Ziua Naţională a Lecturii, la Biblioteca Judeţeană

Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” Neamţ a celebrat Ziua Naţională a Lecturii prin activităţi specifice derulate atât la sediul central, cât şi la filiale şi Punctul de lectură şi împrumut Speranţa. Ziua Naţională a Lecturii a fost stabilită, începând din 2022, pentru data de 15 februarie a fiecărui an.

Astfel, Secţia de carte pentru copii & Ludotecă „Ion Creangă” a organizat o serie de activităţi, în colaborare cu instituţii de învăţământ din judeţ, începând de marţi, 13 februarie, când elevii clasei a II-a de la Liceul de Arte „Victor Brauner” Piatra-Neamţ, coordonaţi de înv. Cătălina Şulea, au participat la un atelier de lectură. Miercuri, 14 februarie, au avut loc vizite de informare şi documentare ale elevilor clasei a III-a a Şcolii Gimnaziale nr. 5 Piatra-Neamţ, îndrumaţi de înv. Cristina Tofan, şi ale celor ai claselor a V-a şi a VIII-a de la Şcoala Gimnazială Costişa, împreună cu profesorii Iuliana Ungureanu şi Emilian Bursuc. Joi, 15 februarie, în aceeaşi secţie pentru copii au avut loc sesiuni de lectură şi desene, având ca temă personajele îndrăgite din cărţile lui Roald Dahl şi ale Rainei Telgemeier. Urmează ca vineri, 16 februarie, bibliotecarii acestei secţii să citească poveşti copiilor preşcolari de la Şcoala Gimnazială „Nicu Albu”, în cadrul proiectului educaţional „Citim Zi de Zi”, iniţiat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, prin prof. Florentina Luca Moise – inspector general, şi prof. Elena Cristina Alungulesei – inspector şcolar pentru educaţia timpurie şi coordonator de activităţi.

Ziua Naţională a Lecturii a prilejuit şi o campanie de promovare a Filialei „Dumitru Almaş” Dărmăneşti, în cadrul căreia au fost oferite trecătorilor din acel cartier cărţi provenite din donaţii şi materiale de promovare a lecturii, precum calendare tip semn de carte şi mini-mape cu cartoline despre cărţi aflate în colecţiile speciale ale bibliotecii.

Totodată, la Centrul de Informare Comunitară din cadrul bibliotecii erau în desfăşurare, joi, 15 februarie, de la ora 14:00 la ora 18:00, cercurile pedagogice ale prof. Mihaela Nicoleta Podaru de la Grădiniţa Bârgăuani, prof. C. Pântea de la Colegiul Tehnologic „Spiru Haret” Piatra-Neamţ şi prof. Diana Ciubotaru de la Liceul „Gh.R. Roznovanu” Roznov, Structura Slobozia.

Filiala „Vasile Conta” Mărăţei a avut ca musafiri preşcolarii din grupa mare „Albinuţele” de la Grădiniţa cu program prelungit nr. 2 aparţinând Şcolii Gimnaziale nr. 3 Piatra-Neamţ, îndrumaţi de profesoarele de învăţământ preşcolar Maria Mihaela Achiriloae şi Andreea Ailişoaie, care au participat la activitatea denumită „Ne jucăm cu emoţiile”. La grădiniţă, copiii au ascultat fragmente lecturate din cărţi selectate din colecţiile Filialei şi au realizat desene potrivite cu tematica aleasă. Lucrările realizate de copii sunt expuse în vitrina expoziţională de la Filiala „Vasile Conta” Mărăţei.

La Filiala de Carte Străină, pentru a sărbători Ziua Naţională a Lecturii, utilizatorii bibliotecii au citit fragmente din literatura universală, în limbi străine. De asemenea, la Punctul de lectură şi împrumut Speranţa, copiii au citit fragmente cunoscute din cărţi apreciate de aceştia.

În acelaşi timp, sediul central al instituţiei a oferit publicului expoziţiile tematice de cărţi „Grigore Vieru sau «Taina care îl apără» – 89 de ani de la naşterea scriitorului (14 februarie 1935)”, „V.A. Urechia – 190 de ani de la naştere. Istoric, scriitor, om politic, membru fondator al Academiei Române”, organizate de Secţia de carte pentru adulţi „Mihail Sadoveanu”; „Fabule şi fabulişti”, organizată de Secţia de carte pentru copii & Ludotecă „Ion Creangă”; „Iustin Pârvu – 105 ani de la naştere (10 februarie 1919)”, organizată de Centrul de Informare Comunitară; „Immanuel Kant – 220 de ani de la moarte (12 februarie 1804)”, organizată de Sălile de lectură şi informare bibliografică „Aurel Dumitraşcu. De asemenea, Compartimentul Colecţii speciale. Fond documentar „G.T. Kirileanu” a oferit publicului expoziţiile de facsimile „Repere eminesciene. Manuscrise, facsimile, ediţii etalon, colecţii” şi „Otilia Cazimir – 130 de ani de la naştere (12 februarie 1894 – 8 iunie 1967)”.

Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu”