„După doi ani de absenţă, Concursul Internaţional „Emanuel Elenescu”, aflat la ediţie aniversară, şi-a redeschis porţile, reuşind să adune şi anul acesta un număr important de participanţi cu o calitate interpretativă demnă de lăudat. Din cei 332 de concurenţi din ţară şi din străinătate, juriul a desemnat, pentru concertul concurs, opt concurenţi pentru gala secţiunii clasice şi opt pentru cea a secţiunii tradiţionale. Invităm pietrenii, în data de două iunie, la concertul extraordinar susţinut de o parte din membrii juriului, Gaudeamus Cvartet şi soprana Cellia Costea, acompaniată la pian de conf. univ. dr. Vasilica Stoiciu Frunză, preşedintele juriului. Îi aşteptăm şi la concertul finaliştilor celor două secţiuni, din data de trei iunie”, prefaţa evenimentul Carmen Corlăţeanu, directoarea Liceului de Artă „Victor Brauner” Piatra-Neamţ.
Publicăm în continuare numele câştigătorilor Marelui premiu:
La secţiunea Muzică Tradiţională a câştigat Daniel Ungureanu (clasa a XI-a, cobză, prof. îndrumător, Pavel Ţurcan, prof. corepetitor, Victoria Lozovan), de la CEEA „Ştefan Neaga” din Chişinău – Republica Moldova
La secţiunea Muzică Clasică a triumfat Noemi Onucu (clasa a X-a, canto clasic, prof. îndrumător, Diana Neacşu, prof. corepetitor, Ilinca Sârbu), de la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi.
Finalistă la secţiunea Muzică Clasică a fost şi soprana Evelina Maria Barcan (clasa a XII-a, prof. îndrumător, Narcisa Elena Pavel, prof. corepetitor, Adrian Stroici), de la Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamţ, câştigătoare a Premiului I la Olimpiada Naţională de Interpretare Vocală, Instrumentală şi Studii teoretice Muzicale pentru clasele IX-XII, care s-a desfăşurat, în perioada 20-23 aprilie 2022, la Timişoara.
Din declaraţiile participanţilor a reieşit că succesele dobândite până acum, buna organizare, renumele dobândit sunt garanţii că, la ediţiile următoare, spre acest concurs se vor îndrepta tot mai mulţi participanţi din ţară şi străinătate
Cred că stă în putinţa noastră să nu lăsăm să ne scape printre degete aceste valori perene, cu atât mai mult cu cât avem şansa să îndrumăm tinerii pe o cale corectă, spre demnitate, spre a fi ei înşişi. Cultura nu este o investiţie de moment, este o investiţie pe termen lung cu rezultate nebănuite. Noi, cei care slujim muzica, slujim cultura, avem misiunea de a susţine şi de a spune încontinuu că doar prin cultură putem rezista, doar prin cultură putem sta în picioare în faţa lumii, a afirmat muzicolog dr. Vasilica Stoiciu-Frunză, preşedintele juriului.
Pentru prima dată, din juriu a făcut parte şi renumita soprană Cellia Costea, solistă a Operei Naţionale din Atena: Sigur, este emoţionant, mai ales că şi eu am fost laureată a Concursului „Emanuel Elenescu” şi mă bucur că, datorită organizatorilor, a ajuns la ediţia a XXX-a. Sperăm că vor urma ediţii din ce în ce mai bune, pentru că acest concurs este o rampă de lansare pentru tinerii viitori artişti.
Evenimentul a fost organizat de Liceul de Arte „Victor Brauner”, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Piatra-Neamţ.
Violeta MOŞU
Emanuel Elenescu, celebrul dirijor născut la Piatra-Neamţ, pe 8 martie 1911 (a decedat la vârsta de 92 de ani, pe 17 iunie 2003, în Bucureşti), a fost solicitat în anul 1936 (pe când avea doar 25 de ani) să participe la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Berlin, unde a alcătuit partea muzicală împreună cu germanul Richard Strauss, „strălucit reprezentant al muzicii cu program”. Astfel, Emanuel Elenescu a fost primul dirijor român prezent la cea mai mare competiţie sportivă a omenirii. Idolul său a fost George Enescu, iar de când s-a stins în garsoniera din strada Popa Tatu nr. 80 au trecut 19 ani. La Piatra-Neamţ a locuit până la vârsta de 3 ani, într-o casă situată pe actuala stradă Alexandru Lăpuşneanu, din cartierul Precista, după care a plecat cu părinţii la Comăneşti.