Evaluarea Naţională (simulări): Promovabilitate sub 50% în Neamţ

 

Mai puţin de jumătate dintre elevii de clasa a opta ar obţine medii de intrare în liceele din Neamţ. Din cei 4.577 de absolvenţi doar 44,75% au reuşit să obţină note de trecere la simulările pentru evaluarea naţională la română şi matematică, desfăşurate pe 5 şi 6 martie. În urma centralizării rezultatelor se pare că 6 elevi au obţinut nota 10 la limba şi literatura română, iar alţi 17 au fost notaţi cu 10 la matematică.

Potrivit aceleiaşi statistici, 31,78 % dintre elevi au reuşit să ia note peste 5 la matematică, iar 64,15 % dintre aceştia au primit note peste 5 la limba şi literatura română. Notele obţinute la simulare nu se contestă şi nu se trec în catalog. Totuşi, în situaţiile excepţionale în care se doreşte consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesaţi. În acelaşi timp, rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii.

Elevii din clasa a VIII-a vor termina cursurile în 8 iunie, iar Evaluarea Naţională va începe în data de 11 iunie, cu proba scrisă la limba şi literatura română. Pe data de 13 iunie va fi testarea la matematică, iar în 14 iunie, la limba şi literatura maternă.

 

Promovabilitatea la simularea examenului de Bacalaureat 2018

 

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Neamţ a dat publicităţii pe 30 martie rezultatele simulărilor examenului de Bacalaureat pentru clasele a XI-a şi a XII-a. Procentele de promovabilitate înregistrate la simulările de anul acesta sunt apropiate celor de anul trecut:

* Clasa a XI-a: E)a) – 71,85 % (limba şi literatura română). E)c) – 43,89 % (matematică, istorie) note peste 5.

* Clasa a XII-a: E)a) – 69,92 %, E)c) – 52,54 %, E)d) – 63,83 % (note peste 5).

La simularea care a avut loc în perioada 19-22 martie, au fost prezenţi 7.377 de elevi. Dintre aceştia, 22 au obţinut note de 10, din care 14 elevi de clasa a XII-a învăţământ de zi. Din totalul elevilor participanţi, 2.146 de elevi au luat sub nota 5. Notele nu sunt trecute în catalog, acestea fiind un reper în evaluarea stadiului pregătirii elevilor.

 

Actorii Clubului ARTIS pe locul al II-lea la Festivalul de Teatru „Gong” de la Roman

 

Spectacolul CINDERELLA – scenariul şi regia Gina Gulai, în interpretarea micuţilor actori de la Clubul ARTIS Piatra-Neamţ (Daria Casandra Susan, Ioana Dascălu, Ingrid Tofan, Lorena Bania, Teodora Chiriac, Şerban Luca, Vlad Gavril şi Tudor Toderiţă) – a obţinut Premiul al II-lea la Festivalul de Teatru „Gong”, desfăşurat între 30 martie şi 1 aprilie la Roman.

Ajuns la ediţia a II-a, evenimentul s-a desfăşurat în Sala de Festivităţi a Primăriei. Pietrenii s-au aflat în competiţie cu alte opt trupe din Bacău, Iaşi, Bucureşti, Tulcea, comuna Cordun (Neamţ) şi Republica Moldova.

„Copiii au strălucit, ca niciodată, prin interpretarea lor impecabilă. Au dat dovadă de profesionalism şi foarte multă dăruire în jocul lor actoricesc, cu toate minusurile tehnice ale festivalului. Sunt foarte mândră de ei. La final, mi-au mărturisit că au jucat pentru mine, a fost un dar pentru ziua mea de naştere din 4 aprilie. Am fost vădit emoţionată şi le mulţumesc şi pe această cale. Dragilor, vă iubesc şi vă doresc tot ceea ce este mai bun pe lume. A fost unul dintre cele mai frumoase daruri pe care le-am putut primi de ziua mea”, a declarat coordonatorul şi regizorul trupei Gina Gulai, actriţă aTeatrului Tineretului.

Spectacolul CINDERELLA a mai obţinut premii în numeroase confruntări naţionale la Festivalul „Tinere Speranţe” 2016, Ipoteşti-Botoşani; Festivalul Internaţional de Teatru „Neghiniţă” 2016; precum şi la Festivalul Naţional de Teatru „George Constantin”, Bucureşti (2017).

