Astăzi ne îndreptăm admiraţia şi recunoştinţa către o personalitate importantă a învăţământului preşcolar nemţean – profesor titular la Şcoala Gimnazială nr. 3, Piatra-Neamţ – doamna Cristina Ionescu. Evidenţiem o personalitate puternică, un model de profesionalism, un om minunat, implicat, cu pasiune şi multă putere de muncă, dedicat carierei de educator, care a obţinut pe parcursul a 40 de ani de activitate rezultate de excepţie, pentru care merită toată lauda.
Descinde dintr-o familie de mari intelectuali ai învăţământului nemţean, confirmând că în ADN-ul său se află şi talentul didactic: de la bunicul învăţător, care în perioada interbelică ocupa funcţia de inspector general (echivalentă acum!) şi a participat ca ofiţer activ în război, la directori de şcoală, la profesori şi învăţători, există o întreagă pleiadă de rude care au strălucit la catedră.
A absolvit ca şefă de promoţie Liceul Pedagogic „GH. ASACHI” din Piatra-Neamţ, în anul 1978, apoi Colegiul Universitar de Institutori „Petre Andrei” din Iaşi, Facultatea de Sociologie şi Psihologie, specializarea Institutori – Limba franceză (2001) şi Facultatea de Psihologie, Asistenţă Socială şi Sociologie, din cadrul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, specializarea Psihologie (2006).
În anul 1991, împreună cu alte colege entuziaste, devine membru fondator al Asociaţiei Pedagogice Educatoarea, Neamţ, iar din 1997 devine preşedinte al acesteia.
Este coordonator şi organizator de concursuri şi festivaluri, la nivel naţional, organizator de simpozioane judeţene, regionale, naţionale.
Activitatea sa metodică este vastă, doamna Cristina Ionescu fiind: coordonator de centru metodic (din 2011), responsabil comisie metodică, metodist ISJ, 27 de ani, membru în consiliul consultativ de specialitate ISJ, coordonator cerc pedagogic, mentor şi formator.
Contribuţiile în literatura de specialitate sunt semnificative pentru învăţământul preşcolar: articole în revista şcolii „Universul curioşilor”, fiind membru în colectivul de redacţie; redactor-şef al revistei „Trepte spre ABC”, editată de A.P.E., Neamţ; Autor al filmului didactic „Pădurea – Plămânul verde al Terrei”; autor al lucrării „Ghid metodologic. Dramatizarea în grădiniţă” (2014); autor programă şcolară pentru discipline opţionale noi – „Limba franceză pentru cei Mici” – în parteneriat cu Institutul Francez din România; coautor „Managementul grupei. Condică de evidenţă a activităţilor şi prezenţei educatoarei la grupă”, Editura Diamant, (2010); autor culegeri „Invitaţie la teatru” şi „Preşcolarii la serbare”; semnatar al mai multor articole în publicaţii de specialitate.
Ca formator, doamna Cristina Ionescu a susţinut: programe de specializare – „Metodist”, Oneşti, 2010; programe de iniţiere – „Mediator şcolar”, 2011; programe de formare – „TRANS-UNIVERSITARIA”, „MAGISTER XXI” – Modulul II Management şi comunicare, Universitatea „Ştefan cel Mare”, Suceava, 2012; „Franceza pentru cei Mici” – Institutul Francez din România, 2014 şi cursuri CCD, Neamţ.
După ani de muncă şi acumulare de experienţă profesională, primeşte Premiul de excelenţă Domnu Trandafir (2013) şi Premiul revistei Apostolul (2018).
Este un reper al învăţământului românesc, o certitudine a calităţii în educaţie şi, dacă ar fi să definim profesionalismul pe tărâmul preşcolar, este suficient să spunem – profesor CRISTINA IONESCU!
Prof. Ramona – Mihaela ROŞU