Anul 2012 însemnă pentru Asociaţia Învăţătorilor din judeţul Neamţ, anul centenarului, marcat prin multiple activităţi ştiinţifice, culturale, artistice şi turistice. Printre ele, la un loc de seamă, s-a situat şi centenarul ilustrului profesor de matematică Constantin Borş, eveniment inclus şi în manifestările dedicate Zilelor Colegiului Naţional „Calistrat Hogaş”.
Mă voi referi, în continuare, la activităţile din zilele de 11 şi 12 mai, prilejuite de acest centenar.
Vineri dimineaţa, în prezenţa fiului său, Mircea Borş, profesor universitar de matematică la Iaşi, a inspectorului general adjunct al ISJ Neamţ, d-na Liliana Georgescu, a unui număr mare de absolvenţi ai clasei speciale de matematică din 1974, clasă de suflet a profesorului (şi invers), a unor colegi de cancelarie, profesori de matematică din oraş şi elevi, a fost inaugurat Cabinetul de Matematică „Profesor Constantin Borş”. Doi preoţi au sfinţit sala de clasă, s-a dezvelit o placă comemorativă, s-au reamintit etape din viaţa şi activitatea profesorului şi s-au acordat cinci premii „Constantin Borş” elevilor care au obţinut în acest an rezultate deosebite.
În paralel, s-a desfăşurat primul concurs, deocamdată judeţean, de matematică „Constantin Borş”, la care au participat 45 de elevi din clasele VII – XI.
Sâmbătă dimineaţa, la cimitirul „Eternitatea”, a avut o slujbă de pomenire şi sfinţire a noului locaş de veci al celui care a fost profesorul Constantin D. Borş.
La ora 10, în sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Calistrat Hogaş” a avut loc un simpozion dedicat vieţii şi activităţii profesorului. În faţa unei asistenţe numeroase, academicianul Radu Miron de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, a relatat secvenţe din activitatea profesorului, colaborarea cu profesorii Ion Creangă, rector al universităţii şi Adolf Haimovici, ambii născuţi în 1912 (ce coincidenţă!). A reamintit şi despre activităţile profesorului Borş care au făcut ca oraşul nostru să devină un centru metodic recunoscut în Moldova şi nu numai. Apoi, academicianul Radu Miron a declarat că a fost o onoare pentru el să participe la acest simpozion şi a propus generalizarea la nivel naţional a concursului „Constantin Borş”.
Neputând să vină la Piatra Neamţ, fiind la o altă manifestare la Cluj, academicianul Solomon Marcus a transmis un emoţionant mesaj citit de dna Liliana Georgescu.
Domnia sa, ca fostă participantă la cercul de matematică pe oraş, condus de regretatul profesor, a vorbit despre modul în care se desfăşurau aceste activităţi, la care elevii veneau cu mare plăcere, deoarece profesorul reuşea să îmbine abstractul matematic cu raţionamentele logice şi aplicaţiile practice şi să realizeze ore atractive, cu o largă aplicabilitate.
„Pare surprinzătoare prezenţa unei profesoare de română la un simpozion de matematică”, afirma d-na profesor doctor Cristina Neculăeş de la acest colegiu, dar nu a fost aşa, deoarece, intervenţia dumneaei s-a referit la profesorul Borş ca poet, prezentând câteva opinii personale despre poeziile scrise.
Tot d-na Neculăeş a fost conducătoarea unui grup de elevi, care au prezentat un frumos moment artistic realizat pe un colaj din versurile poetului Lucian Mircea, pseudonimul profesorului Constantin Borş.
Profesorul Gheorghe Amaicei, preşedintele Asociaţiei Învăţătorilor din judeţul Neamţ a transmis salutul asociaţiei pe care o conduce şi a înmânat dlui Mircea Borş o mapă cu materialele Centenarului Asociaţiei Învăţătorilor, care include ca manifestare şi Centenarul Constantin Borş.
Trebuie remarcat efortul depus de conducerea colegiului, directoarea Maria Lupu şi adjunctul Florin Irimia, a profesorilor coordonatori de activităţi şi a elevilor participanţi, la excepţionala reuşită a tuturor acţiunilor dedicate acestui eveniment.
Prof. Constantin ANTONOVICI