În premieră la Chişinău: GALA CORNELIU COPOSU

Cea de-a VI-a ediţie a Galei Corneliu Coposu a avut loc la Chişinău, pe 10 – 11 noiembrie 2023.

Preşedintele executiv al Fundaţiei organizatoare „Corneliu Coposu”, Ion-Andrei Gherasim, a subliniat că Chişinăul este un oraş care trebuia să găzduiască Gala Corneliu Coposu. Temeritatea celor 17 ani şi jumătate în care Corneliu Coposu s-a jertfit pentru principii şi idei creştin-democrate, merită să fie cunoscută de către toţi românii de pretutindeni.

Gala Corneliu Coposu a debutat la 1 noiembrie prin deschiderea, la Muzeul de Istorie a Moldovei, a expoziţiei Corneliu Coposu, o viaţă întreagă pentru principii şi valori, care a prezentat în imagini viaţa lui Corneliu Coposu şi legătura lui sufletească cu mentorul său, Iuliu Maniu. Expoziţia poate fi urmărită până pe 1 decembrie, de Ziua Naţională a României. Tot Muzeul de Istorie a Moldovei, cu suportul Librăriei Cărtureşti, a fost gazda lansării de carte: Iuliu Maniu, politică şi morală de Cristian Borz şi Ana Maria Borz.

Evenimentul principal al Galei s-a desfăşurat la Sala cu Orgă, edificiu istoric şi de prestigiu, care a fost inaugurat în anul 1901 şi reabilitat recent cu sprijinul Guvernului României.

Membrii juriului celei de-a VIII-a ediţii a concursului de eseuri, cu titlul Represiunea comunistă în România şi Republica Moldova, organizat de către Fundaţia Corneliu Coposu, în parteneriat cu Fundaţia Academia Civică, Fundaţia Hanns Seidel şi Fundaţia Culturală Memoria, a acordat premii următorilor câştigători:

PREMIUL 1: pentru Maria SERETEAN, clasa a 10-a, Liceul Teoretic „Emil Nicula”, Mereni, Republica Moldova, pentru lucrarea „Represiunea comunistă în România şi Republica Moldova”.

PREMIUL 2: pentru Vlad Horaţiu MICLĂUŞ, master, Facultatea de Istorie, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, pentru lucrarea „Regimul penitenciar din România în primele două decade comuniste. Studiu de caz: penitenciarul Sibiu”.

PREMIUL 3: pentru Maria Laura TOMOZEI, anul 1, Facultatea de Medicină, Univ. „Grigore T. Popa”, Iaşi, pentru lucrarea „Adriana Georgescu – profesionistă în arta supravieţuirii”.

PREMIUL SPECIAL: pentru Mălina RÂNDAŞU, master, Facultatea de Istorie, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, pentru lucrarea „Percepţii asupra represiunii comuniste din România – subiectivism, empatie, prioritizarea sinelui”.

PREMIUL „RODICA COPOSU”: pentru Matias VLAICU, clasa 8-a, Şcoala „Alexandru Ioan Cuza”, Brăila, pentru lucrarea „Represiunea comunistă în România şi Republica Moldova”.

Ediţia acestui an a Galei Corneliu Coposu pe lângă premiile oferite tinerilor, a avut-o în calitate de invitat special pe cunoscuta şi îndrăgita scriitoare Ana Blandiana şi s-a bucurat de un recital extraordinar de pian şi ţambal, susţinut de pianistul Cătălin Răducanu.

Un impact deosebit de important pentru Republica Moldova al desfăşurării Galei la Chişinău este şi faptul că din sursele financiare colectate în urma evenimentului va fi susţinută amenajarea unicului Complex Muzeal în aer liber în memoria victimelor represiunilor politice din satul Mereni, raionul Anenii-Noi. Acest Muzeu reprezintă un element unic de patrimoniu şi memorie colectivă, un spaţiu de comunicare şi de educaţie spirituală pentru tineri.

Un eveniment – dezbatere despre istorie, memorie şi valori comune din cadrul Galei, cu participarea studenţilor, masteranzilor, cadrelor ştiinţifico-didactice şi a celor pasionaţi de istorie s-a desfăşurat pe data de 10 noiembrie 2023 şi la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău.

Încă de la înfiinţare, din anul 1996, Fundaţia Corneliu Coposu din România promovează principiile creştin democrate. Totodată, Fundaţia îşi propune să sprijine şi să organizeze o serie de acţiuni pentru elevi, studenţi, prin: promovarea memoriei şi a adevărului referitoare la viaţa şi activitatea lui Corneliu Coposu; pregătirea şi perfecţionarea cunoştinţelor culturale, tehnice, ştiinţifice, politice, manageriale ale tineretului; prin acordarea unor burse pe termen scurt sau mediu, în limita fondurilor Fundaţiei Corneliu Coposu, în cadrul unor universităţi sau alte instituţii de profil din ţară şi străinătate, pentru a-şi însuşi cunoştinţele la nivelul standardelor internaţionale; organizarea de simpozioane, conferinţe, comunicări ştiinţifice, schimburi de experienţă.

Gala Corneliu Coposu, ediţia a VI-a, a fost organizată de Fundaţia „Corneliu Coposu”, în parteneriat cu Fundaţia Hanns Seidel, Fundaţia Culturala Memoria, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, Ambasada României în Republica Moldova, Muzeul Ororilor Comunismului în România, Primăria Mereni, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău, Asociaţia Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici din Moldova.

Angelina BEGU