Conferinţa Judeţeană a Sindicatului din Învăţământ

Sâmbătă, 21 octombrie 2023 s-a desfăşurat la Casa Culturii „Ion Creangă” din Târgu-Neamţ a VIII-a Conferinţă Judeţeană a Sindicatului din Învăţământ şi Cercetare Ştiinţifică Neamţ.

Conferinţa, un eveniment important în viaţa organizaţiei nemţene şi nu numai, a avut următoarea ordine de zi: Aprobarea Regulamentului pentru desfăşurarea lucrărilor Conferinţei Judeţene * Prezentarea Raportului asupra activităţii Sindicatului Liber din Învăţământ şi Cercetare Ştiinţifică Neamţ, în perioada 2018-2023 * Prezentarea Raportului Comisiei de Cenzori pentru perioada 2018-2023 * Dezbateri asupra documentelor prezentate şi validarea lor * Aprobarea amendamentelor propuse la Statutul Sindicatului Liber din Învăţământ şi Cercetare Ştiinţifică Neamţ * Alegerea membrilor Consiliului Judeţean, ai Biroului Operativ şi ai Comisiei de Cenzori * Prezentarea şi aprobarea Strategiei Sindicatului Liber din Învăţământ şi Cercetare Ştiinţifică Neamţ pentru perioada 2023-2028.

În deschiderea lucrărilor Conferinţei, după intonarea Imnului Naţional, dl. Gabriel Ploscă, preşedintele SLLICS Neamţ a salutat participanţii şi a vorbit despre importanţa acestui moment – un bilanţ critic şi o analiză atentă a perspectivelor – şi a precizat că, dincolo de ordinea de zi, participăm la un moment „aparte”: aici, în urmă cu 20 de ani, îşi începea ultimul mandat de preşedinte prof. Florin Florescu, fondatorul Sindicatului din Învăţământ Neamţ. Cei prezenţi au păstrat un moment de reculegere, apoi preşedintele Gabriel Ploscă a declarat că – după verificarea prezenţei – adunarea este statutară şi a trecut la prezentarea invitaţilor.

Precizând că invitaţii speciali ai Conferinţei sunt preşedinţi şi vicepreşedinţi ai unor organizaţii sindicale judeţene, reprezentanţi ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), ai Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR) şi ai Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova (FSEŞ), amfitrionul a prezentat oaspeţii aleatoriu, nu după importanţa funcţiei deţinute, ci după locurile pe care le ocupau în primele rânduri din sală:

Florentina LUCA-MOISE – inspector şcolar general ISJ Neamţ; Ioana POEŢELEA – inspector şcolar învăţământ primar Neamţ; Simion HANCESCU – preşedinte FSLI; Iacob BACIU – preşedinte CSDR; Angela VARGA – CSDR, Ioan-Leon NAROŞI – director Departament Educaţie-Formare CSDR, Felicia NAROŞI – CSDR, urmaţi de fraţii de peste Prut: Ghenadie DONOS, preşedinte FSEŞ; Nadejda LAVRIC, vicepreşedinte; Angelina BEGU, şef Secţie Organizare şi Administrare; Ana CIMPOIEŞU, preşedinte Consiliul Raional Hânceşti; Victor SÂNCHETRU, preşedinte Consiliul Raional Ştefan cel Mare şi lideri ai unor organizaţii sindicale naţionale sau nemţene: Giani LEONTE – preşedinte Alianţa Sindicală Învăţământ Suceava; Radu CORBOTIUC – lider zona Câmpulung Moldovenesc, Suceava; Constantin IONESCU – preşedinte Sindicatul Învăţământ Vrancea; Dan CHIHAI – Iaşi; Adrian Laviniu LĂCUSTĂ – preşedinte Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi; Ioana PETREUŞ – Preşedinte Sindicatul Învăţământ Maramureş; Dumitru ILIEŞ – Bistriţa Năsăud; Livia-Marinela NICOLAE – director Colegiul Tehnic „ Gh. Cartianu”, Piatra-Neamţ; Gheorghe APETREI – director Colegiul Tehnic „Ion Creangă”, Tg. Neamţ; Liviu RUSU – preşedinte Asociaţia Învăţătorilor Neamţ. A fost anunţată, de asemenea participarea doamnei Adriana-Violeta AMARIEI – preşedinte Alianţa sindicală „Gh. Asachi” Iaşi şi a domnului Valentin ALEXIU, Iaşi.

