Portretul unui dascăl de excepţie: Profesor Diana Bejan de la C.N.I. Piatra Neamţ

Portretul unui dascăl de excepţie:

Profesor Diana Bejan de la C.N.I. Piatra Neamţ

 

Diana Bejan 1Doamna Profesor de Fizică Diana Bejan de la C.N.I. Piatra Neamţ este modelul profesorului dorit şi visat de elevii zilelor noastre, este profesorul ce deschide calea descoperirilor ce vor fi făcute de viitorii fizicieni – actualii elevi ai C.N.I. cărora le-a insuflat dorul de infinit, de scrutare şi sondare a Universului, de probare a inteligenţei româneşti la cele mai înalte niveluri: NASA, Agenţia Spaţială Europeană.

Ca un scurt demers prin marile realizări ale doamnei profesor împreună cu Echipele de elevi: IT ACE, CADETS of SPACE şi CODE SPACE, amintim:

l În anul 2013 Echipa IT ACE a Colegiului Naţional de Informatică Piatra Neamţ a obţinut Locul al II-lea la Competiţia Internaţională „Zero Robotics” organizată de M.I.T. în colaborare cu N.A.S.A. şi E.S.A.

Sub coordonarea Doamnei profesor Diana Bejan, elevii: Ionescu Ilinca-cls. A X-a D (actuala XI D), Ghineţ Corneliu – cls. XI D (acum XII D), Arsene Tiberiu – cls. XI D (acum XII D), Lungu Ailenei Emilian – cls. XI D (acum XII D) şi Bursuc Andrei – cls. XI D (acum XII D) au scris cod pentru programarea roboţilor SPHERES – sateliţi aflaţi pe Staţia Spaţială Internaţională construiţi pentru misiuni spaţiale. Acţiunea Echipei a fost arbitrată în direct de doi astronauţi aflaţi pe Staţia Spaţială Internaţională. Elevii au îmbinat cunoştinţe de Fizică, Matematică şi Informatică pentru rezolvarea unei probleme complexe: SPHERES trebuia să devieze traiectoria unei comete ce ar fi putut ciocni Pământul! După parcurgerea programului pas cu pas, etapele 2D şi 3D ale competiţiei, a urmat etapa realizării de alianţi către şcoli din Europa, respectiv S.U.A. care să scrie codul în colaborare şi apoi, Etapa finală în care cele mai bune coduri scrise au rulat pe SPHERES aflaţi pe Staţia Spaţială Internaţională.

l În anul şcolar 2014-2015 alte două echipe de elevi de la Colegiul Naţional de Informatică Piatra Neamţ, respectiv CADETS of SPACE şi CODE SPACE au participat la Competiţia „Zero Robotics” şi s-au calificat pe prima poziţie pentru finală care a avut loc la sediul E.S.A. din Olanda.

Diana Bejan 2 elevii de la CNIl În concursul Cansat Europe, locul I la categoria avansaţi a fost câştigat de echipa din România – Ro-Sat One din Piatra Neamţ alături de echipa Liceului teoretic „Carmen Sylva” din Eforie Sud. Fiecare echipă care a participat la această competiţie a proiectat şi realizat un „satelit” . O echipă de elevi de la Colegiul Naţional de Informatică Piatra-Neamţ a câştigat locul I la categoria avansaţi în cadrul con­cursului Cansat Europe 2014. Competitia – care presupune proiectarea unui satelit care ar putea fi trimis în spaţiu – a fost organizata de Agenţia Spaţială Europeană (European Space Agency – ESA) şi de Centrul Norvegian pentru educaţie în domeniul spaţiului cosmic (Norwegian Centre for Space-related Education – NAROM).

 

Două echipe de elevi din România – premiate la Cansat Europe 2014

 

Concursul Cansat Europe 2014 s-a desfăşurat în perioada 1-6 iunie 2014 în Andenes, Norvegia. Obiectivul concursului Cansat Europe l-a reprezentat atragerea tinerilor către ştiinţe şi inginerie, în încercarea de a asigura forţa de muncă calificată pentru viitor în domeniul industriilor aerospaţiale.

Ro-Sat One, echipa din Piatra Neamţ, coordonată de profesor Diana Bejan i-a avut în componenţă pe elevii Matei Bosâncianu, Cornel Ghineţ, Ştefan Arădăvoaicei, Claudiu Neculau, Alexandru Tudose, Andrei Gavrilă şi Claudiu Nohai.

Din părerile lansate în spaţiul virtual de elevi, amintesc aici câteva: „Nu există cu siguranţă prea mulţi profi atât de cool şi de serioşi în acelaşi timp!”, „O profesoară căreia îi datorez cariera pe care mi-am ales-o şi drumul pe care l-am urmat”.

 

Prof. metodist Niculina NIŢĂ