Întâlnirea dintre fraţii români care fac parte din Federaţia Sindicală din Educaţie din Republica Moldova şi Sindicatul din Învăţământ Neamţ, în luna decembrie, a devenit deja tradiţie.
Între Ziua Naţională a României şi Sfânta Sărbătoare a Crăciunului, ziua de vineri, 17 decembrie 2021 a fost momentul potrivit pentru a împărtăşi noutăţi, a prezenta datini şi obiceiuri de iarnă şi a depăna amintiri, dar nu ca în vremurile de odinioară, la gura sobei, ci, din nefericire, tot în faţa ecranelor, prin intermediul platformei Zoom. Chiar şi aşa, bucuria revederii s-a transmis tuturor, voia bună fiind prezentă pe parcursul întâlnirii.
În deschidere, dl. Gabriel Ploscă, preşedintele Sindicatului din Învăţământ Neamţ a salutat pe toţi cei prezenţi şi i-a invitat să participe la activitate, dorindu-se a fi una mai puţin formală. Totuşi, dumnealui a menţionat că întâmpinăm dificultăţi în obţinerea unor drepturi de natură salarială, în contextul stabilirii bugetului pentru anul următor şi a amintit de recenta acţiune de protest organizată de sindicatul nostru la Prefectura Neamţ.
Dl. Ghenadie Donos, preşedinte a FSEŞ, a informat că situaţia este similară şi în Republica Moldova, unde, în urma unei mobilizări pe parcursul a două zile, s-a organizat o acţiune de protest împotriva unor măsuri bugetare nedrepte luate de Guvern, în ceea ce îi priveşte pe salariaţii din sistemul de educaţie. Dl. Donos a apreciat beneficiile programelor de formare realizate în cadrul parteneriatului dintre cele două sindicate, care au dus la consolidarea comunicării organizaţionale şi îmbunătăţirea dialogului social.
Dl. Ioan Leon Naroşi, reprezentant al conducerii CSDR, a transmis atât salutul dumnealui, cât şi pe cel al domnului preşedinte Iacob Baciu şi şi-a manifestat speranţa realizării unor activităţi de formare comune, cu participare fizică, în viitorul apropiat.
Dna Niculina Niţă a creat o atmosferă plăcută, recitând o frumoasă poezie compusă de dumneaei, prin care, cu măiestrie, a transpus emoţiile trăite la fiecare din întâlnirile memorabile dintre fraţii de pe ambele maluri ale Prutului.
Dna Gabriela Grigore a citit „O scrisoare deschisă către… Moş Crăciun”, care a sensibilizat audienţa, întrucât dumneaei prezintă nevoile reale ale cadrelor didactice, în aceste vremuri tulburi – salarii decente, demnitatate şi înlăturarea efectelor pandemiei, încheind intervenţia prin prezentarea Urăturii pentru profesori.
Impresionantă a fost urarea colectivă, înlănţuind participarea fiecărui membru al echipei din Republica Moldova. Aceasta a ajuns în inimile celor care se regăseau în versurile rostite cu patos, iar dna Pricopii Liuba a interpretat colinda De Crăciun…, îndemnându-i pe toţi să cânte împreună.
Preşcolarii de la Şcoala Gimnazială nr.1, din satul Pildeşti, Grădiniţa Cordun, sub îndrumarea doamnei educatoare Camelia Bârgăoanu, membră în Consiliul Judeţean al Sindicatului din Învăţământ Neamţ, au colindat cu emoţie şi căldură pe toţi cei prezenţi la întâlnire, în trasmisiune directă.
Ansamblul Pe-un picior de plai al Gimnaziului din Păşcani, Hânceşti, Republica Moldova (coordonator Ecaterina Ursu) a impresionat şi de această dată, prin prezentarea unei suite de datini şi obiceiuri autentice de iarnă: colinde, urături, Căiuţi, Căluşari, Capra… Acestea au redat atmosfera de demult a satului moldovenesc în prag de sărbătoare.
Urările de bine pentru Sărbătorile ce se apropie şi pentru Noul An, erau rostite în mod spontan, de către participanţii la întâlnire şi transmise din tot sufletul neamului nostru românesc.
În urma unei scurte prezentări a unui studiu ştiinţific, care demonstrează că emoţiile, spiritul de Crăciun şi amintirile legate de această sărbătoare activează anumite zone ale creierului uman, în prezenţa diferiţilor stimuli externi, i-am solicitat pe cei prezenţi să creeze astfel de asocieri. S-au declanşat amintiri emoţionante legate de Crăciunul din copilărie şi s-au împărtăşit poveşti extraordinare.
Întâlnirea s-a încheiat cu speranţa revederii cât mai curând, cu planuri de activităţi profesionale comune şi cu urări de suflet.
Prof. Ramona-Mihaela ROŞU