În continuare, dl Gabriel Ploscă a dat cuvântul invitaţilor:

Prof. Florentina LUCA-MOISE a salutat emoţionată adunarea, mărturisind că e prezentă aici, dincolo de cadru oficial, în calitatea sa de om „care a fost înţeles, sprijinit, ajutat, să aibă un parcurs profesional normal” de „bravul nostru preşedinte” şi de toţi colegii din Sindicatul din Învăţământ Neamţ. Discursul său s-a axat pe principalele performanţe ale preşedintelui care tocmai îşi încheia mandatul: să formezi o echipă, să menţii echipa unită, să fii şi să rămâi liderul echipei, în slujba echipei învăţământului nemţean. Apoi domnia sa, alături de alte daruri, i-a înmânat dlui Gabriel Ploscă o Carte de Onoare intitulată Povestea unei cariere de succes. Profesorul Gabriel Ploscă, Judeţul Neamţ, anul 2023, o carte care a circulat în judeţ, în care am fost invitaţi să scriem, şi în care, în deschidere, prof. Florentina Luca-Moise ne-a împărtăşit gândurile şi sentimentele ei:

„Atunci când un dascăl hotărăşte să intre în lupta pentru drepturile celorlalţi dascăli, se naşte liderul care transformă învăţământul în educaţia maselor sociale.

Dreptate. Adevăr. Valoare. Drepturi. Obligaţii.

Acestea sunt reperele demnităţii, pe care ni le-aţi arătat de atâtea ori, domnule preşedinte al Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învăţământ şi Cercetare Ştiinţifică Neamţ. Pentru acestea, pentru calitatea de Om adevărat, pentru demnitate, curaj şi devotament, pentru diplomaţia rezolvării conflictelor de muncă, pentru reprezentarea cu cinste a breslei dascălilor, pentru întregul drum parcurs până acum, vă felicit şi vă consider un real reper al învăţământului nemţean!

Să vă dea Dumnezeu sănătate, relaxare, zile pline de bucurii, activităţi interesante, întâlniri plăcute, bunăstare în familie! Să vă împliniţi toate dorinţele pentru care nu aţi avut răgaz în anii în care aţi muncit atât de mult!”

Volubil ca de obicei şi vădit emoţionat, Iacob BACIU, preşedintele CSDR a salutat adunarea, exprimându-şi de la bun început convingerea că toată lumea participă la scrierea unui moment istoric, „un moment care trebuie trăit cu intensitate şi responsabilitate.” Şi a mai precizat că avem datoria să avem grijă de această istorie, pentru ca adevărul să nu se piardă sau să fie deformat. Apoi, domnia sa a rememorat momente din începutul mişcării sindicale, evocând figura liderului Florin Florescu, un deschizător de drumuri limpezi în starea de confuzie generală postdecembristă: „La Piatra-Neamţ s-a conceput şi s-a gândit construcţia Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. Aici, nu în altă parte. Cei care au fost în acel moment şi-au asumat răspunderea, atât la nivelul sindicatului de bază cât şi la nivelul federaţiei, şi la nivelul confederaţiei.” Apoi, după ce a mulţumit „prietenului meu drag Gabriel Ploscă” şi l-a felicitat pentru performanţele muncii sindicale, domnul Iacob Baciu s-a referit la guvernarea liberală sub tandemul Boc – Băsescu. „Nu post să uit momentul în care Boc a tăiat într-o singură noapte cinci legi care au suprimat mişcarea sindicală, tăind toate pârghiile noastre de reacţie. Nu pot să uit că au promis mărirea salariilor profesorilor, dar au tăiat cu 25% salariile şi pensiile, chiar şi pentru veteranii de război”. Sunt lucruri la care nu s-ar fi putut reveni fără presiune europeană, iniţiată şi alimentată de activitatea vie şi percutantă a CSDR.

