Adolescenţi nemţeni la porţile poeziei

 

13-ap194-foto1Ce este cartea? Cartea însemnă credinţă, cartea înseamnă iubire, lumină, speranţă. Ai o relaţie extrem de strânsă cu cartea. Dacă un prieten, un iubit, o iubită te poate trăda, te poate înşela, cartea n-o să facă niciodată acest lucru. Te va aştepta cuminte, pe raft, eventual va aduna puţin praf pe ea şi te va aştepta exact la pagina la care ai lăsat-o… (Aura Christi)

 

Pe data de 9 noiembrie, la Biblioteca Judeţeană G.T. Kirileanu a avut loc una dintre cele mai importante întâlniri literare ale proiectului „România citeşte”. Iniţiat la ceas aniversar, când Revista Contemporanul împlineşte 135 de ani de la apariţie, în colaborare cu Academia Română, proiectul multianual are în vizor importanţi artişti români contemporani. „România citeşte” are anvergură naţională promovând arta contemporană şi patrimoniul cultural imaterial, printr-o bună paginare a unor autori contemporani, ale căror lecturi şi conferinţe sunt susţinute la Bucureşti, Iaşi, Galaţi, Alba-Iulia, Ploieşti, Oradea, Brăila, Alba Iulia, Piatra-Neamţ, Cluj, Slobozia, etc.

La întâlnirea de la Piatra Neamţ, prezidată de scriitorul Adrian Alui Gheorghe, am avut-o ca oaspete de seamă de data aceasta pe Aura Christi, o poetă de primă mână, cu o creaţie de largă şi adâncă emulaţie creatoare, care a cucerit atât prin gingăşia şi sensibilitatea poeziei ei, cât şi prin elocinţa şi consistenţa discursului. În plus, o comoară de expresivitate…

Aura Christi este de fapt poet, romancier, eseist, publicist şi editor român. S-a născut la Chişinău la 12 ianuarie 1967. Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism a Universităţii de Stat (1990) din Chişinău. Debutul absolut a avut loc pe 23 octombrie 1983 în Tineretul Moldovei. În 1993 dobândeşte cetăţenia română şi se stabileşte la Bucureşti. Poemele Aurei Christi au fost traduse în limbile franceză, spaniolă, suedeză, engleză, poloneză, germană, rusă, chineză, italiană, maghiară, turcă, albaneză, bulgară etc. În romanele şi eseurile sale descrie o serie de destine umane aflate sub teascul ocupaţiei străine, motiv care revine mereu, fiind numit de scriitoare acasă – în exil. Tema recurentă a cărţilor sale este exilul geografic şi încercarea de a şi afla o patrie în poezie. În prezent este şi redactor şef al revistei Contemporanul.

Am văzut un public adolescentin admirabil, receptiv, concentrat, inteligent, capabil nu numai să înţeleagă ce a gândit poeta ci să adauge şi semnificaţii noi. Din aplauzele entuziaste, dar şi delicate s-a observat clar că au înţeles şi s-au lăsat fascinaţi de persoana şi personalitatea complexă şi enigmatică a Aurei Christi.

 

Gianina BURUIANĂ