small Mont Martre Of Bitola” – Macedonia. Au participat la festival, 17.950 de elevi, aceştia reprezentînd 645 de şcoli din 30 de ţări.

„În urma jurizării, ne-am situat pe locul II, împreună cu echipa Slovaciei, după echipajul din Hong Kong (China), obţinînd Premiul pentru cea mai bună colecţie. Prin urmare, am fost invitaţi să participăm în perioada 23-30 mai, împreună cu alte 18 echipaje, la Tabăra de Artă de la Bitola (Macedonia)” – relatează profesorul Dan Ţîrdea.

 Au mers la Bitola, împreună cu profesorul lor, elevii Robert Arbore – clasa a X-a, Marian Rugină – clasa a XI-a, Andrei Cozma – clasa a XII-a. Marele premiu – Crucea de Aur a fost obţinut de Robert Arbore – declarat astfel cel mai bun iconar, iar placheta concursului a fost cîştigată de Marian Rugină.

La drumul spre succesul iconarilor nemţeni au contribuit Consiliul Judeţean Neamţ, prin preşedintele Vasile Pruteanu, Protopopiatul Tîrgu Neamţ – Protopop pr Ioan Dogaru şi Neculai Amihăiesei din Vînători Neamţ. Efortul lor financiar a fost rasplătit de remarcabilele succese obţinute şi de mulţumirile celor cărora le-a fost asigurată deplasarea spre Macedonia.

„Am avut onoarea să fim primiţi de dl Aleksandru Mamakis- Consulul Onorific  al României la Bitola, de dna Elena Hadzi Antonova, de dl Costa Antonovski, cărora le mulţumim pentru primirea deosebită, pentru toate condiţiile asigurate, ospitalitatea şi prietenia cu care ne-au înconjurat în timpul şederii noastre acolo. Am descoperit la Bitola o comunitate de aromâni foarte prietenoşi şi foarte interesaţi de icoane din România, de echipajul nostru. Am legat prietenii şi cu echipaje din alte ţări”- ne-a relatat profesorul Dan Ţîrdea.

Icoanele realizate de copii au fost donate Mănăstirii „Schimbarea la faţă” din Krushevo, Macedonia.

Este de remarcat faptul că, anul acesta, elevi ai profesorului Dan Ţîrdea au obţinut aproximativ 60 de premii naţionale şi internaţionale.

Mina Valeria FILIP