Simion HANCESCU a declarat de la bun început că îşi doreşte o intervenţie mai tehnică; mesajele patetice sunt bune fără îndoială, dar mai importante sunt lucrurile concrete. După părerea domniei sale cel mai important efect al grevei generale – cel mai mare conflict din istoria învăţământului românesc – este recunoaşterea forţei FSLI de către clasa politică şi apoi introducerea în noua Lege a salarizării a prevederii conform căreia debutantul din învăţământ va avea salariul mediu brut pe economie, începând cu 1 ianuarie 2024. Aceasta a fost cheia conflictului şi greva nu a încetat decât atunci când premierul Ciucă a promis că această prevedere va apărea în Ordonanţa de Urgenţă din Monitorul Oficial. Avem acum Ordonanţa 57, dar trebuie să vedem ce se va întâmpla mai departe. „Oricum, propunerea noastră în noua grilă este ca profesorul cu vechime şi grad maxim să aibă acelaşi salariu ca medicul specialist.” Şi ce este cel mai important e faptul că, până la apariţia Legii salarizării, în toate măsurile tranzitorii, baza de calcul va fi aceea acceptată: salariul unui debutant va fi de 6.800 de lei brut. Alte probleme stringente pe agenda preşedintelui FSLI sunt reglementarea efectuării anchetelor pentru acordarea burselor sociale (nu e în ordine ca profesorii să facă acest lucru!), prevederile noului Contract de muncă privind îndemnizaţia de hrană în concediu, primele de două salarii pentru persoanele care se pensionează, regândirea normei didactice…

Concluzia intervenţiei preşedintelui FSLI a fost clară: „Unitatea noastră este esenţială şi este singura cheie care ne poate conduce la succes. Dascălii trebuie să ajungă acolo unde le este locul pe scara socială. Nu va fi simplu, însă trăiesc cu speranţa că acest lucru se va întâmpla.”

De la bun început, Ghenadie DONOS s-a declarat onorat de a se afla la poalele Cetăţii Neamţ, el „fiind băştinaş de la Cetatea Soroca, de la cealaltă margine de ţară.” Apoi, domnia sa a rememorat legăturile – sindicale iniţial, frăţeşti mai târziu – începute sub semnul Centenarului, în martie 2018, la Mănăstirea Neamţ, continuate printr-un periplu comun la Alba Iulia, în acelaşi an. Peste tot numai cetăţi româneşti…

Despre Gabriel Ploscă, preşedintele FSEŞ a afirmat că „Dumnezeu mi l-a scos în cale”, că îi poartă tot respectul datorat unui mentor şi că a avut multe de învăţat, trăgând cu ochiul la mişcarea noastră sindicală: „La negocierile cu Guvernul nostru, le-am spus: vreţi să fie şi la noi ca la Bucureşti? Hai mai bine să negociem şi să mărim salariile…” La care, Gabriel Ploscă a susţinut că am avut şi avem multe de învăţat unii de la alţii, dând exemplu faptul că, la începutul pandemiei, când noi abia ne întrebam ce avem de făcut, în Republica Moldova se înfiinţaseră deja platforme pentru învăţământul on line. În final, preşedintele Ghenadie Donos i-a oferit liderului nemţean „o plachetă care se numeşte Pomul Vieţii, un dar plin de încărcătură simbolică” şi a urat succes următoarei conduceri a organizaţiei nemţene. „Am auzit şi noi prin târg că, după Florescu şi Ploscă, a treia generaţie de lideri care va urma este o generaţie bună, capabilă să rezolve provocările cu care va da piept. Am toată încrederea.”

* * *

Ioan-Leon NAROŞI: „În sală sunt foarte mulţi oameni dragi sufletului meu şi alături de noi sunt colegii şi fraţii din Republica Moldova, pe care-i îmbrăţişez cu drag de fiecare dată când am ocazia şi cărora le duc dorul în fiecare zi… Sunt convins că veţi face în continuare lucruri minunate şi îl îmbrăţişez pe prietenul meu Gabriel Ploscă, urându-i sănătate şi bucurii, fiind convins că va fi alături de voi şi în funcţia de Preşedinte de Onoare, felicitându-vă pentru această idee. Sunt mândru de voi că faceţi acest lucru şi vă mulţumesc pentru că procedaţi foarte bine.”

Giani LEONTE: „Este foarte important ca şi pe viitor să arătăm această forţă şi această hotărâre pe care le-am demonstrat în primăvară, cu ocazia grevei generale, cea mai mare şi mai tensionată acţiune sindicală din ultimii 33 de ani. Mesajul pe care doresc să îl transmit este acela de a conştientiza forţa pe care o reprezintă fiecare dintre noi, fiecare membru de sindicat. Ştiu că dacă am uni toate aceste forţe, cu certitudine vă spun că am fi de neînvins şi n-ar mai fi niciodată nevoie de astfel de forme de protest. Vă felicit, dragă Gabi şi vă doresc mult succes în viitor.”