 

„Calistrat Hogaş” şi „Danubiana” în competiţia „Made For Europe-2018”

 

Două din cele nouă proiecte şcolare din Neamţ s-au calificat la etapa naţională a concursului „Made For Europe – 2018” finanţat prin Programul Erasmus+.

* Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” Piatra-Neamţ

Câştigătorii locului I sunt Theodor Nichifor din clasa a XI-a A de la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” din Piatra-Neamţ cu proiectul din campania „Move your body and mind” axat pe sport ca stil de viaţă sănătoasă a adolescenţilor şi Iulian Alexandru Cristea din clasa a XII-a D de la Colegiul Tehnic „Danubiana” Roman cu proiectul din domeniul protecţie a mediului „Last chance – preserving biodiversity for future generations” în care a realizat o Minienciclopedie 30 „Specii pe cale de dispariţie în Europa”. Aceste două proiecte au fost realizate cu sprijinul profesoarei Nadia Cârcu de la „Calistrat Hogaş” care a făcut echipă şi cu profesoara Gabriela Aioanei pentru proiectul colegiului „Danubiana”. Concursul naţional se va desfăşura în perioada 11-14 aprilie la Constanţa.

* Colegiul Tehnic „Danubiana” Roman

Cele două unităţi de învăţământ au câştigat primul loc într-o competiţie a produselor finale din aceste proiecte Erasmus+ ce a avut loc în ziua de 23 martie la Liceul Tehnologic Economic Administrativ din Piatra-Neamţ. Şcolile înscrise au avut de ales între mai multe teme pentru care au realizat postere, prezentare power-point, site web, film, platformă şi altele. Toate produsele care au concurat au fost ingenioase şi interesante şi merită menţionate.

Proiectul educaţional interdisciplinar „Artă şi ştiinţă”

 

Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” Neamţ, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ şi cu Şcoala Gimnazială Nr. 5 Piatra-Neamţ, a prezentat joi, 15 martie 2018, în Sala Cupola, vernisajul expoziţiei-concurs de pictură intitulată „Artă şi ştiinţă”. Expoziţia-concurs este organizată în cadrul Proiectului educaţional interdisciplinar judeţean „Artă şi ştiinţă”, iniţiat de Şcoala Gimnazială Nr. 5 Piatra-Neamţ, sub coordonarea profesoarei Elena Georgeta Cracană. Lucrările expuse sunt realizate de elevi ai claselor V-XII de la şcoli şi licee nemţene, partenere în acest proiect.

Conform organizatorilor, cunoaşterea şi valorificarea potenţialului creator şi a sensibilităţii artistice ale elevilor, precum şi dezvoltarea spiritului competiţional şi de echipă al acestora sunt scopurile majore urmărite în cadrul proiectului, iar lucrările din expoziţie demonstrează îndeplinirea scopurilor propuse.

Cu acest prilej, prof. dr. Gheorghe Cuciureanu a susţinut conferinţa cu tema „Metodele didactice în proiectele educaţionale interdisciplinare. Raportul între artă şi ştiinţă”. Premiile vor fi înmânate elevilor la finalul anului şcolar 2017-2018.

 

Salbă de medalii pentru elevii CSEI „Alexandru Roşca” Piatra-Neamţ

 

Campionatul Naţional de Tenis de Masă – Special Olympics, organizat recent la Bucureşti, a reunit la masa de joc 150 de concurenţi din toată ţara şi 56 de voluntari, antrenori şi părinţi. Printre participanţi s-au numărat şi 16 elevi ai Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă (CSEI) „Alexandru Roşca” Piatra-Neamţ. Ei au cucerit patru medalii de aur, opt de argint şi patru de bronz.

„Concursul a reunit elevi ai centrelor şcolare, şcolilor speciale şi organizaţii non-guvernamentale din mai multe judeţe: Braşov, Vaslui, Prahova, Olt, Mureş, Alba, Suceava, Sibiu, Dolj, Giurgiu, Buzău, Mehedinţi, Bacău, Galaţi, Gorj şi Vâlcea. Elevii noştri sunt pregătiţi de către doamna profesor Georgeta Tanasă, domnul profesor Mircea Anton şi au fost însoţiţi de doamna instructor de educaţie Liliana Văideanu”, a declarat profesoara Irina Bălţătescu, directoarea CSEI „Alexandru Roşca”.

 

Red.