A fost reabilitat corpul B al Şcolii „Vasile Alecsandri” din Roman

Pe 11 octombrie a.c., reprezentanţii Primăriei municipiului Roman au predat administraţiei Şcolii „Vasile Alecsandri” din Roman clădirea corpului B a unităţii de învăţământ, la finalizarea lucrărilor de reabilitare, care s-au desfăşurat aici în ultimii doi ani. La eveniment au fost prezenţi primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, conducerea şi profesori ai şcolii, reprezentanţi ai firmelor care au efectuat lucrările. Antreprenorul general pentru acest obiectiv a fost SC Lenon Instal SRL, iar lucrările au costat în final peste 3 milioane de lei, fonduri asigurate de municipalitate.

Au fost făcute şi lucrări de consolidare iar clădirea spaţioasă cuprinde acum opt săli de clasă, cabinet medical, spaţii administrative, toalete moderne, sală tehnică. Toate acestea sunt susţinute şi de instalaţii noi – încălzire, instalaţii de iluminat şi instalaţie electrică – toate sunt înlocuite, noi şi funcţionează în parametri. De asemenea, lucrările la terenul de sport din faţa acestui corp au fost şi ele finalizate, iar acum întregul ansamblu are o altă imagine.

Corpul B al Şcolii „Vasile Alecsandri” se află pe lista monumentelor istorice din judeţul Neamţ. Conform www.monumenteneamt.ro, şcoala a funcţionat între 1834 – 1880 pe strada Vasile Lupu (azi Dobrogeanu Gherea) într-o casă cumpărată de Epitropia Şcolilor din Moldova de la Boierul Gheorghe Sturdza şi refăcută prin donaţii şi bani de la Episcopie. Din 1880 şcoala se mută în strada Soldat Porojan nr. 5, într-o clădire construită de Primărie, unde va funcţiona până în 1948 sub numele de „Şcoala Primară Nr. 1 Grigore Alexandru Ghica”. Devenit impropriu, localul este părăsit în 1962, când şcoala se mută în clădirile fostelor Şcoli nr. 1 de fete (de pe strada C.A. Rosetti) şi nr. 2 de băieţi „Vasile Alecsandri” (strada Tineretului). Şcoala nr. 2 de Băieţi a fost înfiinţată în 1861. În perioada 1890 – 1896 s-a construit un nou local, cu fonduri de la Primărie şi o donaţie de 10.000 galbeni de la soţia poetului Vasile Alecsandri. (Red.)