BAC-ul pentru olimpici

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) anunţă că sesiunea specială a examenului naţional de bacalaureat, dedicată componenţilor loturilor olimpice, se va desfăşura, în perioada 10-25 mai 2018, şi va fi organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova. Comisia judeţeană va nominaliza ulterior unităţile de învăţământ care vor găzdui centrele de examen şi de evaluare pentru această sesiune specială.

Înscrierea candidaţilor va avea loc în zilele de 10 şi 11 mai. Probele de evaluare a competenţelor se vor desfăşura astfel: 14-15 mai (evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română/limba maternă), 16 mai (evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională), respectiv 17-18 mai (evaluarea competenţelor digitale).

„Probele scrise au următorul calendar: 21 mai (Limba şi literatura română), 22 mai (proba obligatorie a profilului), 23 mai (proba la alegere a profilului şi specializării) şi 24 mai (limba şi literatura maternă). Afişarea primelor rezultate, la sediul unităţii de învăţământ care va găzdui această sesiune specială, este prevăzută pentru data de 24 mai (până la ora 18:00), depunerea contestaţiilor fiind programată în cursul aceleiaşi zile (18:00-20:00). În data de 25 mai, vor fi soluţionate contestaţiile şi afişate rezultatele finale”, precizează MEN, într-un comunicat de presă.

 

Simularea Evaluării Naţionale şi a Bacalaureatului

 

Ministerul Educaţiei Naţionale a decis: la nivel naţional, simularea Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VIII-a va avea loc în perioada 5-7 martie 2018, iar cea a probelor scrise din cadrul examenului naţional de Bacalaureat, în intervalul 19-22 martie.

Calendarul simulării EN VIII are următoarea configuraţie: 5 martie – Limba şi literatura română, 6 martie – Matematică, 7 martie – Limba şi literatura maternă, 16 martie – comunicarea rezultatelor.

Simularea probelor scrise din cadrul examenului naţional de Bacalaureat se va desfăşura după următorul program (comun pentru clasele a XI-a şi a XII-a): 19 martie – Limba şi literatura română/E)a), 20 martie – Limba şi literatura maternă/E)b) şi 21 martie – proba obligatorie a profilului/E)c).

Proba la alegere a profilului şi specializării/ E)d) se va derula joi, 22 martie şi va fi susţinută exclusiv de elevii clasei a XII-a.

Obiectivele simulării sunt familiarizarea elevilor cu rigorile examenelor pe care le vor susţine la finalul celor două cicluri de învăţământ, stabilirea nivelului real de pregătire atins în această etapă, precum şi optimizarea pregătirii în vederea obţinerii unor rezultate satisfăcătoare la examenele propriu-zise.

 

„Şi eu fac sport. Am patru medalii şi o vreau pe a cincea”

 

Cu dorinţa din titlu s-a încheiat prima întâlnire pe 2018 din cadrul proiectului „Campionii României în şcoală, liceu şi universitate” organizată de către DJST Neamţ. „Şi eu fac sport. Am patru medalii şi o vreau pe a cincea”, au fost vorbele unei eleve de clasa a III-a de la Şcoala Gimnazială Nr. 2 din Piatra-Neamţ către invitatul zilei, Gheorghe Paisa, directorul DJST Neamţ. Acesta este antrenorul loturilor naţionale de radioamatorism ale României, la toate categoriile de vârstă. De asemenea, este singurul român care face parte din Grupul permanent de lucru al Federaţiei Internaţionale de Radioamatorism, for ce se ocupă de organizarea întregii activităţi sportive din domeniu în lume. Ca antrenor al României, Gheorghe Paisa a urcat cu România pe locul 3 la mondiale şi europene, reuşind să pregătească în trecut un sportiv care a stabilit cinci recorduri mondiale.

Gheorghe Paisa a reuşit să aibă întrevedere animată cu elevi ai claselor a III-a A (învăţător Ramona Atomei, profesor educaţie fizică şi sport – Eduard Archir), a III-a B (învăţător Daniela Blanariu, profesor educaţie fizică şi sport – Narcis Chiuaru) şi a VII-a E (profesor educaţie fizică şi sport – Laurenţiu Andrei). După o prezentare a ceea ce înseamnă competiţiile sportive de la nivelul local până la cel olimpic, Gheor­ghe Paisa a întrebat: Ce sportivi români cunoaşteţi? Cel dintâi răspuns: Nadia Comăneci. Apoi s-au auzit numele tenismenei care conduce clasamentul mondial, Simona Halep, dar şi al colegei acesteia, Sorana Cârstea. Băieţii au sărit: Cristiano Ronaldo şi Lionel Messi. „Aceştia nu-s români”, i-a corectat Paisa, dar a admis că orice exemplu arată că interesul copiilor pentru sport este ridicat. Toate aceste nume rostite de copii indică faptul că cei mici sunt atenţi la ce se întâmplă în jurul lor şi la oamenii care „produc” rezultate, în concluzie, care pot fi sau sunt modele.

Când a întrebat ce sport este practicat de către copii, răspunsurile au curs: handbal, înot, karate, tenis de câmp, atletism, fotbal, dans sportiv. „Fac fotbal la Ceahlăul. Este un joc de echipă care îmi place foarte mult. Este bine că atunci când greşeşti, colegii te pot ajuta şi te poţi baza pe ei. Dacă în teren nu ne ajutăm, atunci echipa nu ar avea succes. Rolul antrenorului este de a organiza echipa, de a o pregăti şi de a da indicaţiile care se ne ajute pentru a câştiga”, a povestit Ştefan Armeanu colegilor săi, reliefând importanţa tuturor celor implicaţi în sportul de echipă. Despre concentrare a vorbit însă o elevă, Sorina Harabagiu, care este practicantă de karate: „Sportul necesită mult timp şi pentru a ajunge pe podium trebuie determinare şi ambiţie. În timpul meciurilor, dacă vreau să aud ce îmi transmite antrenorul, atunci trebuie să fiu foarte atentă şi concentrată pentru a nu-mi pierde adversarul din ochi”. (Liviu MIHALCEA)

 

Cinci medalii la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică

 

Cinci dintre cei şase elevi nemţeni participanţi la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică, desfăşurată în perioada 2-5 februarie, la Gura Humorului, în Suceava, au obţinut medialii. Toţi laureaţii au fost pregătiţi de profesorul Grigoruţă Oniciuc, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”din Piatra-Neamţ.

Cristiana Flavia Pascal (clasa a VIII-a), a primit medalie de bronz, Ioana Alexandra Brănuţ (clasa a VIII-a)- medalie de bronz, Traian Bistriceanu (clasa a VII-a)- menţiune de onoare, Alexandru Apostol (clasa a VII-a)- medalie de bronz, Cosma Smaranda Sturzu (clasa a VII-a)- medalie de onoare.

Pregătirea elevilor s-a desfăşurat în cadrul Centrului de Excelenţă Neamţ, cu profesorul de la cerc, Grigoruţă Oniciuc.

 

Red.