De la protestul spontan, la pichetarea MECTS

* Gabriel Ploscă, preşedintele FSLI Neamţ a participat la protestul spontan de la MECTS * Ministrul Funeriu a fugit cu maşina personală din sediul ministerului trecînd printre protestatari  * Pichetările au continuat, prin rotaţie, de marţi, 15 noiembrie, pe o perioadă nedeterminată * Miercuri, 23 noiembrie, 30 de profesori nemţeni au pichetat MECTS alături de alte sute de colegi din ţară

Miercuri, 9 noiembrie, membrii Colegiului Naţional al Liderilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt au luat cu asalt Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului în cadrul unui protest spontan, nemulţumiţi de decizia de îngheţare a lefurilor în 2012, dar mai ales de ultima găselniţă a ministrului Funeriu şi a celui de Finanţe, care printr-un ordin comun reglementează „fluxurile financiare pentru cheltuielile de personal din învăţămîntul preuniversitar”. Practic, odată cu acordarea salariilor pe luna octombrie, din statele de plată sunt eliminate rubricile în care erau stipulate plata către sindicat, ratele la CAR şi către bănci.

Preşedintele Filialei Neamţ a Federaţiei Sindicatului Liber Învăţămînt, Gabriel Ploscă, a participat la protestul de miercuri şi a avut în faţa ochilor dovada laşităţii ministrului Educaţiei, Daniel Petru Funeriu: „Nu mi-a venit să cred, cînd am văzut că domnul ministru Funeriu a fugit pur şi simplu din sediul ministerului, în maşina personală. Nu a găsit o altă soluţie, în loc să stea de vorbă cu noi, să ne invite la o discuţie civilizată, să ne arate că-i pasă cîtuşi de puţin, decît fuga?”.

FSLI a pichetat Ministerul Educaţiei începînd cu data de 15 noiembrie 2011, între orele 11.00-14.00. La proteste au participat şi membrii FSI Spiru Haret şi ai Federaţiei Educaţiei Naţionale.

 Sătui de abuzuri

FSLI cere Guvernului României şi Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului să îşi revizuiască atitudinea faţă de politica salarială şi să nu îngheţe salariile angajaţiilor din sistemul public în 2012.  În acest moment salariaţii din educaţie au de recuperat de la Statul român 33,4%, potrivit deciziilor obţinute în instanţă. La acestea se mai adaugă alte 12 procente, bani nerecuperaţi din tăierea salariilor cu 25%, aplicată în luna iunie 2010. „Subliniem încă o dată că nerespectarea hotărîrilor judecătoreşti irevocabile privind plata unor drepturi salariale, reprezintă un abuz fără precedent şi totodată asistăm la încălcarea drepturilor consfinţite de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. În total angajaţii din învăţămînt care au avut procese pe Legea 221/2008 au de recuperat de la Statul român 6 miliarde de lei. Dacă adăugăm şi rata inflaţiei, suma se ridică la aproximativ 7 miliarde de lei. Aceste calcule arată faptul că angajaţii din învăţămînt sunt victimele măsurilor ilegale şi iresponsabile luate de Guvernul României, în ultimii doi ani”, a precizat prof. Gabriel Ploscă.

Sindicaliştii cer deblocarea posturilor din unităţile de învăţămînt, ţinînd cont de lipsa acută de personal, care a condus la aberaţii cum ar fi faptul că educatoare este nevoită să se ocupe de 40 de copii, deşi legea prevede un număr maxim de 20 de preşcolari, la grupă.

Federaţia solicită autorităţilor să rezolve o altă problemă cu care se confruntă învăţămîntul românesc: numărul prea mare de preşcolari/elevi la grupe/clase, care nu poate fi rezolvată decît prin construirea de noi grădiniţe sau alocarea unor spaţii deja existente şi prin acordarea unor posturi în segmentul preşcolar.

Totodată, FSLI cere ministerului de resort respectarea prevederilor Legii Educaţiei Naţionale, prin care educaţia ar trebui să primească 6% din PIB, începînd cu 1 ianuarie 2012 şi reclamă şi lipsa de dialog social din partea instituţiilor Statului român, prin care se doreşte reducerea la tăcere a sindicatelor.

