Cartea „Refugiul regelui suedez Carol al XII-lea (1709−1714) în Imperiul Otoman. Calabalâcul de la Varniţa”, a fost lansată pe data de 23 mai, curent, în Chişinău, la Muzeul de istorie naţională.
Autorul, Robert R. Denndorf, un pasionat de istorie, originar din România, care locuieşte de mai multe decenii în Germania, prezintă istoria regelui suedez, ajuns pe meleagurile noastre.
Figura regelui suedez, Carol al XII-lea, cunoscută şi redată de istorici renumiţi precum Voltaire, Nicolae Iorga, istoricul ieşean Veniamin Ciobanu şi alţii, l-a pasionat pe Robert Denndorf într-atât, încât de mai bine de opt ani a lucrat asupra cărţii, pe care a scris-o iniţial în germană, iar apoi a tradus-o şi în limba română. A fost inspirat de curajul regelui suedez, care, ca un adevărat apărător al poporului său, a dorit să le dea o lecţie agresorilor şi şi-a păstrat demnitatea şi spiritul în cele mai grele împrejurări.
„Cartea a apărut abia ieri (22 mai 2019), dar regina Suediei a primit ediţia germană a cărţii, apărută în anul 2017. Despre acest rege vă pot spune că s-a urcat pe tronul Suediei la vârsta de 18 ani. Nu a apucat bine să domnească, pentru că în scurt timp regatul său a fost atacat de ruşi. El a vrut nu doar să-şi apere patria, dar şi să le dea o lecţie agresorilor. A ajuns până la 130 km de la Moscova, dar, oprit de gerurile ruseşti, a fost nevoit să se întoarcă şi să ceară azil turcilor”, a relatat autorul.
Carol al XII-lea s-a aflat timp de cinci ani pe teritoriul Moldovei, unde a interacţionat cu personalităţile româneşti ale timpului – Dimitrie Cantemir, Constantin Racoviţă, Nicolae Mavrocordat, Constantin Brâncoveanu, rămânând o figură marcantă şi conducându-şi ţara chiar din exilul forţat.
Istoricul Andrei Eşanu: „Tabăra lui s-a aflat sub zidurile cetăţii Bender, care era pe atunci sub stăpânire otomană, un fel de district al imperiului turcesc. S-a retras apoi în satul Varniţa, din apropiere, unde a mai rămas câţiva ani. În total – cinci ani, trei luni şi nouă zile. Acolo şi-a creat o cancelarie, guvern, monetărie, pulberărie, armată, miniştri şi şi-a condus ţara sa.”
Autorul volumului „Refugiul regelui suedez Carol al XII-lea (1709-1714) în Imperiul Otoman. Calabalâcul de la Varniţa”, Robert Denndorf, a donat Muzeului Naţional de istorie a Moldovei două hărţi originale cu spaţiul românesc, datând de la începutul sec 18, două medalii cu chipul regelui Carol al XII-lea şi imaginea cetăţii Tighina, vestigii importante ce vor completa colecţia de documente ale Muzeului.
Angelina BEGU