ROMÂNIA – VIETNAM – Educaţia care ne uneşte

Din iniţiativa Excelenţei Sale Domnul Valeriu Arteni – fost ambasador al României în Vietnam, cu sprijinul membrilor Grupului Parlamentar de prietenie România-Vietnam, pe 15 octombrie a. c., la Biblioteca Judeţenă „G.T. Kirileanu”, s-a marcat împlinirea a 70 de ani de relaţii diplomatice între cele două ţări.

Cu această ocazie ne-am bucurat de prezenţa la Piatra-Neamţ a Ambasadorului Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Socialiste Vietnam în România, Excelenţa Sa Domnul Dang Tran Phong, care, după discursul rostit în faţa audienţei a declarat deschis vernisajul unei expoziţii de fotografii care ilustrează viaţa din Vietnam şi vizita preşedintelui Ho Şi Min în România, din anul 1957. Foarte apreciate de public au fost momentele de prezentare a cărţilor donate de către Excelenţa Sa Bibliotecii Judeţene, mai multe traduceri bilingve, dintr-un total de peste 50 care există până acum.

Profitând de amabilitatea recunoscută a persoanelor din continentul asiatic, am adresat câteva întrebări Excelenţei Sale, Domnului Dang Tran Phong.

– Excelenţa Voastră, în funcţie de experienţele pe care le-aţi trăit în ţara noastră, cum aţi caracteriza poporul român?

– Poporul român este foarte prietenos, foarte onest şi oamenii săi sunt foarte inteligenţi, pentru că au dezvoltat tehnologii foarte bune, printre altele în aviaţie, domeniul feroviar; apoi vă puteţi mândri cu o puternică industrie petrolieră şi navală şi există multe alte arii în care ingeniozitatea şi creativitatea voastră şi-a spus cuvântul.

– Aţi identificat cumva similarităţi între popoarele noastre?

– Cel mai semnificativ aspect în această latură este că noi, ambele popoare, avem ceva în comun legat de istorie şi anume lupta pentru independenţa şi suveranitatea ţărilor noastre. De asemenea ne mai aseamănă faptul că privim interesul naţional şi pe cel al oamenilor ca pe o prioritate la nivel guvernamental. Ceea ce este un lucru lăudabil, iar, cel puţin noi, ne străduim să facem lucrurile cât mai bune.

– Ce v-a surprins cel mai mult la noi, de când aveţi această funcţie oficială în România?

– Am fost profund impresionat de celebrarea Centenarului şi m-am mirat cât de multe aţi realizat în această perioadă de 100 de ani. S-au putut observa atâtea schimbări în viaţa de zi cu zi a românilor! Dar în special ultimii ani au adus un avânt economic care v-au făcut să aveţi o rată de creştere considerabilă.

– Românii care v-au vizitat ţara s-au întors cu impresii de neuitat. Puteţi să ne dezvăluiţi care este cheia succesului turismului vietnamez?

– Pe primul plan se situează calitatea serviciilor, urmează moştenirea culturală, cu toată pleiada de tradiţii, mâncarea noastră vestită, apoi peisajele, frumuseţea ţării; dar toate acestea ar fi zadarnice dacă nu am şti şi să le promovăm adecvat. În general este vorba despre o mare diversitate a producţiei turistice, iar de la nord la sud (ar trebui cam o lună pentru o vizită tihnită) întâlnim atâtea minorităţi, cu atâtea lucruri diferite, încât se produce – ca şi în România, de altfel – o mare îmbogăţire la nivel personal. De asemenea avem plajele minunate şi insulele mirifice, care reprezintă mari atracţii pentru turiştii europeni.

– Consideraţi aspectele legate de învăţământ ca importante în ecuaţia de colaborare România – Vietnam?

– Învăţământul şi alte forme de pregătire a forţei de muncă au reprezentat întotdeauna o prioritate în cadrul relaţiilor dintre România şi Vietnam. În anii anteriori, 4000 de vietnamezi şi-au făcut studii universitare în România, apoi s-au întors în ţara lor de origine şi au ocupat poziţii cheie, poziţii de lideri. Dorim să continuăm această tradiţie şi suntem foarte mândri de performanţele obţinute de cei care au studiat în România. Unii dintre ei au făcut şi masterate şi doctorate şi apoi au împărtăşit din cunoştinţe şi experienţe celor din Vietnam, lucrând ca profesori universitari sau în centre de cercetare.

Despre educaţie şi implicaţiile ei am discutat şi cu Excelenţa Sa, Domnul Valeriu Arteni, fost Ambasador al României în Vietnam: Dacă din punct de vedere instituţional nu s-a prelungit acest program de schimburi universitare, totuşi, în virtutea inerţiei acestea curg în continuare, nefiind afectate de chestiunile administrative temporare. Schimburile de studenţi au fost o preocupare constantă pentru mine, pentru că infrastructura de relaţii umane dintre cele două ţări este extrem de importantă. Atunci când această infrastructură există, iar în Vietnam există o adevărată emigraţie culturală românească instituită de cei aproape 4000 de absolvenţi ai învăţământului superior din România, avem un capital extraordinar de important. Absolvenţii vietnamezi ai învăţământului superior românesc au fost foarte bine primiţi la întoarcerea în ţara lor şi, ca o recunoaştere a valorii lor, a excelentei pregătiri pe care au realizat-o în România, au obţinut funcţii importante în administraţia centrală, până la rangul de ministru, şi în administraţia locală, până la rangul de preşedinte de provincie sau secretar de comitet provincial sau orăşenesc, şi s-au afirmat frumos în domeniile lor. Au existat rectori ai unor universităţi de agronomie, de arhitectură, de petrol şi gaze. Infrastructura industriei de pe­trol şi gaze în Vietnam au format-o, cel puţin la început, în anii 90, absolvenţii din România. În domeniul medicinei, al construcţiilor au fost de asemenea absolvenţi merituoşi. Menţionăm în acest context un ministru al construcţiilor, un ministru adjunct al sănătăţii, directori de spitale, iată deci funcţii foarte importante. Motivul pentru care eu personal am militat pentru aceste schimburi educaţionale este acela că se realizează un transfer de expertiză, care aduce plus valoare relaţiilor dintre ţările noastre şi o anumită stabilitate.

A consemnat Gianina BURUIANĂ