În câteva rânduri vreau să vă prezint un subiect mai puţin abordat şi controversat în acelaşi timp, despre civilizaţiile străvechi pierdute. Este vorba despre cartea protosinghelului Teodosie Paraschiv, Civilizaţii străvechi pierdute. Un punct de vedere ortodox, apărută la Editura Meridiane Publishing, Iaşi, 2021.
Absolvent al Institutului Teologic Universitar de la Sibiu în anul 1989, Teodosie Paraschiv a urmat cursurile de doctorat la aceeaşi instituţie. În perioada 1989-2005 a lucrat în administraţia bisericească. A publicat diverse studii şi lucrări de specialitate, dintre care menţionez: Maxime şi cugetări filocalice (2011), Maxime patristice, vol. I (2014), Codul Bibliei. Semnătura lui Dumnezeu (2014), Cuvânt, credinţă, viaţă. Tâlcuiri scripturistice (2016), Cuvinte de suflet – audiobook (2020), Puterea vindecătoare a postului (2021). Multe dintre articolele şi studiile sale pot fi citite şi pe blogul personal al părintelui.
Până în prezent nu s-a încumetat nici un teolog să abordeze acest subiect complex, interdisciplinar şi controversat. Deşi, în societatea actuală, avem acces la foarte multe informaţii, suntem tot mai dezinformaţi, deoarece tehnica a creat o lume virtuală în care credem şi refuzăm să privim lumea ca un întreg.
Despre acest subiect evitat se vorbeşte doar tangenţial. Acest fapt l-a determinat pe părintele Teodosie să se întrebe în nenumărate rânduri ce este cu aceste civilizaţii străvechi şi cum împăcăm aceste informaţii cu Sfânta Scriptură? Dintre întrebările la care autorul oferă posibile răspunsuri, dar şi adevărate provocări pentru cititor, menţionez: Cine sunt „fiii lui Dumnezeu” despre care se aminteşte în cartea Facerea VI, 2? Care sunt cele mai vechi civilizaţii? Cine sunt zeii străvechi veniţi din cer? Cine a ridicat construcţiile megalitice pe care astăzi le putem găsi pe toate continentele? Care este sursa cunoştinţelor astronomice foarte avansate deţinute de civilizaţiile străvechi? De unde informaţiile păstrate în tradiţiile din China, India şi Egipt despre tehnologiile avansate deţinute de civilizaţiile străvechi?
Acestor întrebări, părintele Teodosie răspunse în cele trei mari capitole ale studiului: I. Civilizaţii străvechi pierdute. Un punct de vedere ortodox, II. Zeii din vechime, extratereştrii de astăzi, III. Extratereştrii sunt printre noi. Sunt civilizaţii despre care se cunosc foarte puţine informaţii. În decursul a peste 40 de ani, autorul a citit şi analizat diverse opinii despre acest subiect, dar nici una ortodoxă.
Neintenţionând să convingă pe nimeni în legătură cu rezultatele la care a ajuns, autorul sugerează cititorilor să utilizeze informaţiile din prezenta lucrare în contextul actual şi să concluzioneze singuri anumite aspecte, cu atât mai mult cu cât lucrarea face trimitere la numeroase surse şi resurse pe tema abordată. Numeroasele studii consultate de către autor conferă linia de adevăr a celor prezentate.
Aşezând informaţiile de care dispunem, se poate reconstitui, ca un puzzle, imaginea istoriei străvechi, astăzi ascunsă, distrusă sau nescrisă în totalitate.
În speranţa că succinta prezentare vă determină să lecturaţi conţinutul cărţii cu scopul de a descifra multe aspecte abordate în paginile acesteia, recomand analiza obiectivă a informaţiilor.
Dr. Mihai FLOROAIA