A început cel mai important concurs internaţional de arte plastice din Moldova – „Piatra-Neamţ Creativ”, ediţia a III-a

Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” Neamţ a găzduit joi, 9 mai, vernisajul expoziţiei cu lucrările participante la Concursul Internaţional de Arte Plastice pentru copii „Piatra-Neamţ Creativ”, ediţia a III-a, 2019, eveniment cultural de înaltă ţinută organizat de Asociaţia Culturală „Arte.Ro” în parteneriat cu Primăria Piatra-Neamţ.

Adresez mulţumiri primarului Dragoş Chitic şi Consiliului Local Piatra-Neamţ, Bibliotecii Judeţene şi Palatului Copiilor. Noi lansăm invitaţia de participare, recepţionăm lucrările, facem jurizarea şi organizăm această expoziţie. Pe simeze de află cele mai reuşite 80 de creaţii ale copiilor care au fost selecţionate din 1600 de lucrări. Este un demers laborios, dificil, dar foarte, foarte frumos şi cu rezultate spectaculoase de la un an la altul, a menţionat prof. Cristina Petrariu, preşedinta Asociaţiei „Arte.Ro”.

Expoziţia reuneşte cele mai bune creaţii ale copiilor, cu vârste cuprinse între 6 şi 19 ani, de la 52 de şcoli, licee şi cluburi din 23 de ţări (Bulgaria, Ungaria, Macedonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Croaţia, Lituania, Letonia, Ucraina, Belarus, Polonia, Rusia, Turcia, Iran, Israel, Egipt, Malaezia, Thailanda, India, Hong Kong, China, România), de pe trei continente (Europa, Asia şi Africa).

A realiza un concurs internaţional, cu o asemenea participare, necesită o muncă asiduă. Dumneavoastră aţi venit, aţi văzut, v-a plăcut, dar, în spatele organizării acestui concurs, stă o muncă de aproximativ un an. Întotdeauna venim cu lucruri noi, deoarece nu dorim să organizăm un festival stereotip, pentru a nu-i plictisi pe cei care au participat şi la ediţiile anterioare, a precizat şi dr. Mariana Ciobanu, organizator şi membru de onoare al Asociaţiei „Arte.Ro”.

Din cauza spaţiului limitat, pe simeze sunt expuse doar lucrările cele mai relevante, în număr foarte mic – circa 25 % dintre cele care au obţinut premii speciale – Grand Prize Individual, Gold Medal, Single Selection, la secţiunile individual, colecţie per elev şi colecţie per şcoală.

Prof. Mihaela Mereuţă, directorul-manager al Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu” Neamţ, i-a felicitat pe iniţiatorii acestui proiect de anvergură. Este un proiect de suflet al comunităţii nemţene. Este un proiect care a dus faima judeţului, a oamenilor şi a făuritorilor de frumos, de cultură şi civilizaţie, atât în Europa, cât şi dincolo de graniţele Europei. Arta, cultura, frumosul, depăşesc, iată, orice graniţă. Este ceea ce ne uneşte, indiferent de diferenţele culturale, ideile pe care le împărtăşim, crezul fiecăru­ia, rasa, limba, credinţa.

Profesorul Viorel Ciurlea, directorul Palatului Copiilor din Piatra-Neamţ, a spus că iniţiatoarea concursului, Cristina Petrariu, pune mult suflet şi acordă o imensă încredere copiilor pe care-i are în pregătire. Dragostea sa pentru artă şi dragostea pentru copii este fără margini şi-i mulţumesc din suflet. Adresăm calde mulţumiri Primăriei Piatra-Neamţ pentru ajutorul acordat.

Continuarea acestui proiect o constituie găzduirea, la mijlocul lunii iulie, timp de o săptămână, a 10 echipaje câştigătoare dintre cele premiate la Piatra-Neamţ, în cadrul unui stagiu de lucru peisaj în plain-air, in situ, la Curtea Domnească.

Violeta MOŞU