 Lefuri de mizerie care scad văzînd cu ochii

Sindicaliştii încearcă cu disperare să atragă atenţia tuturor celor responsabili de sărăcia lucie în care se zbate educaţia, care este doar la modul declarativ o prioritate naţională, în condiţiile în care tot printr-o lege abuzivă au fost puşi în situaţia de a nu mai putea organiza proteste de stradă. „FSLI atrage atenţia angajaţilor din educaţie că promisiunile Guvernului României privind majorarea salariilor după luna aprilie 2012 este o minciună crasă şi o sfidare la adresa dascălilor din această ţară. Niciun profesor nu va primi o majorare / indexare salarială, întrucît cadrele didactice trebuie să îşi recupereze, de fapt, drepturile băneşti care le-au fost luate în mod abuziv de actualii guvernanţi. În realitate, în acest moment fiecare profesor din România pierde, în fiecare lună, sute de lei la salariu” se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei noastre.

FSLI a făcut o analiză comparativă a salariilor pe care le vor primi cadrele didactice în anul 2012, îngheţate la nivelul celor din 2011, potrivit deciziei Guvernului României şi a celor pe care ar fi trebuit să le primească dascălii, dacă s-ar fi respectat legile din România.

O altă inadvertenţă abuzivă este adusă în atenţia opiniei publice prin intermediul acestei cascade de pichetări ale MECTS: „Legea 118/2010, prin care au fost reduse salariile bugetarilor cu 25%, ar fi trebuit să producă efecte doar pînă la data de 31 decembrie 2010. În plus, sentinţele irevocabile privind aplicarea Legii 221/2008, act normativ prin care salariile cadrelor didactice au fost majorate cu 33,4%, nu au fost puse în aplicare”.

 Matematica pe înţelesul tuturor

Sindicaliştii dau şi exemple elocvente despre cum sunt păcăliţi profesorii, care primesc tot mai puţini bani, în timp ce ministrul Funeriu le tot găseşte de lucru în plus prin aplicarea unor idei venite peste noapte, de tipul „testărilor iniţiale” şi-a altor chestiuni de acest gen, la care cadrele didactice prestează multe ore în plus neplătite.

Cît pierd cadrele didactice din salariu în fiecare lună?

Un profesor, cu grad didactic I, 40 ani vechime, primeşte în noiembrie 2011  – 1.650 lei, aceeaşi leafă urmînd să o ia şi din ianuarie anul viitor, deşi de la 1 ianuarie 2012 ar fi trebuit să i se acorde (fără tăierea cu 25%)  – 1.900 lei, iar fără tăierea cu 25% şi aplicarea L221/2008 – 2.500 lei. În concluzie, un astfel de cadru didactic pierde lunar un minim de 850 lei, potrivit calculelor sindicaliştilor. Un profesor cu grad didactic I, 10-14 ani vechime, pierde în medie 384 de lei lunar, potrivit aceluiaşi sistem, iar un debutant, primeşte 680 de lei şi acesta îi va fi salariul şi de la 1 ianuarie 2012 datorită deciziei de îngheţare a veniturilor bugetarilor, cînd de fapt, din prima zi a anului viitor ar fi trebuit să primească cel puţin 790 de lei, iar fără tăierea cu 25% şi aplicarea Legii nr. 221/2008  – 1.060 lei, deci şi debuntaţii pierd aproximativ 380 de lei la leafă.

„La această ordonanţă a ministrului Funeriu se adaugă şi decizia Parlamentului, prin care bugetul pentru Învăţământ va fi diminuat considerabil, în condiţiile în care avem salariile pe care le avem, iar oamenii sunt din ce în ce mai demotivaţi. S-a ajuns la limita minimei rezistenţe. Se mai adaugă şi noua aplicaţie de salarizare, prin care oamenilor li se ia dreptul de a opta pentru anumitre reţineri, profesorii fiind nevoiţi să-şi pună pantofii de atletism şi să alerge pe la ghişee”, declara Constantin Ciosu, preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN).

 

A. BRUDARU