Biblioteca Centrală a Universităţii de Stat din Moldova a invitat comunitatea academică universitară şi nu doar, la un amplu program de activităţi, dedicat celei de-a doua ediţii a Zilei Naţionale a Lecturii, care este marcată în ziua de 14 februarie, zi în care s-a născut marele poet Grigore Vieru. Tot în această zi, Biblioteca Centrală Universitară a lansat şi cea de-a două ediţie a Campaniei „Primeşte şi dăruieşte o carte”. Potrivit directorului Bibliotecii Centrale a USM, Lilia Dogoter, scopul campaniei este de a promova lectura, de a provoca şi stimula interesul publicului pentru cărţi şi bibliotecă. Biblioteca şi comunitatea academică încearcă să sensibilizeze utilizatorii, în special generaţia tânără, dar şi să-i încurajeze să promoveze mesajul cu referire la importanţa lecturii şi de ce nu să devină chiar ei promotori şi ambasadori ai lecturii.
Fiecare dintre noi poate celebra sau consemna această zi, în percepţie proprie. Respectiv, Biblioteca a venit cu iniţiativa de a oferi bucuria prin a dărui şi a primi o carte, prin a bucura pe cineva cu o carte din biblioteca personală, din lecturile profesionale, dar şi de a reda cărţii tale, am putea spune, o nouă viaţă. În acest sens, Biblioteca a propus studenţilor, doctoranzilor, doritorilor câteva titluri de carte, care sunt primite tot prin donaţii şi se regăsesc în mai multe exemplare în colecţia bibliotecii. Aceştia, la rândul lor, pot să-şi ia o carte de interes, respectiv, pot să aducă ei o carte, dacă doresc, iar prin activităţile respective de colectare şi donaţii de carte, să răspundă şi sloganului lansat „Bucură pe cineva cu o carte şi poţi fi răsplătit cu aceeaşi bucurie prin altă carte”, contribuind în mod cert la conştientizarea valorii lecturii, dar şi alăturându-se mesajului nici o zi fără citit.
De asemenea, în holul Blocului central al USM a fost vernisată Expoziţia itinerantă de carte „Grigore Vieru – poet al nemuririi”, din colecţia pe care o deţine Biblioteca.
Eugenia TOFAN, Şef Secţie, Departamentul Cercetare şi Inovare, USM