Constantin IONESCU a transmis salutul călduros al colegilor din judeţul Vrancea şi un mesaj de unitate şi solidaritate. „E un apel pe care vi-l adresez cu toată inima, pentru ca tot ce am obţinut, după cea mai mare acţiune de protest a sindicatelor din învăţământ, să poată fi finalizat practic şi în mod efectiv. Aş vrea să transmit multă sănătate domnului Ploscă, să fie alături de dumneavoastră şi de noi, ori de câte ori este nevoie şi îl asigur de toată dragostea şi recunoştinţa mea. Succes noii echipe şi să fiţi întotdeauna uniţi şi puternici!”

Ioana PETREUŞ: „Am avut şansa să colaborez cu sindicatul dvs. într-un important proiect – Promovarea prin activităţi inovatoare a egalităţii de şanse şi de gen în instituţiile de educaţie, o experienţă de neuitat…

Şi întotdeauna v-am admirat pentru că aţi fost mereu în linia întâi, un reper unitar şi vizionar pentru mişcarea sindicală din România. Pentru mine, şi cred că şi pentru ceilalţi colegi, Sindicatul din Neamţ a fost un model care inspiră.

E locul care a oferit mişcării sindicale din învăţământ modele de lideri precum Florin Florescu şi Gabriel Ploscă. Gabriel Ploscă este ultimul preşedintele al organizaţiei care a angrenat în întreaga sa activitate atât viziune şi direcţie, cât şi integritate, etică, motivare şi inspiraţie. Un exemplu de comunicare eficientă, necesară într-un angrenaj sindical atât de variabil. Mulţumesc Gabriel Ploscă şi felicitări nemţenilor pentru întreaga şi performanta lor activitate.”

Violeta AMARIEI a transmis mesajul Alianţei Sindicale Gheorghe Asachi din Iaşi: „Ne face o deosebită plăcere să recunoaştem eforturile făcute de organizaţia din Neamţ în menţinerea unei atmosfere de colaborare şi comunicare onestă, la nivelul regiunii noastre, al Federaţiei, al Confederaţiei.

Aţi atins vârsta deplinei maturităţi – 33 de ani – şi acum dorim să vă bucuraţi, tot împreună, de roadele colaborărilor în care v-aţi implicat atâţia ani. Noi, prietenii voştri ieşeni, dorim să vă transmitem un mesaj de apreciere pentru loialitatea cu care ne-aţi onorat de-a lungul timpului. Suntem mândri că am avut şansa să colaborăm pe parcursul acestor ani şi sperăm ca efortul muncii noastre de echipă să continuie şi în viitor. Vă transmitem cele mai calde urări de bine şi vă asigurăm de întreaga noastră consideraţie şi preţuire pe viitor.

Adrian Laviniu LĂCUSTĂ: „Cine spune că meseria de lider de sindicat e uşoară, se înşeală. Este una dintre cele mai dificile şi mai de uzură munci din România, dacă ţi-o faci cu răspundere. Care sunt calităţile unui lider de sindicat? Curajul, onestitatea şi, nu în ultimul rând, capacitatea de a lega echipe. Dacă nu ai aceste calităţi e bine să stai acasă. Dar, după cum se ştie sindicatul se identifică cu liderul şi liderul cu sindicatul, aşa că astăzi aprecierea liderului nemţean se confundă cu cea a organizaţiei…” Drept care domnia sa oferă, din partea Uniunii Sindicatelor din Învăţământul Preuniversitar Iaşi, o Diplomă de Excelenţă SLLICS Neamţ, „în semn de apreciere şi pentru susţinerea breslei dascălilor, creatori de oameni.”

Gabriela GRIGORE: «Şi aşa cum: După miros cunoşti o floare/Ciocârlia după cânt/Aurul, după culoare/ Iar pe OM după cuvânt, aşa l-am cunoscut eu pe OMUL – Gabriel Ploscă, ce mi-a devenit, în timp, coechipier, provocare, sprijin şi tovarăş de drum în anii dedicaţi sindicalismului, şi Sindicatului din Învăţământ Neamţ, în special.

 Descoperindu-i această calitate rară – aceea a omului care „se ţine de cuvânt” care-şi respectă cuvântul dat, indiferent de situaţiile prin care trece, care nu-şi schimbă opţiunile de pe o zi pe alta şi a cărui comportament de relaţionare cu ceilalţi nu se schimbă în funcţie de împrejurări şi conjuncturi, am înţeles că o astfel de caracteristică morală este girantul încrederii, stabilităţii, siguranţei şi liniştei unei organizaţii puternice şi că împreună cu un astfel de om, putem deveni „râul care străpunge muntele”.Că a fost sau nu aşa, doar timpul va depune mărturie.

