Dascăli de altădată, comemoraţi la Bicaz

Actualii şi foştii dascăli din Bicaz s-au adunat în urmă cu câteva luni, mai precis la finele lui octombrie 2017, în cadrul amplei manifestări Zilele Bicazului, la Liceul Carol I pentru a trăi câteva ore bune în lumea prezentului şi a amintirilor din trecutul pedagogic al oraşului. Întâlnirea a fost prilejuită de organizarea colocviului „Dascăli nemţeni de altădată”, ediţia a XLIII-a, iniţiat şi condus de către profesorul Dan Mihăilescu, care a avut ca invitaţi reprezentanţi ai administraţiei locale şi ai corpului didactic din şcolile urbei de sub baraj. Programul a debutat cu vorbele adresate publicului de către liderul manifestării, profesorul Mihăilescu, de către directorul Liceului Carol, Rodica Iorga şi de către primarul Nicolae Sălăgean, în calitate de gazdă, continuând cu expunerea profesorului Gheorghe Radu despre învăţământul bicăjean şi evoluţia acestuia de-a lungul timpului.

Şcoala primară din Bicaz a fost întemeiată în 1858, fiind printre primele instituţii de învăţământ din judeţul Neamţ, când un oarecare Vasile Zaharia Cluceru, arendaş al moşiei, aduce un dascăl, Ion Matei, şi-l pune cu cheltuiala lui să înveţe copiii din Bicaz şi împrejurimi. După acesta au figurat ca educatori preotul Vasile Mărculescu, 1870, C. Istrate, 1880, C. Popescu, 1884, Gheorghe Teofănescu, 1890, Teofănescu Gribincea, 1891-1912, Pantelimon Hurjui,1912-1916, Aristotel Teofănescu, 1916-1922 şi lista ar putea continua. În 1934-1935 şcoala avea 130 de elevi înscrişi, din care frecventau 112.

La Bicaz a funcţionat multă vreme şi o şcoală de meserii, care a dat mulţi meseriaşi atât pentru localitate cât şi pentru localităţile vecine, şi expozeul a continuat cu amănunte privind învăţământul din perioada interbelică, introducerea profesorului Gheorghe Radu creând asistenţei o bună atmosferă de rememorare şi omagiere a foştilor dascăli, de cinstire a activităţii actualului corp didactic bicăjean.

Expuneri au mai prezentat prof. Gheorghe Amaicei – Am fost repartizat la liceul din Bicaz acum 60 de ani; prof. Cornelia Rusu – Un geograf de talent, profesorul Dan Ştirbulov; prof. Aspazia Sandu – Un matematician de excepţie, profesorul Vasile Ţifui; prof. Violeta Dinu – Un plastician sensibil, pictorul Ştefan Iaută şi prof. Dan Mihăilescu – Un patriot-profesor Vsevolod Ruga. Publicul a mai participat şi la vernisajul unei expoziţii de pictură semnată de regretatul pictor Ştefan Iaută, de obârşie din Bicaz. Aceeaşi activitate dedicată dascălilor de altădată a presupus înmânarea unor Diplome de Recunoştinţă tuturor celor prezenţi, pentru activitatea de promovare a învăţământului de calitate în urbea de sub baraj şi promovarea imaginii acestui domeniu în societatea românească. De remarcat că acţiunea, ce a fost cuprinsă în programul activităţilor Zilelor Bicazului, 2017, a fost patronată de către primarul oraşului, Nicolae Sălăgean, în dubla sa calitate de prim gospodar al urbei şi de fost elev al liceului. Nu întâmplător, în cuvântul său primarul avea să reamintească publicului atmosfera învăţământului anilor ꞌ70, când era elev la cursurile serale ale instituţiei, ce i-au asigurat pregătirea pentru calitatea de viitor student în chimie industrială.

 

Ion ASAVEI