Lumini şi umbre la final de an

• Interviu cu dl. Ionel Hociung – preşedinte al Sindicatului din Învăţământ Neamţ

– Domnule Ionel Hociung, iată că timpul trece în favoarea dvs. şi vă ajută să intraţi din ce în ce mai bine în rolul de preşedinte al Sindicatului din Învăţământ Neamţ. Menţionaţi câteva aspecte care merită supuse atenţiei publicului nostru cititor, referitoare la activitatea sindicală din ultima lună.

– Desigur, pot spune că pe zi ce trece mă simt din ce în ce mai bine pregătit pentru a-mi îndeplini sarcinile de lider, acelea de a sluji intereselor membrilor noştri de sindicat. În ceea ce priveşte activitatea pe plan local, am avut mult de lucru. Astfel, am depus la Judecătoria Piatra-Neamţ dosarul pentru confirmarea noilor organe de conducere ale sindicatului, şi aici vorbim despre membrii Consiliului Judeţean şi noii membri ai Biroului Operativ. Prin aceeaşi acţiune am supus controlului legal şi modificările la statutul sindicatului. Încă nu avem niciun semn de la instanţă, deşi aceasta ar fi obligată, de norma legală, să ia în discuţie cu celeritate cererile prin care se aduce la cunoştinţa judecătoriei orice modificare a statutului şi orice schimbare în componenţa organului de conducere al sindicatului, deci suntem în faza în care aşteptăm comunicări de la Judecătoria Piatra-Neamţ. Tot în plan juridic suntem aproape de finalizarea depunerii la instanţa de judecată a celor peste 140 de dosare prin care solicităm indemnizaţia de hrană aferentă concediului de odihnă pentru anii 2019-2022.

Aş mai vrea să menţionez faptul că majoritatea colegilor noştri, cadre didactice, au intrat în posesia cardurilor care conţin acele sume reprezentând prima pentru cariera didactică, iar de curând personalul administrativ a primit cardurile pentru cariera profesională. Referitor la acest subiect mai sunt situaţii punctuale unde acordarea acestor drepturi întârzie, dar nădăjduiesc că aşteptarea nu va fi de lungă durată. Trebuie spus că aceste prime pentru personalul din învăţământ au fost obţinute în urma grevei organizate de către federaţiile sindicale din educaţie în perioada 22 mai – 12 iunie 2023.

–  Cum stăm cu decontarea efectivă a celorlalte drepturi legale ale colegilor noștri?

– Avem şi anumite probleme în legătură cu decontarea sumelor aferente transportului cadrelor didactice şi personalului didactic auxiliar, la şi de la locul de muncă. Aici sunt implicate anumite primării pe care le voi menţiona: primăria Văleni, primăria Icuşeşti, primăria Petricani – instituţii unde decontul cheltuielilor de transport nu s-a mai realizat de vreme îndelungată, în unele cazuri chiar din luna mai 2023. În această situaţie am contactat conducerile şcolilor respective şi autoritatea publică locală din aceste comune, ne-am deplasat la primării şi am avut discuţii în ideea deblocării sumelor cuvenite pentru transport. În unele locuri am reuşit, în altele nu, dar noi nu putem da înapoi, pentru că acesta este un drept legal al colegilor noştri, însă doar după ce vom epuiza toate demersurile amiabile vom trece la acţiuni în instanţă.

Am reuşit şi să reînnoim acordul de parteneriat cu Clinica Medicală Micromedica, unde avem o serie de reduceri pentru colegii noştri. Vorbim despre reduceri de 10% la analize medicale de laborator (în condiţiile în care factura este de peste 150 lei), reduceri de 10% la serviciile radiologice şi de 5% la imagistică (adică RMN şi computer-tomograf). Suntem în discuţie şi cu alţi agenţi economici din judeţul Neamţ pentru semnarea unor astfel de parteneriate, care să ofere reduceri comerciale membrilor noştri de sindicat şi familiilor acestora.

– Ce consideraţi că este remarcabil de comunicat cu privire la activitatea la nivel naţional?

