La steaua care-a răsărit…

Când pe 27 noiembrie 1869, la orele 11, a sunat prima dată clopoţelul „Liceului Alb”, faptul că această zi ar putea marca naşterea unei stele a învăţământului românesc era doar o speranţă, pentru cei prezenţi.

Acum, după 150 de ani de strălucire a Colegiului Naţional „Petru Rareş”, speranţa a devenit certitudine argumentată de solidele performanţe ale elevilor de-a lungul timpului, de munca unor dascăli pentru care profesia a fost şi este un legământ de credinţă pe altarul ştiinţei de carte.

Calistrat Hogaş, Ion Negre, Mihai Stamatin şi multe alte personalităţi au lăsat o amprentă de neşters şi au contribuit major la lansarea şcolii dumneavostră spre înălţimi. O zestre perpetuată de-a lungul generaţiilor, în cancelariile Rareşului, de profesori de elită, de înaltă ţinută morală şi profesională.

Vă puteţi mândri cu o şcoală de matematică de renume mondial, aşa cum sunt de fapt şi reuşitele la fizică, astronomie şi alte discipline. Ne-aţi onorat cu medalii de aur, argint, bronz şi cu premii speciale la concursuri şi olimpiade, dar şi cu activităţi extraşcolare de excepţie. Vă puteţi mândri cu profesori care au reformat sistemul de învăţământ românesc. Dar mai presus de orice sunteţi o şcoală care ştie să desăvârşească oameni adevăraţi, cu mintea deschisă spre tot ce este inovator.

Pentru toate reuşitele dumneavoastră, pentru munca şi devotamentul dascălilor şi al discipolilor, în numele Sindicatului din Învăţământ şi al Asociaţiei Învăţătorilor din Judeţul Neamţ, vă felicităm, vă aducem un respectuos omagiu şi vă dorim ca lumina stelei care-a răsărit acum 150 de ani să fie veşnică.

O sinceră şi călduroasă urare de LA MULŢI ANI – Colegiului Naţional „Petru Rareş”!

Fie ca toţi cei care vor avea norocul să vă calce pragul de acum înainte să fie la fel de merituoşi ca înaintaşii lor!

Colectivul de redacţie al revistei „Apostolul”