Tehnica azulejo, obiectele din plută sau… Thesaurus-ul Portugaliei

Tehnica azulejo, obiectele din plută sau… Thesaurus-ul Portugaliei

 

tehnica azulejoÎn cadrul proiectului Grundtvig Parteneriat pentru învăţare THESAURUS- Treasury for Adult Education, 2013-1-RO1-GRU06-29551,http://www.adult-education.ro, reprezentanţii Asociaţiei Magister Educationis Neamţ au participat, în perioada 14-20 aprilie 2015, la reuniunea de proiect de la Agrupamento de Ecolas de Vialonga (Portugalia).

Primele zile s-au concretizat în sesiuni de curs şi prezentarea activităţilor realizate până în prezent de către fiecare partener. Astfel, Asociaţia Magister Educationis Neamţ a coordonat un workshop de formare pe tema tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti, respectiv decorarea ouălor de Paşti, cu motive tradiţionale româneşti. Formatori pentru acest workshop au fost prof. Mihaela Humă şi prof. Roxana Irina.

Tradiţii specifice Portugaliei am aflat studiind în cadrul workshop-urilor de formare arta plăcuţelor ceramice pictate în tehnica azulejo, şi arta realizării bijuteriilor din materiale semipreţioase. Despre stejarul de plută, din scoarţa căruia se obţine pluta, am aflat informaţii de la Observatório do Sobreiro e da Cortiça (Cork Oak Tree and Cork Observatory). Astfel, echipa de proiect din Portugalia a prezentat obiectele de decor, bijuterii, tablouri realizate din plută, avându-se în vedere faptul că 50% din producţia mondială de plută provine din această ţară. O vizită documentară am efectuat în acest sens la Montado. La Ermida Nossa Sra do Castelo am studiat sculptura tradiţională autentică, regăsită pe tot parcursul călătoriei noastre prin centrul istoric al oraşului, precum şi la muzeul „Núcleo Tauromáquico”.

Despre tradiţia orezului în Portugalia am aflat la fabrica de orez din Coruche şi am încercat mâncăruri tradiţionale la unul din multele restaurante cu specific portughez, la O Farnel.

Istoria vinului în Portugalia am aflat-o la Herdade do Esporão, unde am avut posibilitatea de a vedea cum sunt fabricate vinurile portugheze Douro, cu o tradiţie din 1267.

A urmat un studiu documentar la MADE (Museu do Artesanato e Design), respectiv o paralelă între vechea şi noua Portugalie, cu tradiţiile şi obiceiurile ei.

La Alentejo am studiat şi încercat o veche tradiţie portugheză, poate la fel de veche cu a noastră, aceea a ţesutului la războiul de ţesut din lemn, la Reguengos de Monsaraz.

La São Pedro do Corval am experimentat tehnica realizării obiectelor de ceramică cu specific portughez şi am participat la realizarea, arderea, pictura unor farfurii şi alte obiecte de uz casnic. Tezaurul portughez a fost descoperit zi de zi, am trecut pe la Rocha dos Namorados, în drumul nostru spre Boca do inferno. Am încercat mâncăruri tradiţionale în satele pescăreşti din Cascais, Estoril.

Un moment emoţionant, înălţător, care marchează o prietenie de un deceniu, a fost acela în care echipa din Portugalia a organizat o seară specială pentru a aniversa 10 ani de colaborare în proiecte europene, cu România.

O întâlnire absolut împlinită, cu oameni deosebiţi, calzi, primitori, dornici să îţi arate frumuseţile ţării şi comorile cele mai nepreţuite ale culturii şi tradiţiei portugheze. Reuniunea s-a finalizat cu primirea certificatelor şi evaluarea finală şi a reprezentat încă o cărămidă adăugată muzeului tradiţiei, folclorului şi culturii din ţările participante la proiect, respectiv Portugalia, România (Neamţ şi Vaslui), Turcia, Cipru, Grecia şi Croaţia.

 

Prof. Elena-Roxana IRINA