Numărul trecut al revistei Apostolul a găzduit o prezentare a Ofertei de programe de formare a Casei Corpului Didactic Neamţ, lucru ce ne obligă cumva să aducem în atenţia cititorilor şi acţiunile din domeniul activităţilor ştiinţifice, metodice şi culturale, derulate în lunile noiembrie şi decembrie.
Sub coordonarea doamnei profesor metodist, Gabriela Livia Curpanaru, Casa Corpului Didactic Neamţ a organizat în perioada 22 – 26 noiembrie 2021, a X-a ediţie a Festivalului Naţional al Şanselor Tale, activitate inclusă în „Săptămâna Educaţiei Globale”. Activităţile s-au derulat în sistem online, pe ZOOM. Fie că au fost ateliere de lucru, sesiuni de informare sau workshop-uri, acestea s-au adresat personalului din sistemul de învăţământ preuniversitar şi angajaţilor din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est. Bucurându-se de o participare numeroasă, activităţile derulate sub egida Anul european pentru accesul tuturor la educaţie, au avut următoarele denumiri:
– Educaţie pentru sănătate în contextul COVID-19 – bune practici în şcolile din România şi în şcolile din Europa (Workshop)
– Informare privind cursurile organizate în cadrul proiectelor „Progres prin educaţie” şi: „Consiliere si Competente Interdisciplinare” (Sesiuni de informare)
– Testare pilot platforma e-learning dezvoltată în cadrul proiectului Craft (Ateliere de lucru)
O altă activitate de amploare, coordonată de bibliotecar Ana Macovei a atras 20 scoli partenere din judeţul Neamt http://www.ccdneamt.ro/new/2021/ 11/drepturile-copilului-in-operele-literare-scolare/ şi 14 şcoli din judeţul Mureş, coordonate de Casa Corpului Didactic Mureş https://www. ccdmures.ro/activitate_metodica_11.2021.pdf. Această activitate, denumită Drepturile copilului în operele literare şcolare, aducea în prim plan, prin intermediul unei bibliografii şi a unei webgrafii, opere literare cunoscute. Elevii erau invitaţi să citească de la biblioteca şcolii, sau on line, la alegere, 15 cărţi şi să descopere personaje cărora le sunt încălcate sau respectate, drepturile. Parcurgând o carte la alegere, din bibliografia sau webgrafia tematică şi bazându-se pe softul educaţionale în format ppt Drepturile copilului în operele literare şcolare, elevii au completat o fişă de feedback în care au precizat titlul cărţii citite şi care este dreptul cel mai important pentru ei. Activitatea metodică s-a derulat online în perioada 7-22 noiembrie 2021, cu sprijinul grupului Whatsapp Bib CCD şi Bib Neamţ. Cu ajutorul aceluiaşi grup, în perioada 5-30 noiembrie 2021, s-a derulat online, activitatea culturală Sărbătoriţii lunii: Mihail Sadoveanu, Vasile Voiculescu şi Liviu Rebreanu http://www.ccdneamt.ro/new/2021/11/sarbatoritii-lunii-mihail-sadoveanu-vasile-voiculescu-si-liviu-rebreanu/, activitate menită să vină în sprijinul profesorilor de Limba română.
Sărbătorirea Zilei Naţionale a României a însemnat mobilizarea întregii echipe a Casei Corpului Didactic Neamţ în ceea ce priveşte munca de cercetare documentară finalizată cu selectarea celor mai relevante materiale metodice destinate să vină în sprijinul profesorilor de istorie şi a elevilor. Purtând denumirea 1 Decembrie – Ziua Naţională a României, activitatea metodică a pus la dispoziţia celor 35 de şcoli partenere nemţene http://www.ccdneamt.ro/ new/2021/11/activitate-metodica-1-decembrie-ziua-nationala-a-romaniei/ o webgrafie şi o bibliografie tematică, o prezentare ppt cu derularea evenimentelor premergătoare Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 şi o fişă de feedback ce se adresa elevilor.
Finalul lunii decembrie va reprezenta pregătirea altor două evenimente, unul metodic iar celălalt cultural, ce poartă denumirile Şcoala şi comunitatea o echipă (activitate metodică) şi: Colinde, colinde (activitate culturală de creare de webgrafii tematice-resurse pentru profesorii pentru învăţământul primar). Ambele activităţi se vor prezenta online şi aşteaptă participarea cât mai multor cadre didactice.
Director CCD NEAMŢ, prof. Gabriela BANU