De neamul musatinilor

În sala „Rustic” a Hotelului „Mariko Inn”, elevi şi profesori de la Colegiul Naţional “Roman Vodă” din urbea muşatină, reprezentanţi ai administraţiei locale, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, precun şi oaspeţi sosiţi de la Bicaz, s-au întîlnit la mijloc de făurar pentru a serba o zi a îndrăgostiţilor de istorie. Astfel, „Balul Muşatinilor”, organizat de Clubul de istorie al Colegiului Naţional „Roman-Vodă”, coordonat de profesorii Ovidiu Albert şi Mihaela Tanovici, nu a fost numai pricină de petrecere cu regi şi regine din toate zodiile istoriei, ci şi un prilej de a pune în evidenţă activitatea de trei ani a acestui club.
bal-gri
Aclamaţii serii de 11 februarie au fost însă, de departe, cronicarii muşatini, cei care au cules toată prada în urma “turnirului” jurnalistic al „Reporterilor de liceu”, proiect în care nimeni nu le-a stat în cale, fie că au fost cavaleri şi domniţe din cetăţile transilvănene, fie că au fost urmaşi ai Banului Olteniei sau cronicari din cetatea lui Bucur. Şi-n toată clocoteala asta de tinereţe şi de jubilare, au ieşit să grăiască în faţa mesenilor adunaţi pe sprînceană la „Balul Muşatinilor” mai marele cetăţii Romanului, prof. Dan Laurenţiu Leoreanu, deputatul Marius Neculai, dimpreună cu doamna sa Andreea, din neamul romanvodiştilor şi ea, doamna Mihaela Tanovici, aliată din ordin al Muzei Clio cu profesorul Albert, starostele cel mare al petrecerii, dar şi profesorul Mihail Ciocan, intrat de 21 de ani în ordinul romanvodiştilor, dascălul cu tîmpla căruntă dar cu inimă de absolvent de liceu.

O petrecere de poveste…
Modelul petrecerii muşatine va fi preluat de către dregătoria locală şi sporit cu toţi tinerii din cetatea muşatină, ba chiar şi cu cei dinspre Cetatea Neamţului şi hăt mai încolo, din judeţ. Aşa au dat zvon chiar mai marele cetăţii muşatine, Prof. Dan Laurenţiu Leoreanu şi gazdele Marius şi Andreea Neculai, ba chiar s-a spus limpede că pregăteala trebuie să înceapă de îndată deoarece primul bal cu personaje coborîte din cartea de istorie a şi fost tocmit pentru “Zilele oraşului Roman”, fiind aleasă chiar şi ziua cînd maiestăţile lor, tinerii, vor defila întru deliciul supuşilor, anume sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, cu dată neschimbătoare la 21 mai.
Şi-oi încăleca pe-o şa, dar aş vrea să ştiţi că cele mai aplaudate la petrecerea romanvodistă au fost alteţele lor Caterina de Medici (Andreea Zalomir, aleasă astfel Regina Balului), Ana de Austria (Roxana Pătrăuceanu), regina Egiptului, Cleopatra (Ada Hululei) precum şi Muza Istoriei, Clio, interpretată cu aplomb de către romanvodista Dana Manolache. Asta nu pentru că celelalte personaje n-ar fi fost pe măsură de frumoase întru toate cele, ci pentru că, aşa ca la orice întrecere, „nu toată lumea poate să şadă mai în faţă”, aşa cum bine spunea doamna Andreea Neculai, gazda şi preşedintele juriului, deopotrivă, sub privirea blîndă şi aprobatoare a doamnei bibliotecar Cornelia Jora, cea mai romanvodistă dintre romanvodiştii prezenţi. (A.OPRIŞ)