După toată tevatura, discuţiile, protestele la colţul străzii şi la colţul nivelului naţional, hamletianul a avea sau a nu avea concurs pentru ocuparea posturilor vacante de director şi director adjunct pentru unităţile de învăţământ preuniversitar s-a rezolvat: am fost păliţi cu testul grilă drept în moalele capului. Înainte de acest moment mult aşteptat, fel de fel de răspândaci au lansat pe piaţă tot felul de zvonuri, modele de itemi din ce în ce mai ciudat alcătuiţi, pe principiul că dacă nu poţi ajuta pe cineva, atunci încurcă-l! Doar dezinformarea şi manipularea trebuie să meargă mână în mână până la capăt, nu?
Dacă ar fi să fac o radiografiere a tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele 30 de zile, situaţia s-ar prezenta cam ca în scenetele lui Nea Mărin, unde Sucă, nepotul ăla cam şui, sparge damigeana cu zaibăr, pătează buletinul şi nu se mai poate înscrie la Academia de Miliţie. Sau cam aşa ceva.
După mai multe ezitări şi câteva poticneli, membrii comisiilor judeţene au verificat cantitatea şi calitatea documentelor încărcate de către cantindaţi pe platforma electronică special realizată pentru acest concurs, deşi legea spune că trebuia doar o adresă de e-mail. La finalul perioadei de verificare au apărut şi surprize: candidaţi respinşi din diverse motive, de la unii care nu şi-au încărcat pe platformă documentele de identitate (poate că şi-au pierdut identitatea… politică!), la alţii care au fost invalidaţi pe motiv că au uitat să mestece în zacusca de ghebe sau n-au trimis acte la care ISJ avea acces direct (cazier judiciar sau calificative anuale). Încă se mai crede că uneori scrupulozitatea exagerată poate compensa lipsa de competenţă şi profesionalism. Dar nu e adevărat.
Ziua primei probe a fost una friguroasă, cu ploaie multă, aglomeraţie, lipsă de locuri de parcare în curtea liceului gazdă a probei, emoţii, aşteptări, stres etc. După ceva timp de aşteptare au apărut şi subiectele: o grilă cu 60 de itemi (40 de itemi cognitivi sau cam aşa ceva şi 20 din managementul educaţional). Interesant mi s-a părut următorul item, extrem de relevant pentru specificul activităţii viitorilor manageri şcolari: Măgarul întotdeauna are …? (Variante de răspuns: A) grajd B) potcoave C) harnaşament D) copite E) coamă). Ce să mai facă bietul măgar? Are…. dacă este dotat! Important e să aibă întotdeauna. Cât management educaţional se ascunde în acest item, probabil că nici nu vă daţi seama. Sau, poate, câtă… inteligenţă!!! Trebuie să fi citit tomuri serioase pe această temă, apoi să ai şi experienţă ceva ani de zile la cârma vreunei mari instituţii de învăţământ pentru a putea oferi răspunsul corect. Per total, rezultatele au fost îmbucurătoare pentru unii, supărătoare pentru alţii, surprinzătoare chiar pentru anumite persoane etc.
Cu toate acestea, în contextul în care toată ţara e preocupată de uciderea ursului apărut pe străzile Sibiului, sperăm ca următoarele două probe ale concursului (evaluarea CV-urilor candidaţilor şi prezentarea ofertei manageriale) să treacă cu bine, astfel încât să putem exclama cu toţii în cor, aproape de Crăciun: Habemus directores!
Apuleius PLATONICUS