– Din acest punct de vedere pot spune că, prin intermediul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ au avut loc o serie de întâlniri la nivelul Guvernului României pentru a se negocia nivelul majorărilor salariale începând de la 1 ianuarie 2024, care să respecte dispoziţiile Ordonaţei 57/2023, şi anume acel principiu prin care salariul cadrului didactic debutant să fie egal cu salariul mediu brut pe economie. Încă nu vă pot da detalii cu privire la acest subiect, dar ştiu că se lucrează la o Ordonanţă de Urgenţă care să prevadă aceste majorări salariale pentru personalul didactic, didactic auxiliar, administrativ, de conducere, îndrumare şi control. Cu precizarea că va fi eliminată acea inechitate din salarizarea personalului din învăţământ, care situa directorul undeva în a doua treime a grilei cadrelor didactice din sistem, existând mulţi profesori al căror salariu îl depăşea pe cel al directorului, lucru care nu este normal.

– Există o ştire care a răvăşit speranţele profesorilor cu privire la ceea ce tocmai aţi precizat. O puteţi dezminţi?

– În legătură cu ştirea apărută pe un site de specialitate şi preluată cu generozitate de mass media, aceea că guvernul ar pregăti o Ordonanţă de Urgenţă care să prevadă o creştere de doar 13% pentru salariile profesorilor de la 1 ianuarie şi de 7% de la 1 august 2024, nu pot să vă spun nimic deocamdată. Cert este că miercuri, pe 13 decembrie, va fi organizat un Colegiu Naţional al Liderilor la Bucureşti, unde voi participa şi eu, la care vom dezbate situaţia actuală şi vom hotărî asupra măsurilor pe care le vom întreprinde.

– Practic, care trebuia să fie mărirea salarială alocată profesorilor de la 1 ianuarie 2024?

– Pentru a acoperi principiul salariului profesorului debutant, după calculele noastre, un minim de 20% creştere salarială, faţă de nivelul lunii decembrie 2023, ar fi echitabilă. Nu a fost nicicând vorba de 40%, cum vehiculează presa. Acest lucru mă duce cu gândul la stilul pur românesc de a discredita, în primul rând sindicatele, care chipurile nu sunt în stare să obţină ceea ce au negociat. Noi trebuie să fim şi realişti.

– Aveţi vreo bănuială încotro vor decurge lucrurile dacă negocierile nu vor da rezultatele sperate?

– Este foarte greu de spus, vor fi dezbateri, vom vedea ce se va obţine în finalul negocierilor şi împreună cu membrii noştri de sindicat vom lua deciziile corespunzătoare.

– Cum caracterizaţi, din punct de vedere sindical, anul care tocmai se încheie?

– A fost un an dificil dar şi foarte bogat. La sindicat nu există ani simpli, aproape toţi sunt dificili, pentru că suntem într-o permanentă stare de alertă, deoarece de multe ori avem surprize, ori în plan local, ori referitor la deciziile guvernului, şi de aceea nu prea avem timpi morţi. A fost şi un an plin de satisfacţii. Greva din perioada 22 mai – 12 iunie a reprezentat cea mai semnificativă şi consistentă grevă din ultimii 30 de ani. Este adevărat că şi mijloacele tehnice, tot ce înseamnă comunicare, a fost la un nivel superior şi a condus la rezultate foarte bune în final. Acum sper să fim la fel de îndrăzneţi pentru a putea beneficia de sacrificiile pe care le-am făcut cu toţii în acea perioadă.

– La capitolul neîmpliniri?

– Există şi neîmpliniri, ca de exemplu faptul că de fiecare dată, chiar dacă ne înţelegem cu guvernanţii cu privire la anumite condiţii de muncă sau chestiuni salariale, constatăm că atunci când se adoptă actele normative care să pună în aplicare ceea ce am negociat, acestea nu reflectă ce s-a convenit anterior. Este vorba despre neseriozitatea guvernanţilor, care generează aceste probleme neplăcute pentru noi. Iar discreditarea sindicatelor este un sport naţional şi este lesne de înţeles de ce este convenabil pentru mulţi să nu existe sindicate puternice, deşi noi, sindicatele, până la urmă, dincolo de interesele profesorilor, ne batem pentru binele copiilor, pentru un sistem de educaţie de calitate şi nu ezit să spun, pentru viitorul României. De aceea eu nu înţeleg de unde această opoziţie şi inerţie legate de învăţământ.

– În prag de sărbători, ce urare aveţi pentru dascăli şi pentru toţi cei din sistemul de învăţământ nemţean?

– Sărbătoarea Naşterii Domnului şi Anul Nou să ne aducă tuturor pace, sănătate, speranţă, bunăstare şi numai bucurii! La mulţi ani şi Doamne ajută!

A consemnat Gianina BURUIANĂ