RĂZBOI DESCHIS CU PUTEREA! * Atac la dulcea nepăsare guvernamentală

Interviu cu dl Gabriel Ploscă, preşedintele Sindicatului din Învăţământ Neamţ

 

Bătălia pentru salarii

 

– Stimate domnule Gabriel Ploscă, vă propun să facem o trecere la zi a problemelor cu care se confruntă Sindicatului din Învăţământ, spre ştiinţa şi buna informare a tuturor dascălilor nemţeni. S-o luăm de la un capăt, în ordinea gravităţii lucrurilor…

– În ultima perioadă, mai exact din luna ianuarie încoace, am fost mai tot timpul „mobilizaţi” în bătălia pentru salarii. Dacă în ianuarie disconfortul a fost creat doar de mutarea zilei de salariu – pe 14 –, problemele au început în februarie, când urmau să fie plătite salariile pentru luna ianuarie. Pentru că nu s-au alocat suficienţi bani, o parte din unităţi – nu foarte multe – au trebuit să amâne plata contribuţiilor sociale. Respectiv, contribuţia la asigurările de sănătate, la pensii şi aşa mai departe. Am discutat cu directorii unităţilor respective şi am convenit ca ei să facă solicitări de sume către inspectoratul şcolar, ISJ s-a adresat Ministerului Educaţiei şi, până în data de 25 a lunii, adică data limită până la care se puteau plăti aceste contribuţii fără penalizări, banii au sosit şi lucrurile s-au rezolvat. Problemele cele mai mari au început însă în martie, când trebuia operată şi o mărire de salarii şi banii nu au fost suficienţi, fiind din nou probleme cu datoria la contribuţii. Pentru că netul a intrat pe cardurile salariaţilor pe 14 aprilie, datoria la contribuţii a fost şi mai mare, circa 620.000 lei la nivelul judeţului Neamţ. Iar aceşti bani nu au mai venit până la 25 a lunii şi atunci au început să apară, în anumite cazuri, penalităţi. Normal, eforturile noastre pentru rezolvarea acestei aberaţii au mers pe mai multe planuri. Pe de o parte am avut nenumărate intervenţii directe la Inspectoratul Şcolar Neamţ, şi – prin intermediul Federaţiei – la Minister, fiindcă de acolo pleacă banii. Pe de altă parte s-a discutat şi la ANAF, iar pe plan local am avut întâlniri cu directorii de unităţi şcolare, am avut conferinţă de presă la care au participat directorii unităţilor şcolare şi liderii de sindicat din zona Roman, pentru că în special acolo au fost probleme legate de aceste datorii.

– Ştiu că şi atunci când banii veneau prin consiliile locale erau probleme. Acum vin prin minister şi apar din nou necazuri. Ce se întâmplă?

–    Aceste probleme legate de salarii apar în primul rând din cauza subfinanţării care, aşa cum spuneam şi altă dată, nu este nici pe departe de 6% cum prevede legea, ci doar 2,9% din P. I. B., procentaj categoric insuficient, faţă de o medie de 5,5% la nivelul Uniunii Europene. Acel 6% este prevăzut de lege, ar trebui să se acorde, nu se acordă, şi se mai cer şi penalizări la ce nu acordă.

Dincolo de aceasta, multe disfuncţionalităţi provin de la calcularea greşită a costului standard pentru un elev, fără a se ţine seama de specificul şi nevoile reale ale unităţilor şcolare. De fapt, nu există bani nici chiar la şcolile speciale, care nu primesc finanţare pe costul standard, şi chiar dacă de la 1 martie s-a mărit şi costul standard cu 20%, eroarea se menţine, ba chiar se accentuează, pentru că s-a plecat de la o bază nefondată, prost calculată.

– Revenind la urgenţe… Totuşi, cu penalităţile ce se întâmplă?

– Am acţionat pe toate canalele posibile. Au mai fost şi interpelări ale ministrului în parlament şi cred că lucrurile acestea au contat, pentru că a dat Dumnezeu şi la începutul acestei săptămâni (n.r. interviul a fost realizat vineri, 18 mai) s-a aprobat întreaga sumă, de 4.700.000 lei – acolo ajunsesem cu restanţele datoriei pe judeţ – şi că în această săptămână se deschid finanţările, ca să putem plăti aceste datorii. Ba mai mult, a venit şi o altă veste bună, că sumele necesare pentru achiziţionarea voucherelor de vacanţă au intrat la inspectoratul şcolar.

