Cea de-a XXII-a Adunare Generală a Consiliului Naţional al Elevilor a avut loc în perioada 3-6 februarie 2017, la Râmnicu Vâlcea, şi a dezbătut subiectele actuale de interes general privind învăţământul preuniversitar din România, organizarea alegerilor pentru viitoarea conducere a unicei structuri reprezentative a elevilor la nivel naţional, starea sistemului de învăţământ.
Adunarea Generală a solicitat ca vacanţa de vară să înceapă pe 1 iunie, iar anul şcolar pe 1 septembrie. Reprezentanţii elevilor propun această modificare pentru a echivala numărul de săptămâni ale semestrelor, astfel încât vacanţa de iarnă să fie extinsă cu o săptămână.
Totodată s-au stabilit direcţiile fundamentale de acţiune ale Consiliului Naţional al Elevilor în vederea asigurării continuităţii luptei pentru reformarea actului educaţional, astfel încât principiile susţinute de legislaţia în vigoare să fie aplicate corespunzător şi, în acelaşi timp, să existe o compatibilizare cu nevoile societăţii contemporane.
Alte discuţii esenţiale au făcut referire la situaţia problematică a manualelor şcolare, rămase încă neactualizate în raport cu noua paradigmă educaţională, organizarea transparentă şi riguroasă a concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi inspector şcolar şi Codul de etică în învăţământul preuniversitar, cod pe care reprezentanţii elevilor l-au amendat, însă nu îl consideră aplicabil în actuala cutumă a sistemului de învăţământ preuniversitar.
„Ne aflăm la coada clasamentului mondial când vine vorba de vacanţe alocate elevilor a declarat Vlad Ştefan, Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, aşadar ne dorim o săptămână în plus la vacanţa de iarnă, echivalând astfel cele două semestre. Şi dacă privim problema strict din interesul şcolii, mărirea vacanţei de iarnă poate restrânge consumul mare de resurse alocate încălzirii şcolii, aspect esenţial în gestionarea eficientă a bugetului. Referitor la codul de etică al profesorului, forma actuală este foarte bună, însă ne temem că va rămâne doar pe hârtie şi nu vom fi parte a asumării generalizate a principiilor şi valorilor invocate de către toţi actorii implicaţi în educaţie”. (Red.)