„Principalele noastre obiective pentru următorii cinci ani vizează implicarea în elaborarea şi aplicarea legislaţiei pentru învăţământ şi a celei referitoare la relaţiile de muncă, astfel încât să menţinem locurile de muncă şi să revenim la norma didactică de dinaintea aplicării Legii Educaţiei Naţionale. Ne propunem, de asemenea, asigurarea unor condiţii decente de muncă şi nu în ultimul rând, elaborarea unei noi legi a salarizării în sectorul bugetar, prin care să se obţină majorarea veniturilor atât pentru personalul didactic, cât şi pentru personalul didactic auxiliar şi nedidactic. Ne dorim creşterea nivelului de profesionalizare a liderilor de sindicat, promovarea principiului solidarităţii şi păstrarea unităţii sindicale la nivel judeţean şi naţional”.
Gabriel PLOSCĂ
În numele Centrului Social al Lucrătorilor din Spania şi al meu personal, doresc să vă salut cu multă căldură pe dvs. drag frate şi, de asemenea, pe colegii din Sindicatul profesorilor din Neamţ şi să exprim, la cel mai înalt nivel, felicitările mele cordiale şi sincere pentru activitatea dvs. ca Preşedinte.
Alegerea dvs. pentru a doua oară în această funcţie de mare importanţă şi responsabilitate, îmi oferă posibilitatea de a vă transmite dvs., stimate prieten,
Sr. Don Gabriel Ploscă
felicitările mele şi urări de bine în reînnoita responsabilitate, şi îmi oferă ocazia de a-mi manifesta sentimentele de înaltă stimă şi consideraţie pe care le am faţă de dvs. De asemenea, în numele organizaţiei mele vă dorim să aveţi remarcabile succese profesionale în conducerea prestigiosului Sindicat al Profesorilor din judeţul Neamţ şi sperăm ca în viitor să putem dezvolta o cooperare eficientă în beneficiul profesorilor români, al tuturor profesorilor interesaţi de aceste schimburi de experienţă.
Antonio
TORRES GOMEZ
Preşedinte
Conferinţa Judeţeană a Sindicatului Învăţământ Neamţ
Sâmbătă, 22 iunie 2013, s-a desfăşurat Conferinţa Judeţeană a Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învăţământ şi Cercetare Ştiinţifică Neamţ, afiliat la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi la Confederaţia Sindicatelor Democratice din România. Evenimentul s-a petrecut la Pensiunea Văratec şi a reunit un număr de 158 delegaţi cu drept de vot, lideri ai organizaţiilor din unităţile şcolare nemţene şi un număr generos de invitaţi, care mai de care mai important, de exemplu Dl. Aurel Cornea, liderul de onoare naţional, Dl. Liviu Pop, senator şi fost ministru al învăţământului, Dl. Iacob Baciu, preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România(C.S.D.R), Dl. Ioan Ţenţ, prim-vicepreşedinte al Federaţiei Sindicatelor Libere din Invăţământ (FSLI), care a transmis mesajul preşedintelui Simion Hancescu, Dl. prof. Viorel Stan, Insp. Şc. General al I.S.J. Neamţ, colegi lideri judeţeni din ţară şi parteneri ai Proiectului POSDRU în desfăşurare.
Programul Conferinţei a fost unul foarte dens, în intervalul orar 9 – 18, având în vedere că ordinea de zi, care a fost riguros respectată, a cuprins următoarele puncte:
- Prezentarea Raportului asupra activităţii Sindicatului din Învăţământ şi Cercetare Ştiinţifică Neamţ în perioada 2008 – 2013;
- Prezentarea şi aprobarea Strategiei SLLICS Neamţ pentru perioada 2013- 2018;
- Prezentarea Raportului Comisiei de Cenzori pentru perioada 2008- 2013;
- Dezbateri asupra documentelor prezentate;
- Aprobarea amendamentelor propuse la Statut;
- Alegerea membrilor Consiliului Judeţean, ai Biroului Operativ şi ai Comisiei de Cenzori.
Conferinţa s-a constituit într-un autentic for de dezbateri, iar problemele ridicate de participanţi au vizat aspecte destul de spinoase, cum ar fi salarizarea personalului nedidactic şi auxiliar din şcoli, vârsta de pensionare a cadrelor didactice, plata sumelor aferente deplasării profesorilor navetişti etc. S-a propus organizarea unui referendum în vederea consultării membrilor de sindicat, cu privire la creşterea procentului din salariu, reprezentând cotizaţia, pentru constituirea unui fond de grevă, similar celui din ţările civilizate ale Europei .
Votul a fost deschis (adică prin ridicare de mâini), liber exprimat, valabil şi statutar (adică a întrunit majoritatea legală necesară). Au fost validaţi cei 6 reprezentanţi ai Zonei Tg. Neamţ, cei 9 reprezentanţi ai Zonei Roman şi cei 12 reprezentanţi ai Zonei Piatra Neamţ. Cei 27 de membri aleşi în Consiliul Judeţean şi-au ales apoi Biroul Operativ şi Preşedintele Comisiei de Cenzori, finalizând cu realegerea Liderului Sindical Judeţean – Prof. Ing. Gabriel Ploscă .
Multe şi grele sunt astăzi problemele sistemului de învăţământ românesc, dar am plecat de la Conferinţă cu convingerea că liderii noştri aleşi veghează la rezolvarea lor, precum şi cu speranţa că oamenii şcolii vor apuca să se bucure de toate rezultatele muncii sindicale, în timpul vieţii lor şi nu în timpul vieţii altora. Aşadar, felicitări şi spor la treabă aleşilor, iar colegilor de la catedră, o binemeritată vacanţă plăcută!
Prof. Dumitriţa VASILCA
Delegat al Liceului de Arte „Victor Brauner”