„Dorim să ne apărăm de eventuale greşeli din necunoaştere”

 

* Iosif Covasan, director economic SLLICS Neamţ şi preşedintele Comisiei de cenzori a FSLI

 

Domnule Iosif Covasan, se vede în ochii colegilor dumneavoastră recunoştinţa ce v-o poartă datorită faptului că aţi reuşit să-i aduceţi laolaltă, pe contabili şi cenzori ai sindicatelor, pentru un schimb de experienţă, în vederea aplicării unitare a legis­laţiei din domeniul financiar-contabil.

– Este prima întâlnire de acest gen şi mă bucură faptul că s-a putut materializa după ani şi ani de planificare. Fără să exagerez, sunt mai mult de 10 ani de când s-a tot vorbit despre această activitate şi nu s-a găsit o portiţă să se desfăşoare. Şi la insistenţa mea, în calitate de preşedinte al Comisiei de cenzori a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ de peste 27 de ani, acest schimb de experienţă are loc la Piatra-Neamţ.

– Această manifestare întruneşte elementele constitutive ale unei instruiri?

– Nu, nu este o instruire. Ne-am dorit un schimb de experienţă, cu un caracter interactiv, care are drept scop lămurirea unor probleme pe care le întâmpină contabilii şi cenzorii filialelor din ţară, pentru că vrem, în final, ca toate sindicatele să desfăşoare o activitate financiară în conformitate cu legea, să ne apărăm de eventuale greşeli din necunoaştere.

– Noutăţile legislative se succed cu repeziciune, însă un contabil sau un cenzor nu are voie să greşească. Necunoaşterea nu exonerează de răspundere…

– Este foarte adevărat. După cum se ştie, Codul Fiscal se modifică în fiecare an, din păcate. Sunt foarte multe întrebări, foarte multe chestiuni de clarificat şi am convingerea că, la finalul întrunirii, fiecare va pleca cu plus valoare.

– Le-aţi atras atenţia interlocutorilor dumneavoastră de astăzi cu privire la introducerea, din acest an, a obligativităţii depunerii declaraţiei 101 însoţită de 010 şi pentru ONG-uri, în condiţiile în care sindicatele funcţionează pe acest principiu.

– Probabil că Ministerul Finanţelor a ajuns la concluzia că se desfăşoară multe matrapazlâcuri prin multe ONG-uri şi, sindicatele, fiind şi ele înglobate sub titulatura de ONG, trebuie să depună aceste declaraţii pentru impozit. Unele sindicate desfăşoară activităţi economice pentru care trebuie să plătească impozit pe profit, altele doar depun declaraţia, ca să fie în evidenţa fiscului, fără să plătească impozit, pentru că nu au alte venituri decât din cotizaţia membrilor.

– Aţi remarcat, la colegii din ţară, o varietate de interpretări ale legislaţiei şi totodată dorinţa acestora, la unison, de a aplica Legea Contabilităţii în mod unitar, prin aceleaşi proceduri.

– Se vede că există multe întrebări, sunt chestiuni pe care le fac aplicând legea, dar în alt fel decât ceilalţi. Şi prin întâlnirea noastră ne-am propus să îi asigurăm că, în viitor, toată lumea va aplica legea în acelaşi fel. (G. N.)