Aurelian Silvestru – 70 ani

• Omul de dincolo de imposibil sau despre harul făuririi

Doctor în psihologie, pedagog, scriitor, compozitor, arhitect al sufletelor omeneşti, Aurelian Silvestru este un nume cunoscut al scrisului românesc.

Despre Aurelian Silvestru se spune că este omul care ştie să le facă pe toate. Să fondezi un liceu privat în anii ’90 nu a fost deloc uşor. Şi nu, pur şi simplu, un liceu, ci unul de creativitate şi inventică – „Prometeu”.

Lucrând împreună cu constructorii la ridicarea edificiului acestei instituţii şi a bisericii din curte, a demonstrat tuturor şi, în primul rând copiilor, că atunci când vrei să faci ceva în viaţă, totul depinde de tine şi de Bunul Dumnezeu. După acest criteriu îşi zideşte viaţa Aurelian Silvestru. A construit un liceu şi o biserică, autorul conceptului arhitectural fiind chiar el, a scris manuale, a compus cântece pentru copii, a scris şi continuă să scrie cărţi profunde şi, în acelaşi timp, pe înţelesul tuturor. Ne întrebăm: când le reuşeşte pe toate? Răspunsul ni-l dă chiar autorul: – Timpul îţi este oferit ca un dar pe care trebuie să ţi-l organizezi tu însuţi. Eu găsesc timp pentru toate lucrurile pe care le consider importante. Vocaţia te obligă să împărtăşeşti şi altora ceea ce ştii să faci. Când faci totul cu plăcere, timpul capătă alt sens. În creaţia sa sunt valorificate şi protejate cu sfinţenie bunătatea, dreptatea, demnitatea, credinţa, dragostea, familia, patriotismul şi creaţia.

Fiece volum scris de Aurelian Silvestru merită citit cu pixul în mână. Îţi doreşti să cons­pec­tezi fiecare frază, fiecare cuvânt. Or, toate sunt pline de înţelepciune.

Nu întâmplător toate cărţile semnate de Aurelian Silvestru sunt premiate fie de Uniunea Scriitorilor sau la Saloanele de Carte. Astfel, volumelor „Ispita nemuririi” şi „Dincolo de imposibil”, care au avut un succes enorm la tinerii cititori, li s-a acordat Premiul Uniunii Scriitorilor. Volumul „Noi şi biografia omenirii” a obţinut Premiul „Cartea cognitivă” în cadrul Salonului Internaţional de Carte pentru Copii, ediţia a III-a. Volumul „Ispita nemuririi” a obţinut Premiul Primăriei municipiului Chişinău în cadrul Salonului Internaţional de Carte pentru Copii, ediţia a V-a.

De o popularitate mare, atât în Republica Moldova cât şi în România, se bucură volumul de cântece „Victoria speranţei” (muzica şi versurile aparţin autorului). Nu există şcoală sau liceu unde nu s-au interpretat cântecele din acest volum, iar emoţionantul cântec „Îndemn la Unire” ridică în picioare săli de sute de oameni. Cântecul este, de fapt, un imn de valoare naţională cu valenţe deosebite în educaţie.

La Salonul Internaţional de Carte pentru Copii, ediţia a VIII-a, acest volum a obţinut Premiul Mare – „Cartea anului”. Acelaşi premiu i s-a conferit şi pentru volumul de nuvele, eseuri şi parabole „Fărâme de suflet”. Conform Regulamentului, scriitorul care obţine Premiul Mare „Cartea anului” pregăteşte cartea-surpriză pentru ediţia următoare a Salonului. Astfel au apărut două minunate volume de povestiri: „Templul bunătăţii” şi „Aventurile lui Ionuţ”. Aceste cărţi au fost scrise cu maximă responsabilitate, deoarece cartea-surpriză pe care o primesc vizitatorii Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret intră în 15 mii de familii. „Fărâme de suflet”, scrisă cu suflet, a fost selectată pentru prima ediţie a Campaniei Naţionale „Copiii Moldovei citesc o carte”, campania având drept scop promovarea celor mai valoroase cărţi pentru copii şi adolescenţi. Selectarea volumului a fost o reuşită, oferindu-le cititorilor nu doar posibilitatea să descopere adevăruri şi lucruri noi, dar şi să înveţe „din viaţă şi pentru viaţă”, să citească „din plăcere şi cu plăcere”. Întâlnirile cu autorul au fost o revelaţie pentru tineri, cartea fiind numită „enciclopedie a sufletului”, „flacăra de la care pot lua lumină mii de lumânări”. Indiferent de statistici, volumul le-a trezit miilor de cititori optimismul şi crezul în puterea magică a lecturii, fiind folosit cu succes la orele de dirigenţie, orele de demnitate.

