Proiectul de solidaritate „Noua Generaţie” – o nouă iniţiativă pentru tineret

Proiectul de Solidaritate „Noua Generaţie” a pornit de la ideea de a aduce în faţa tinerilor din Piatra-Neamţ persoane care prin activitatea lor sau prin proiectele pe care le implementează aduc valoare comunităţii şi ajută la dezvoltarea sustenabilă şi armonioasă a societăţii în care trăim. Această idee a fost împărtăşită de un grup de cinci voluntari ai organizaţiei Centrul de Incubare Creativ Inovativ de Afaceri din Neamţ, grup format atât din studenţi (tineri plecaţi la studii în alte zone ale ţării) cât şi din elevi în ani terminali la liceele din Piatra-Neamţ. Acest mixt de statusuri ne ajută să ajungem la grupul nostru ţintă (tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani din Piatra -Neamţ), mult mai uşor şi mai apropiat. Proiectul „Noua Generaţie” este finanţat din fonduri europene şi implementat în cadrul programului Corpului European de Solidaritate din România şi se derulează în perioada 15 septembrie 2021 – 15 august 2022.

Activităţile pe care le derulăm în cadrul acestui proiect sunt formate din cinci consultări publice la care am invitat să participe elevi din cadrul a cinci licee din oraşul Piatra Neamţ (Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida”, Colegiul Tehnic de Transporturi, Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”, Liceul Economic „Al. I. Cuza” şi Colegiul Tehnic „Spiru Haret”) şi alte două licee din zone limitrofe acestuia, (Liceul „Carol I” din Bicaz şi Liceul „Gh. Ruset – Roznovanu” din Roznov). Pe parcursul acestor activităţi am utilizat metode non-formale implicând peste 65 de elevi, la aceste cinci consultări publice având tematica generală „Implicarea tinerilor în viaţa comunitară şi servicii dedicate acestora”. Liceele selectate în cadrul acestui proiect sunt acelea în cadrul cărora frecventează tineri dezavantajaţi, ce provin din medii sociale mai sărace, tineri ce locuiesc în mediul rural sau tineri care nu au avut o performanţă şcolară extraordinară şi care au fost repartizaţi în urma examenului de Evaluare Naţională la un liceu limitrof oraşului de reşedinţă (Roznov sau Bicaz, în cazul nostru). Dorim astfel să ajungem cu proiectul nostru la acei tineri care încă nu au VOCE, dar vrem să îi încurajăm să devină o VOCE.

O altă activitate importantă în cadrul proiectului de Solidaritate „Noua Generaţie” este realizarea emisiunii tip podcast „Noua Generaţie”, emisiune în cadrul căreia aducem în prim plan 20 de persoane care la nivel comunitar se implică în dezvoltarea sustenabilă a comunităţii şi reprezintă modele demne de urmat de tinerii din comunitatea nemţeană. Suntem deja la cel de-al 17-lea episod lansat pe canalul de Youtube al organizaţiei CICIA (https://www.youtube.com/channel/UCyxs4lwkdUAbPl ZM82EKw6A). Elevii implicaţi în proiect sunt consultaţi periodic cu privire la ce întrebări ar dori să le adreseze invitaţilor la emisiune şi, acum că tot s-au mai relaxat condiţiile pandemice, îi aşteptăm pe cei interesaţi în studio la o noua sesiune de înregistrări.

Aventura noastră se va încheia cu o conferinţă TEDTalk „Noua Generaţie” la care îi vom avea alături de noi atât pe tinerii cărora ne-am adresat cu acest proiect cât şi pe reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ din oraşul Piatra-Neamţ şi reprezentanţi ai societăţii civile implicate în activităţile dedicate tinerilor din urbea noastră.

Elena MOTFOLEA, Corina MICU – voluntari ai organizaţiei Centrul de Incubare Creativ Inovativ de Afaceri, judeţul Neamţ