După Centenar…

Au intrat în istorie cele trei zile de mai în care s-a sărbătorit centenarul Asociaţiei Învăţătorilor din Neamţ.

Multe inimi au bătut mai accelerat pentru acest eveniment, dar sigur, una a trăit  o mare satisfacţie. „Asta-i pohta ce-am pohtit”. Şi merita nenea Ghiţă acest lucru  pentru cât s-a zbătut şi câte a pătimit pentru reînfiinţarea şi reafirmarea Asociaţiei Învăţătorilor.

Au fost trei zile frumoase de primăvară, binecuvântate de Domnul cu soare şi vreme bună, au fost zile pline de activitate şi de bucurie sufletească. Fiecare a participat unde şi după cum a vrut  şi după cât l-au mai ţinut puterile trupului.

Au participat  elevi de la prestigioase colegii nemţene, reprezentanţi ai oficialităţilor, au fost şi oaspeţi dragi din Basarabia,  din Bucovina de Nord – Ucraina şi ne-au onorat cu prezenţa şi prieteni din Moldova. S-au spus cuvinte frumoase, s-a cântat, s-au spus versuri, s-au schimbat diplome şi alte însemne simbolice omagiale. S-a prezentat cartea „Asociaţia Învăţătorilor din Neamţ – Un secol de existenţă”, s-a dezvelit şi o placă comemorativă şi s-a mers într-o excursie plăcută şi reconfortantă.

Şi uite aşa au trecut cele trei zile de mai ale dăscălimii nemţene, dar în urmă, mai acute decât înainte, rămân câteva probleme esenţiale pentru asociaţia noastră şi la nivel naţional. Una dintre ele, şi cea mai importantă, este creşterea numerică a asociaţiei şi totodată  întinerirea obligatorie a structurilor organizatorice şi de conducere. O alta, la nivel naţional, e cea a reorganizării  AGIRo într-un mod riguros, pragmatic şi reprezentativ pentru toate judeţele ţării.

Să nu uităm de rolul activ pe care Asociaţia trebuie să-l aibă în relaţiile cu M.E. şi inspectoratele şcolare pentru readucerea şcolii la rolul şi valoarea ei de altădată dar, în acelaşi timp, şi pentru integrarea ei la cerinţele intrării României în Uniunea Europeană. De asemenea să nu uităm aspectele şi activităţile cultural-artistice, sportive şi recreative ce trebuie să-şi regăsească ţinuta şi valoarea adevărată atât în şcoli, cât şi la nivel naţional. În acest mod sperăm ca şcoala să redevină instituţia fundamentală a acestei ţări şi prin ea, ţara noastră să-şi readucă fii acasă, acolo unde s-au născut şi unde mai au multe de spus şi de înfăptuit.

 

Prof. Ştefan CORNE