Scriitorul academician Nicolae Dabija, la una din întâlnirile din cadrul Campaniei „Copiii Moldovei citesc o carte”, spunea: „Cartea «Fărâme de suflet» este una din cele mai valoroase cărţi din istoria contemporană a literaturii”. Adevărul e că fiecare din aceste fărâme de suflet constituie o veritabilă lecţie de viaţă, de demnitate, de bunătate, atingând cele mai sensibile strune omeneşti. Pentru acest volum, anul acesta, la cel de-al 34- lea Congres al Consiliului Internaţional al Cărţii pentru Copii şi Tineret, care a avut loc în Mexic, domnul Aurelian Silvestru a obţinut Diploma IBBY şi a fost inclus în Lista de Onoare a IBBY ca cel mai bun scriitor pentru copii şi adolescenţi.

Volumul „Pragul sau alte fărâme de suflet” nici nu a mai avut nevoie de promovare, or, cititorul cunoştea foarte bine volumul precedent. Şi acest volum a fost răsplătit cu Premiul „Simpatia copiilor” în cadrul Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, ediţia a XVIII-a. Acest premiu a fost decernat chiar de către Juriul Copiilor. Tot la această ediţie, domnul Aurelian Silvestru a obţinut şi Premiul „Ion Creangă” pentru întreaga activitate în domeniul cărţii pentru copii, acordat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău. Romanul „Cel rătăcit” a fost recunoscut ca cea mai citită carte în Topul organizat de Biblioteca Naţională a Republicii Moldova.

În paginile săptămânalelor „Literatura şi arta”, „Natura”, cât şi în editorialele de duminică ale postului de radio „Vocea Basarabiei”, Aurelian Silvestru, adresându-se publicului larg, îi îndeamnă, îndeosebi pe tineri, să preţuiască tot ce e frumos, să conştientizeze faptul că omul este definit prin înălţare şi coborâre şi doar de fiecare depinde pe ce cale va merge. Domnia Sa îi ajută pe copii să-şi găsească vocaţia şi să o valorifice.

Scriitor talentat, psiholog şi pedagog prin vocaţie, Aurelian Silvestru s-a născut să făurească şi să promoveze binele pentru fericirea tuturor. În unul din aforismele sale, Aurelian Silvestru scrie: „Ca să fii fericit trebuie să crezi în Dumnezeu şi să respecţi adevărul. Două lucruri ne trebuie pentru fericire: o dragoste şi o vocaţie. Dar ambele – adevărate!”

Îi dorim şi noi lui Aurelian Silvestru multă sănătate şi realizări frumoase. Să vă dăinuie creaţia care e făcută sub semnul talentului şi al calităţii.

Claudia BALABAN, director general al Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă, Chişinău

Referinţe critice

Aurelian Silvestru prezintă un caz singular de scriitor care angajează cititorul în parcurgerea textului cu mijloace mai eficiente decât acelea de care dispune naraţiunea obişnuită, scrisă pentru plăcerea propriu-zisă a lecturii. Deţine arta de a dialoga cu cititorul, făcându-l coautor al textelor sale…

Mihai CIMPOI

Textele lui Aurelian Silvestru sunt scrise cu inima şi confirmă mai vechiul adevăr, rostit încă de Vasile Alecsandri, care zicea că ceea ce este simţit adânc, se spune simplu de toţi.

Vasile ROMANCIUC

Meritul acestui scriitor este că el creează cu gândul la cititor. Credinţa lui nesfârşită este că o carte trebuie să te facă mai bun şi mai fericit.

Aurelian Silvestru este academician fără portofoliu, unul dintre cei mai importanţi filosofi ai culturii, unul dintre cei mai îndrăgiţi scriitori ai literaturii române, unul dintre iluştrii pedagogi, care ctitoreşte cel mai bun liceu din Republica Moldova.

Nicolae DABIJA