Noi experiențe europene la Colegiul Național „Calistrat Hogaș”

WORKSHOPUL „HISTOIRE DE LA SHOAH ET DES GENOCIDES DU XX-ÈME SIÈCLE”

În perioada 4-9 septembrie a avut loc, în Franţa, workshopul european de iniţiere în practici pedagogice HISTOIRE DE LA SHOAH ET DES GENOCIDES DU XXème SIÈCLE (Istoria Holocaustului şi a genocidurilor din secolul al XX-lea), organizat de Consiliul Europei şi Mémorial de la Shoah, Paris, coordonat de Antoine Germa, profesor de istorie, formator în cadrul Mémorial de la Shoah (http://www.memorialdelashoah.org/). Memorialul Holocaustului de la Paris este cel mai mare centru de cercetare şi documentare din Europa. A fost fondat în anul 1956 avînd numele Memorialul Martirului Evreu Necunoscut, în anul 2005 a primit numele de Mémorial de la Shoah. În limba franceză s-a folosit termenul biblic de origine ebraică, shoah.

La acest schimb de experienţă internaţional au participat 15 profesori din diferite ţări europene (Germania, Georgia, Italia, Belgia, Franţa şi România). Judeţul Neamţ a fost reprezentat de prof.dr. Mihaela-Cătălina Tărcăoanu, de la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş”, care a primit invitaţia pentru a lua parte la workshop care urmare a participării în Polonia, în 2010, la un eveniment similar Auschwitz and the Holocaust in the Context of Teaching Remembrance in Europe.

Luni la ora 9, a avut loc deschiderea oficială, urmată de prezentarea Zilei de comemorare a holocaustului şi de prevenire a crimelor împotriva umanităţii, de către dr. Carole Reich, responsabilul proiectului Predarea comemorării, din cadrul Consiliului Europei. Zilnic, între orele 9-18.30 au avut loc conferinţe pe teme diverse (Holocaustul – între istorie şi comemorare, susţinută de istoricul Georges Bensoussan, directorul Revistei Holocaustului, Mémorial de la Shoah; Ce este un genocid, susţinută de Yann Jurovicz, Universitatea Amiens; Viaţa evreilor înainte de holocaust, susţinută de istoricul Philippe Boukara, Mémorial de la Shoah; Ideologia nazistă, susţinută de istoricul Georges Bensoussan, directorul Revistei Holocaustului, Mémorial de la Shoah; Victimele nazismului, susţinută de istoricul Tal Bruttmann; Etapele distrugerii evreilor din Europa, susţinută de Christian Ingrao, directorul Institutului de Istorie a Timpului Prezent; Persecutare ţiganilor în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, susţinută de istoricul Henriette Asseo, EHESS; Armenii în Imperiul Otoman; respectiv, Genocid şi Negaţionism, susţinute de istoricul Yves Ternon, historien, Sorbona, Mémorial de la Shoah; Cinema şi Holocaustul, susţinută de Antoine Germa, profesor de istorie, formator în cadrul  Mémorial de la Shoah. Două ore au fost rezervate vizitării memorialului şi prezentări resurselor. Expoziţia Juger Eichman a fost unul dintre punctele de maxim interes pentru participanţi (http:// juger-eichmann.memorialdelashoah.org/index.html). Programul a inclus, de asemenea, două ateliere pedagogice, Destine ţigăneşti, animat de Jacques-Olivier David, consilier pedagogique, Mémorial de la Shoah, respectiv, Mărturia unui supravieţuitor în clasă, animat de Fabienne Regard, Consiliul Europei, urmate de întîlnirea cu M. Henri Borlant, supravieţuitor al Auschwitz-ului.

Pe parcursul celor 4 zile, participanţii au avut şansa să facă schimb de exemple de bune practici, să iniţieze noi proiecte, dar şi să îşi îmbunătăţească competenţele de comunicare în limba franceză. Devenind multiplicatori ai Consiliului Europei, vor avea misiunea de a disemina experienţa din Franţa în ţările din care provin.

 

Prof. Cătălina TĂRCĂOANU