„Ne dorim ca activitatea tuturor comisiilor de cenzori din filiale să se desfăşoare într-un mod unitar”

 

* Gabriel Ploscă, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Neamţ

 

– Domnule Gabriel Ploscă, sunteţi mulţumit de rezultatul acestei reuniuni a contabililor şi cenzorilor, prima de acest fel organizată de la înfiinţarea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ?

– Da, şi ne mândrim că s-a desfăşurat la Piatra-Neamţ. Am convingerea că o astfel de activitate va duce la îmbunătăţirea activităţii financiar- contabile din filiale şi cea a comisiilor de cenzori de pe lângă organizaţiile de sindicat din ţară. Au răspuns prezent invitaţiei noastre şi au interacţionat constructiv colegi din toată ţara, contabili, membri ai comisiilor de cenzori, preşedinţi de organizaţii judeţene şi, nu în ultimul rând, vicepreşedinţi ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi aici aş dori să-i numesc, alături de subsemnatul, pe Giani Leonte şi Aurel Bogatu.

– Pentru ca această manifestare să-şi atingă scopul, este nevoie ca informaţiile să fie furnizate de specialişti bine „ancoraţi” în hăţişul legislaţiei de specialitate. Aşadar, cine v-a ajutat în acest demers?

– Şi anul acesta au apărut foarte multe noutăţi legislative în activitatea financiar-contabilă, astfel încât am apelat la cei mai buni în domeniu. Ne bucurăm că ne-a împărtăşit din experienţa domniei sale Ion Năstasă, auditor financiar şi manager general la o firmă de contabilitate renumită din Piatra-Neamţ. Prin informaţiile pe care le-a oferit au putut fi lămurite anumite probleme de specialitate, care converg spre o desfăşurare unitară a activităţii comisiilor de cenzori din toată ţara. De asemenea, ne-a onorat cu prezenţa şi ne-a oferit un exemplu de bună practică domnul Iosif Covasan, director economic al Sindicatului Liber Învăţământ Neamţ şi preşedinte al Comisiei de cenzori al FSLI, iniţiator al acestei manifestări.

– A fost atins scopul întâlnirii de lucru?

– Am conceput această activitate ca o dezbatere, pentru ca oamenii să-şi lămurească anumite probleme, ceea ce s-a şi întâmplat, pentru că, iată, mereu sunt schimbări în ceea ce priveşte activitatea financiar-contabilă, codul fiscal, şi evident că încercăm să ţinem pasul şi să nu greşim.

– Subiectele abordate au aprofundat numai latura legislativă aferentă domeniului financiar-contabil, sau au atins şi partea de organizare sindicală la nivel naţional?

– Avem deja semnat Contractul Colectiv de Muncă, iar fiecare organizaţie sindicală se ocupă de propriul statut, cu respectarea Statutului Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, statut pe care-l vom îmbunătăţi, sper eu. Pentru că, în luna noiembrie, este programată Conferinţa Naţională a Federaţiei, care are loc o dată la 5 ani.

 

Gianina NICORESCU