În perioada 29 septembrie – 1 octombrie 2023, Universitatea de Stat din Moldova a găzduit cea de a XV-a ediţie a Conferinţei Internaţionale „Educaţia din perspectiva valorilor”.
Organizat de Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia în parteneriat cu Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „St. Kliment Ohridski” din Sofia, Universitatea din Belgrad, Universitatea din Helsinki şi Universitatea de Stat din Moldova, evenimentul reprezintă deja o tradiţie a lumii academice, desfăşurându-se cu regularitate începând din anul 2009.
Prin tematica generală, conferinţa a vizat identificarea şi promovarea valorilor necesare dezvoltării armonioase a copiilor, adolescenţilor şi tinerilor, în diferite contexte educaţionale.
În cuvântul de deschidere, prof. Igor Şarov, rectorul Universităţii de Stat din Moldova, a felicitat atât organizatorii cât şi participanţii pentru interesul şi dorinţa de a promova astăzi valori în educaţia tinerilor.
Discursul profesorului Ioan Scheau de la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba-Iulia a remarcat că societatea contemporană are nevoie să conştientizeze care sunt valorile umane, încercând prin acest eveniment să creeze o oază de normalitate, educaţiei revenindu-i marele orizont de cercetare.
În cadrul manifestării care a reunit un număr semnificativ de participenţi din ţară şi străinătate (cadre didactice universitare, cercetători, doctoranzi, masteranzi, studenţi etc.) au fost susţinute peste 80 de prelegeri (în plen şi pe secţiuni) care se vor regăsi publicate în volumele conferinţei.
Câteva dintre temele susţinute în cele patru secţiuni al conferinţei au fost: Mentoratul în formarea spirituală: specificitate, importanţă, configurări în contemporaneitate, Educaţia juridică actuală între necesităţi de standardizare şi modernizare, Etica cercetării în ştiinţele educaţiei, între ecuaţia personală a studenţilor şi nivelul de instruire al acestora, Concepţii social-politice ale Evului Mediu, Creaţiile literare în manualele actuale folosite în şcolile cu predare în limba română din Voivodina, Educaţia religioasă în viziunea profesorului Virgil Mândâcanu (1936-2019), Educaţia şi criza de valori morale în context multicultural, Educaţia creştină reflectată în studii din Republica Moldova (1993-2023), Educaţia pentru timpul liber între necesitate şi oportunitate, Valenţe formative ale evaluării reciproce în procesul de învăţare bazată pe proiecte, Utilizarea tehnologiilor digitale în contextul evaluării integrate, Profesorul, între deziderat şi realitate, Aspecte formative ale autoevaluării şi interevaluării elevilor, Educaţia religioasă în viziunea gânditorilor Dumitru Stăniloae şi Nichifor Crainic, Ce este epuizarea parentală şi de ce trebuie studiată?, Tendinţe şi provocări pentru sistemul educaţional contemporan, Index-ul cărţilor interzise, impediment în răspândirea culturii?, Educaţia incluzivă şi provocările acesteia în societatea actuală, Prevenirea şi combaterea situaţiilor de vulnerabilitate şi de risc în unitatea de învăţământ etc.
După cum uşor se poate observa, subiectele abordate sunt de maximă actualitate, multe dintre ele propunând soluţii practice la problematica actuală a educaţiei prin modele reale, cu ajutorul valorilor morale şi culturale propuse de către participanţi, fapt pentru care se aşteaptă cu interes volumele cu lucrările conferinţei.
Dr. Mihai FLOROAIA