● Interviu cu dna Carmen Corlăţeanu – director al Liceului de Arte „Victor Brauner”, Piatra-Neamţ
– Stimată doamnă director Carmen Corlăţeanu, aşa cum ne-a obişnuit încă de la înfiinţare, Liceul de Arte „Victor Brauner” este într-o dinamică ce ne uluieşte mereu. Aţi putea marca pentru publicul nostru, câteva repere din acest an şcolar care să argumenteze afirmaţia mea?
– La capitolul dinamică, menţionez reperele constante ale vieţii liceului, arhicunoscutele concursuri care au avut loc şi în acest an şcolar: Concursul Naţional de Interpretare Muzicală „Emanuel Elenescu”, ediţia cu nr. 32, Concursul Naţional de Interpretare pianistică „Carl Czerny” ediţia a XXXIII-a, şi în curând Concursul Naţional de Interpretare Vocală „Elena Botez”, ediţia a VI-a. Toate acestea sunt recunoscute de Ministerul Educaţiei şi incluse în Calendarul Activităţilor Educative la nivel naţional, ultimele două la nivel regional.
La capitolul Erasmus+ am fost şcoală gazdă pentru elevi din Letonia care au venit într-un schimb de experienţă la Piatra-Neamţ; prin intermediul proiectului „Traveling Teaches” au participat la ore de curs alături de elevii noştri, au făcut ore de canto clasic, iar la finalul stagiului au susţinut un concert la Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu”.
Ne-am bucurat să fim promovaţi prin Balul Excelenţei, organizat de Rotary Club Piatra-Neamţ în luna octombrie, ocazie cu care elevii au prezentat invitaţilor, într-un cadru elegant, momente artistice reprezentative şi tablouri care au fost licitate; s-au făcut donaţii cu ajutorul cărora Clubul a achiziţionat pentru noi mai multe instrumente muzicale. Participăm frecvent la evenimente culturale la care suntem invitaţi, la Biblioteca „G.T. Kirileanu”, Teatrul Tineretului, la evenimente organizate de IŞJ Neamţ, ne implicăm în activităţi de voluntariat.
– Să vorbim şi despre proiectul de reabilitare edilitară a şcolii…
– În ceea ce priveşte noutăţile edilitare din acest an şcolar, este vorba despre intrarea în reabilitare a corpului A al liceului, cel din str. Peneş Curcanul nr. 6, acţiune începută din iulie 2023 de Primăria Piatra-Neamţ, prin care se schimbă multe, atât din punct de vedere termic, cât şi al aspectului interior şi exterior. Starea de bine a elevilor şi profesorilor va fi asigurată şi prin instrumente noi, care vor fi achiziţionate tot prin intermediul unui proiect european, pianul de concert solicitat, în valoare de peste 80.000 lei, fiind o necesitate pentru sala de festivităţi a liceului. Aşteptăm să începem următorul an şcolar în acest nou context, mult mai potrivit pentru activitatea specifică liceului.
– Olimpiada Naţională de Arte vizuale, Arhitectura şi Istoria artelor a simbolizat pentru oraşul nostru o săptămână de excelenţă dar şi multe eforturi din partea şcolii dvs. Ce a implicat calitatea de partener şi cât de greu a fost?
– S-a încheiat de curând această olimpiadă, organizată de Ministerul Educaţiei, IŞJ Neamţ, în parteneriat cu Liceul de Arte „Victor Brauner”, Colegiul Naţional „Petru Rareş” şi Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş”. După festivitatea de deschidere care a inclus şi un moment artistic al elevilor liceului nostru, a urmat prima probă a olimpiadei, iar pentru cea de-a doua, elevii au participat la o excursie de documentare la Mănăstirile Bistriţa şi Pângăraţi, precum şi la barajul Bicaz.
Preşedintele juriului olimpiadei a fost prof. univ. dr. Adrian Stoleriu, decanul Facultăţii de Arte Vizuale şi Design de la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” Iaşi, preşedinte executiv dl Cătălin Pâslaru, inspector general în Ministerul Educaţiei, iar din comisie au făcut parte doar cadre didactice din universităţi de arte din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara.
Săptămâna 22-26 aprilie a însemnat un maraton în care profesorii liceului, dar şi cei din alte şcoli, au asigurat asistenţa la cele două probe, secretariatul a funcţionat până la ore târzii din noapte, elevii voluntari au fost modele la prima probă, profesorii voluntari au însoţit grupurile olimpicilor din fiecare judeţ sau au devenit pentru o zi ghizi în excursia de documentare, profesorii de arte vizuale au asigurat condiţiile de desfăşurare a probelor specifice, un film cu lucrările de la prima probă şi expoziţie realizate în timp record; sute de şevalete, planşete, pachete cu lut au fost puse în mişcare cu ajutorul colegilor de la nedidactic sau didactic auxiliar etc. Toate acestea din dorinţa de a asigura condiţiile necesare pentru buna desfăşurare a olimpiadei, dar şi pentru ca loturile olimpicilor să se simtă bine, să viziteze oraşul în care au avut ocazia să descopere Muzeul de Artă, Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni, Muzeul de Etnografie, prin intermediul Complexului Muzeal Naţional Neamţ, să admire locuri pitoreşti ale judeţului în ziua de documentare, cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ. După toată energia consumată în timpul competiţiei, elevii şi cadrele didactice însoţitoare s-au cunoscut mai bine şi au savurat la Cina festivă tortul cu sigla olimpiadei.
