Ospeţie în Basarabia

În zilele de 13, 14 şi 15 octombrie, o delegaţie a Asociaţiei Învăţătorilor Neamţ – Gheorghe Amaicei, Ştefan Corneanu, Vasile Săilă şi Viorel Nicolau – a întors vizita colegilor şi fraţilor noştri din Republica Moldova, din raionul Nisiporeni.
Însoţiţi de mirosul poamelor coapte şi mângâiaţi de culorile toamnei, am trecut Prutul pe la Sculeni, fără prea mari probleme şi am devenit dintr-odată mai puţin vorbăreţi, fiecare privind afară şi reflectând în sine la tot ce era în jurul nostru.
Dealurile Prutului, răsfăţate de aurul soarelui de toamnă, se revărsau generoase privirilor noastre, încărcate de roadele toamnei: struguri, mere, păpuşoi, răsărită, varză şi multe nuci.
Aşa am ajuns la Nisiporeni, unde colegii noştri, în frunte cu inimoasa şefă a educaţiei, prof. Alexandra Lungu, ne-au aşteptat cu mare bucurie şi dragoste.
Schimbul nostru de vizite a vizat lucruri simple: câteva unităţi şcolare din învăţământul preşcolar, gimnazial şi liceal, cîteva monumente vechi de arhitectură, cult religios ortodox şi mai ales de istorie românească din localităţile Vărzăreşti, Cristeşti, Corpiana, Hâncu şi o fugă până la Chişinău, pentru un moment de reculegere în faţa marelui Ştefan cel Mare cu crucea în mână, în faţa catedralei metropolitane şi a clădirii Parlamentului ţării sale, pe care a lăsat-o întreagă de la Carpaţi la Nistru.
Impresia generală a vizitei e la fel de simplă şi nesofisticată. Natura, locurile şi oamenii s-au păstrat aproape la fel, cu semne vizibile ale trecerii timpului şi timpurilor peste ele, mai mult neprielnice şi cu urmări rele, mai ales asupra vieţii şi oamenilor, deşi aceştia (o mare parte dintre ei) luptă cu energie să schimbe soarta grea şi rea a Moldovei.
Şcolile de toate nivelurile sunt deschise tuturor copiilor şi tinerilor de vârstă şcolară, iar şcolarizarea nu este o problemă ca la noi (N.B.). Cadrele didactice sunt extrem de conştiincioase şi harnice, muncesc mai mult ca la noi, se confruntă cu probleme mult mai grele, dar, cu sacrificii şi mai ales cu dăruire, reuşesc să facă faţă. Iar peste toate, sunt pătrunse şi stăpânite de o încredere molipsitoare în bine, în aşezarea lucrurilor pe făgaşul lor.
La despărţire, noi am încercat să-i îmbărbătăm, să fim alături de ei, le-am promis că-i vom ajuta din toate puterile dar păstrăm în inimile noastre gândurile şi încrederea Mariei Ciobanu, profesoară şi actualmente deputat în Parlament: „Unirea e gândul meu şi ascuns şi deschis şi, prin UE, am convingerea că-l vom realiza nu peste multă vreme!”. Colega sa, prof. Alexandra Lungu, din Nisiporeni, a completat: „Vom veni la voi trecând Prutul, nu graniţa, cu copii şi cu nepoţi, vom vorbi aceeaşi limbă românească, cu multe cuvinte moldoveneşti, care ne sunt dragi”.
Fie binecuvântate gândurile noastre ale tuturor, Dumnezeu să ne ajute!

Prof. Ştefan CORNEANU
16.10.2011