Cert este, însă, că acum, la predare de ştafetă, îţi suntem recunoscători că ne-ai creat, cu generozitate, posibilităţi de dezvoltare profesională şi personală, oferindu-ne oportunităţi de a cunoaşte lumea şi problemele ei, că ne-ai adunat cu fraţii de peste Prut, ca un părinte, – adevărat român ce nu-şi uită istoria şi neamul, că ne-ai lăsat moştenire o organizaţie consolidată, unită şi respectată, construită cu fidelitate, devotament, perseverenţă şi dăruire, şi sfinţită cu picături de sacrificiu personal şi colectiv.»

Prof. Adrian VOICA a transmis un mesaj citit de Gabriela Grigore: „dorim să felicităm membrii actualului Birou Operativ Judeţean pentru modul în care s-au implicat în activitatea sindicală şi să adresăm un mesaj de recunoştinţă tuturor membrilor sindicatului dumneavoastră pentru participare şi implicare în reali­zarea obiectivelor comune… profesorul Gabriel Ploscă s-a evidenţiat ca un lider cu o puternică etică în munca sindicală şi integritate personală. Am admirat la dumnealui implicarea şi automotivarea, care au fost o sursă de inspiraţie pentru restul echipei sindicale atât la nivel judeţean cât şi naţional… Prin această scrisoare dorim să ne exprimăm recunoştinţa pentru eforturile comune pe care le întreprindeţi zilnic, cu multă fermitate şi pricepere, cu spirit de iniţiativă, perseverenţă şi receptivitate faţă de colegii noştri, membrii de sindicat, contribuind astfel la întărirea respectului în mişcarea sindicală din învăţământ.

Pentru noul preşedinte ales şi pentru membrii Biroului de conducere, transmitem urări de sănătate, prosperitate şi putere de muncă.

Să rămâneţi în continuare la fel de activi, solidari şi responsabili în acţiunile ferme pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor sindicale. Cu aleasă consideraţie,” Prof. Adrian VOICA, Preşedinte al Sindicatului Învăţământ Preuniversitar Argeşean „Muntenia”.

În finalul părţii întâi a Conferinţei, dl Gabriel Ploscă mulţumeşte pentru întreaga activitate şi acordă Diplome de recunoştinţă din partea S.L.L.I.C.S. unor lideri sindicali, foşti membri ai Consiliului Judeţean.

MEMBRII DE ONOARE cărora le-au fost înmânate diplome/ plachete în semn de preţuire pentru întreaga activitate sindicală:

Gheorghe Apetrei (Colegiul Tehnic „Ion Creangă” Tg. Neamţ); Claudia Barna (Colegiul Tehnic „Ion Creangă” Tg. Neamţ); Livia-Marinela Nicolae (Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra- Neamţ); Elena Milea (Şcoala Gimnazială Vaduri); Constantin-Dan Ionescu (Şcoala Gimnazială Nr.3, Piatra-Neamţ); Ilina Oprea (Şcoala Gimnazială Nr.1 Făurei); Maria Chirilă (Sindicatul din Învăţământ şi Cercetare Ştiinţifică Neamţ); Ovidiu Movileanu (Şcoala Gimnazială Bahna).

 După pauză, lucrările Conferinţei au urmat punctual programul anunţat iniţial. Renunţăm la detaliile tehnice ale desfăşurării lucrărilor, publicând însă în paginle următoare ale revistei doar Strategia SLLICS pentru perioada 2023-2028 şi componenţa Consiliului Judeţean şi Biroului Operativ ale S.L.L.I.C.S Neamţ.

În ceea ce priveşte Raportul asupra activităţii Sindicatului Liber din Învăţământ şi Cercetare Ştiinţifică Neamţ, în perioada 2018-2023, acesta s-a referit la consolidarea organizatorică a S.L.L.I.C.S. Neamţ, dialogul social, acţiunile revendicative şi de protest pentru îmbunătăţirea statutului social şi profesional al salariaţilor din învăţământ (1991-2023), activitatea în domeniul juridic, formarea profesională şi sindicală – proiecte şi programe, îmbunătăţirea serviciilor către membrii de sindicat, prezenţa S.L.L.I.C.S. Neamţ în structurile federative şi confederative. Menţionăm că această informare se regăseşte integral în broşura REMEMBER-33, lucrare distribuită tuturor participanţilor la Conferinţă.

A consemnat Mircea ZAHARIA