Emoţiile au ajuns la apogeu în ziua premierii, când, în acordurile „We are the champions”, au cules bine meritaţii lauri şi elevii liceului nostru: Olăraşu Ioana (prof. Corina Dănilă) a obţinut premiul II, Cosma Ioana (prof. Stefan Potop), Onu Casandra (prof. Aida Ghiorghişcan), Plop Ilinca (prof. Adriana Stanciu) au obţinut menţiuni. Performanţa elevilor la olimpiadă a însemnat talent, dăruire, emoţie!
– Cum vi s-a părut nivelul de exigenţă solicitat de juriile de specialitate?
– Exigenţa… Probele au fost evaluate cu toată exigenţa posibilă, astfel că au existat şi câteva note sub 5, dar şi șase note de 10. La unele secţiuni nu s-a acordat premiul I, la altele premiul al II-lea. Cei 438 elevi au obţinut 63 premii şi 57 menţiuni, iar la festivitatea de premiere, evaluatorii au ştiut să îşi promoveze cu eleganţă universităţile din toate colţurile ţării, pe care le reprezintă, primii cinci clasaţi la Istoria artelor au fost invitaţi să devină studenţi ai Universităţii de Vest din Timişoara.
– Dar la celelalte olimpiade care au avut loc deja, ce performanţe aţi obţinut?
– Elevii au adus lauri liceului şi la alte olimpiade:
● cei ai corului Gaudium la Olimpiada Naţională Corală – faza zonală de la Focşani – au fost recompensaţi cu un bine meritat loc I;
● cei de gimnaziu au obţinut rezultate frumoase la faza zonală de la Galaţi: premiul I pentru Miron Veniamin Constantin (acordeon), Leonte Darius Mihai Costin (fagot), Lupu Diana Elena (pian), premiul al II-lea pentru Daciu Darius Andrei (acordeon), Rusu Robert (fagot), Munteanu Ştefana-Iuliana (oboi), Miron Georgian Alexandru (saxofon), menţiuni pentru Nicoliks Eva (pian), Asmarandei Alessia (vioară);
● cei care s-au întors de la Craiova, unde s-a desfăşurat etapa naţională a Olimpiadei de Interpretare Instrumentală, Vocală şi Studii Teoretice Muzicale pentru învăţământul liceal: Bradu Laura (canto clasic) – premiul I, Ţăranu George (pian) – premiul al II-lea, Cărămidă Daria (canto popular) – premiul al III-lea, Catană Denisa (nai) – menţiune, Crâşmariuc Teofil (acordeon) – menţiune.
Un frumos rezultat este şi participarea Iuliei Benţea din clasa a XII-a la etapa naţională a olimpiadei de de logică.
– Cum aţi evalua în ultimul timp, preocuparea elevilor pentru domeniul artistic?
– Preocuparea pentru domeniul artistic a suferit o uşoară descreştere în perioada pandemiei, firească din punctul de vedere al părinţilor, dar în ultima vreme există un reviriment, numărul elevilor care se îndreaptă către arte vizuale este în creştere, anul trecut la admiterea în clasa a IX-a au fost trei pe un loc, procent record în istoria liceului. Liceul nostru este atractiv şi pentru cadrele didactice, se simte un suflu nou în zona catedrei de arte, mă refer în special la Ana Maria Lemnaru, posesoarea unui doctorat în design, un fel de magnet pentru elevii de clasa a IX-a, care este obişnuită să ceară elevilor la fel de mult cât oferă. La muzică, foşti elevi revin în forţă ca profesori, mă refer la Radu Moroşanu, Cătălin Onţanu, Daniel Rudichi, Petronela Ţăbârnac, care au rezultate deosebite la nai, oboi, pian, saxofon, iar în ultimii ani liceul a atras şi cadre didactice din Iaşi, Loredana Rohozneanu, la clarinet, fiind doar un exemplu; un suflu nou se simte în orchestra liceului dirijată de profesorul Ştefan Lupu care este şi artist instrumentist la Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău. Aşadar oferta liceului devine şi mai atractivă datorită unei resurse umane îmbogăţită cu tineri, dovadă sunt multiplele apariţii publice ale elevilor şi feedbackul publicului.
– Adresaţi un gând celor care doresc, ca pe viitor, să devină elevi ai liceului dvs.
– Să fiţi elevi ai liceului înseamnă să beneficiaţi împreună cu încă aproape 500 colegi înscrişi într-una din cele 21 de clase de la ciclul primar până la cel liceal, de experienţa celor 100 cadre didactice, să descoperiţi ABC-ul muzicii şi artelor vizuale, să vă îndreptaţi paşii către performanţă, să vă implicaţi în proiecte europene, să stăpâniţi noţiuni de cultură generală, să aveţi succes într-o carieră artistică!
Înseamnă un învăţământ de înaltă calitate adaptat nevoilor fiecărui elev care alege secţiile de interpretare instrumentală sau vocală clasică sau tradiţională sau cele de la arte vizuale: artă monumentală, pictură de şevalet, artă decorativă, grafică, sculptură. Aveţi posibilitatea să vă convingeţi că fiecare dintre voi este încurajat să îşi atingă potenţialul, că fiecare talent poate străluci!
A consemnat Gianina BURUIANĂ