Gheorghe Vadana s-a născut la 3 februarie 1931, Poiana Teiului, judeţul Neamţ. Este absolvent al Şcolii Normale de Băieţi “Gheorghe Asachi” din Piatra Neamţ şi al Facultăţii de Arte Plastice Iaşi, promoţia 1967 (clasa profesorilor Hotnog şi Podoleanu).Profesor de desen la mai multe şcoli generale din Piatra Neamţ şi inspector de specialitate la Inspectoratul Şcolar al judeţului Neamţ. Prezenţă activă, ferventă la expoziţiile colective, de grup şi la saloanele judeţene organizate de Filiala Neamţ a UAP; 1981-1989- Salonul de vară al profesorilor de desen, Piatra Neamţ; 1979- 1981- 1983- Festivalul Naţional “Cîntarea României”, fazele interjudeţene.
Expoziţii de grup: 1985, Galeriile Cupola, Iaşi; Galeriile municipiului Bucureşti; 1987- Piatra Neamţ, Tîrgu Mureş; 1991- Strassbourg; Grafică, Valencia, Venezuela; 1995- Galeriile municipiului Bucureşti; Martelly, Ungaria.
Expoziţii personale: 1980- Tg. Mureş; 1981- 2010- în fiecare an, la Piatra Neamţ.
Organizator al unor tabere de creaţie: 1982-1984- Almaş; 1985- 1988- Brateş; 1987- Viişoara; 1989- 1993- Dumbrava şi Borca; 1998- Durău, tabere soldate cu expoziţii de grup, reprezentînd tot atîtea evenimente artistice.
În anul 2010, primeşte premiul ziarului Ceahlăul şi este declarat omul anului în pictura nemţeană. La începutul lunii februarie 2011, este sărbătorit de colegii de la Liceul de Artă “Victor Brauner”, Asociaţia învăţătorilor din judeţul Neamţ şi Sindicatul Învăţămînt Neamţ.
Prezent cu lucrări în colecţii din ţară şi străinătate. Pictura sa, lirică în atitudine, s-a consacrat pastelurilor de atmosferă, în modalitate post- impresionistă, cele mai reuşite lucrări fiind dedicate unor peisaje tăinuite din munţii Neamţului.
“Cred că longevitatea mea se datorează părinţilor mei, munteni sănătoşi, care mi-au dăruit această genă. Am făcut de toate în viaţa mea, dar le-am făcut ponderat, conştient mereu că trebuie să lăsăm o urmă în viaţă. Mai ales atunci cînd Dumnezeu îţi încredinţează un talent, trebuie să conştientizezi acest dar, să munceşti pentru a nu-l irosi, să dai seamă despre el.
(N. B. Şi Puiu Vadana a dat seamă în expoziţia prezentată la Galeriile Lascăr Vorel, din 5 februarie a.c.)
În ceea ce priveşte semnificaţia formei în pictura mea, ea este expresia emoţiei pe care modelul o declanşează şi se retrage pentru a lăsa loc stării de trăire care se desfăşoară pe fondul unei amintiri- urcuşuri şi coborîri în timp- încercări de a reda viaţa născută din viaţă.
Caut să eliberez forma de tutela motivului real fără s-o opun acestuia, desenez obiectele şi fiinţele lumii, le pictez de acord cu simţirea momentului recepţiei, imaginea naturii în pictura mea constituindu-se ca o problemă ce exclude simpla plăcere rezultată din transfigurarea senzaţiilor în imagini stereotipe”.
Gheorghe VADANA