La an nou … preot nou!

Tinerii învăţăcei cu aplecare către cele sfinte care vor intra pe băncile Seminarului Teologic Ortodox „Sfîntul Gheorghe” Roman vor asculta, cu începere din anul şcolar care stă gata să bată la uşă, de un nou director în persoana preacucernicului părinte Gheorghe Smerea, paroh la biserica din satul Stejaru, comuna Ion Creangă, care îi va urma în această funcţie preotului Sînică Palade, care a condus seminarul romaşcan în ultimii ani. Practic, noul director şi-a întrat în rol din prima zi a lunii septembrie, misiunea preotului Gh. Smerea nefiind una deloc uşoară pe fondul unor probleme care constituie o provocare managerială dar şi una de natură administrativă.
Astfel, proaspătul director trebuie neapărat să rezolve problema autorizaţiei sanitare de funcţionare a instituţiei, lucru dificil avînd în vedere gradul de uzură al clădirii foarte vechi. Aceasta datează din secolul al XIX-lea, cînd s-a înfiinţat un seminar ortodox la Roman graţie iniţiativei marelui cărturar şi ierarh, Episcop Melchisedec Ştefănescu (1823 – 1892). De cealaltă parte, fostul director, Pr. Sînică Palade, se află în postura managerului care spunea la despărţirea de funcţie că n-are a-şi reproşa nimic. Dimpotrivă, numai în iarna anului trecut a reuşit să îmbunătăţească în mod considerabil condiţiile din spaţiile seminarului unde, între altele, a fost montată şi o centrală termică modernă, cu sprijinul susţinut al Primăriei municipiului şi al conducerii Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Cu toate acestea, urmînd trendul unui fenomen remarcat de oarece ani la scară naţională, seminarul s-a confruntat în această vară, în premieră, cu o insuficienţă a numărului de candidaţi, astfel că, în prima sesiune de examene, pe cele 60 de locuri s-au prezentat doar 41 de candidaţi.
Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Gheorghe” din Roman este una dintre cele mai vechi şcoli ale urbei muşatine unde tradiţia ortodoxă datează de peste 600 de ani, luînd fiinţă la anul 1858. Seminarul romaşcan şi-a cîştigat renumele datorită prestaţiilor de excepţie înregistrate în ultimii circa 20 de ani cînd, pe lîngă dovada calităţii actului educativ din această instituţie de învăţămînt vocaţional, corul acesta a făcut din numele şcolii renume, fiind mereu premiat la concursurile de gen din întreaga ţară. Se cuvine să mai reţinem că cel care a pus bazele primei corale a seminariştilor romaşcani a fost prof. dr. Ovidiu Trifan.

A. OPRIŞ