Paşi spre civilizaţie

Cum să fim un vorbitor plăcut

„Unii oameni nu-şi ajung scopul pentru că nu ştiu să asculte cu atenţie. Sunt atît de absorbiţi de ce vor să spună, încît nu se pot concentra asupra celor ce aud… Mulţi oameni mari mi-au mărturisit că preferă un auditor bun decît un bun vorbitor. Din păcate, această calitate pare a fi una dintre cele mai rare”.  (Isaac Marcosson)

Oamenilor le place să vorbească atunci cînd sunt ascultaţi cu interes. De aceea, trebuie să-i stimulăm, să-i încurajăm să o facă şi să-i ascultăm cu toată atenţia. După ce ascultăm povestea de la început pînă la sfîrşit, fără a întrerupe, dăm dreptate, cerem sfatul, apreciem cunoştinţele vorbitorului sau faptul că am fost captivaţi şi instruiţi de spusele sale.

Dacă cineva intenţionează să ne facă un reproş, îl încurajăm să-şi exprime nemulţumirile, îl lăsăm să-şi verse tot veninul ascultîndu-l cu atenţie şi găsim în expunerea sa argumente care să ne dea posibilitatea de a-l aproba amabil şi de a-i mulţumi sincer. Îi recomandăm, apoi, alţi parteneri care să-l ajute să-şi rezolve problema care a dus la conflict. Acest gen de comportament va determina, în general, umanizarea persoanei respective, făcîndu-l doritor de a se arăta echitabil.

„Mulţi oameni cheamă medicul pentru că au nevoie de un confident”.

„…nu avea nevoie de un sfetnic, ci de un auditor prietenos, înţelegător, faţă de care să-şi poată uşura inima”. (despre Abraham Lincoln)

„Omul care nu vorbeşte decît de sine, se gîndeşte numai la sine. Şi omul care se gîndeşte numai la sine, este iremediabil prost crescut. Deci, dacă doriţi să treceţi drept un vorbitor plăcut, învăţaţi să ascultaţi” (Nicolas Murray Buttler)

Cum să-i interesăm pe oameni

„Pentru a fi interesant, arătaţi-vă interesul pentru alţii”.

Un om bine crescut îşi dă osteneala să-i fie pe plac interlocutorului, vorbindu-i de ceea ce-l interesează, de ceea ce are pe suflet.

Descoperiţi-i pentru aceasta problemele pe care le are, gusturile şi lucrurile care-i plac.

„Persoana cu care vorbiţi este de o sută de ori mai interesată de dorinţele ei decît de persoana şi preocupările dumneavoastră”. (Dale Carnegie)

Cum să placem imediat 

Dorinţa de a fi important este cea mai puternică pentru un om. De altfel, fiecare ne credem important, chiar foarte important. Fiecare naţiune se crede superioară alteia. Aceasta este originea patriotismului, a războaielor.

Deci, orice om pe care-l întîlnim crede că ne domină într-un fel sau altul; şi o şi face.

Atunci, elementul pe care trebuie să-l introducem înainte de orice în relaţiile şi căminul nostru este MAGIA ELOGIULUI.

Lauda sinceră are o putere prodigioasă, ea venind din inimă.

Politeţea, în general, este „uleiul” care unge mecanismul vieţii zilnice şi un semn al bunei educaţii.

Este bine să oferim afecţiune şi elogii, mai ales celor lipsiţi de ele („un izvor într-un deşert).

„E mai dulce să dai decît să primeşti”;

„Poartă-te cu alţii aşa cum ai vrea ca ei să o facă cu tine”.  (Iisus)

„A flata o femeie înainte de căsătorie, ţine de gust, dar după aceea, de bun simţ. Nu vă însuraţi, deci, pînă nu aţi învăţat arta de a face complimente”. (Dorothy Dix)