Aşa au stat lucrurile cu salariile şi nu cum a minţit domnul ministru într-o conferinţă de presă: că în ultima vreme s-au dublat veniturile celor din educaţie. Faptul că s-a dat o brumă de mărire, nu e suficient pentru ca să ceri calitate în învăţământ. Trebuie sume de bani investite în infrastructura acestui sistem. Oricum, cum să faci astfel de investiţii în infrastructură, în dotări, când prin buget ai alocat 2,9%? Am mai zis-o şi o repet: nu am să uit niciodată cum în 1990 când venise „fericirea” peste noi şi toate manualele cu steluţă de la Colegiul Petru Poni erau duse cu căruţa la topit, colegii mei furau – vorbesc de cartea tehnică – câte un manual. Cu alea au rămas, că altele nu au mai apărut. Şi vine domnul ministru şi vorbeşte despre calitate… Domnul ministru trebuie să înţeleagă că, până şi în aceste condiţii, majoritatea colegilor mei fac calitate în învăţământ. Şi zice domnul ministru mai departe, după ce vede că ne-am îmbogăţit: ia să punem o ţâră biciul pe ei! Adică directorii, inspectorii, trebuie să intre pe nepusă masă, la asistenţă. Domnul ministru ar trebui să ştie că s-au dus vremurile alea, că au apărut metodologii după care se face inspecţia şcolară, că directorul are obligaţia să anunţe graficul de asistenţă la ore şi să-l afişeze. Sunt legi care ne protejează în acest sens şi dumnealui ar trebui să fie primul care să cunoască şi să respecte legea. Din păcate n-o face…

– Văd că trebuie să vă strecuraţi tot timpul printre aberaţii…

– Cred că una dintre cele mai mari aberaţii este Legea 153 – o lege zisă unitară, care numai unitară nu e, plină de disfuncţionalităţi, elaborată în pripă, ca să ne lăudăm că, uite, am scos Legea Unitară. Sunt vreo şase acte normative care modifică textul de lege, numai până la momentul de faţă.

Am reuşit să rezolvăm o problemă, cea a salariaţilor angajaţi cu fracţiune de normă, care trebuiau să aducă bani de acasă după mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat.

Pe urmă, salarizarea contabililor şi secretarilor şefi – care au funcţii de conducere la personalul auxiliar – şi care nu au beneficiat de mărire salarială de la 1 martie 2018 –, se pare că s-a rezolvat. Spun se pare pentru că s-a rezolvat pentru contabili, dar nu suntem siguri dacă şi pentru secretari, fiindcă această corecţie s-a făcut prin­tr-un act normativ care a fost aprobat în şedinţa de Guvern de pe 16 mai şi nu am văzut încă documentul.

Au mai fost probleme legate şi de drepturile salariale ale personalului din CCD, care trebuiau majorate de la 1 martie şi lucrul acesta nu s-a făcut la timp. S-a rezolvat de acum, dar o lună a fost deja pierdută.

Nu am rezolvat, încă, problema majorării salariale cu 20% şi pentru personalul nedidactic, dar există o iniţiativă legislativă în Parlamentul României, pentru majorarea cu 20%, iar noi, în unităţile şcolare, am strâns semnături de sprijin a acestei iniţiative şi sperăm să rezolvăm. Şi nu am rezolvat încă nici salarizarea echitabilă pentru personalul contractat din inspectoratele şcolare. Pentru inspectorii şcolari se pare că s-a rezolvat.

Am reuşit să deblocăm posturile din unităţile şcolare, dar nu printr-un act normativ mulţumitor. Se spune că se pot face angajări în unităţile şcolare, cu încadrarea în buget. Ori, dacă nu ai bani în buget, degeaba ai postul liber.

Nu am rezolvat încă problema pensionării cu trei ani mai repede, la cerere, înainte de vârsta standard, pentru personalul didactic.

De asemenea, deşi există un regulament pentru stabilirea locurilor cu condiţii de muncă deosebite, în vederea acordării unor sporuri, dispoziţiile în vigoare sunt deseori inutile. În Neamţ, de pildă, nu este acoperit postul de medic de medicina muncii la Direcţia de Sănătate Publică, şi atunci cui să te adresezi?!

Mai avem şi alte probleme, cele legate de modul în care sunt considerate dobânzile pe care noi le-am câştigat în instanţă. Ministerul merge pe ideea dobânzilor remuneratorii şi nu a dobânzilor penalizatoare – care sunt mai mari – motiv pentru care ne-am adresat Avocatului Poporului, urmând ca acesta să se adreseze Curţii Constituţionale. Aşteptăm să vedem ce se va întâmpla.

Mai avem şi o altă speţă în instanţă – plata sporurilor la salariul majorat de la 1 ianuarie 2017 şi nu pe cel nemajorat de la 1 iulie 2016. Ce s-a întâmplat: unele instanţe au dat unele decizii, altele – alte decizii, motiv pentru care acum cauza este la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care se va pronunţa.

Mai menţionez că nu în toate şcolile s-a respectat prevederea legală de reducere cu două ore a normelor celor care au gradul I şi peste 25 de ani vechime şi atunci am intervenit. Sau nu s-au plătit orele de educaţie fizică şi ne-am adresat instanţelor de judecată. Pentru că iată ce zice legea: dacă nu ai profesor de educaţie fizică şi predă învăţătorul, acesta trebuie retribuit la plata cu ora, ca necalificat. Ori acest lucru nu s-a întâmplat

– De ce s-a întârziat aşa de mult calendarul acordării gradaţiilor?

Referitor la gradaţii, trebuie să spunem că metodologia a venit foarte târziu. Noi am rezolvat anumite lucruri, în sensul că am grăbit să apară metodologia, am strâns un pic graficul de acordare, astfel încât până la 31 iulie să fim gata, iar în luna august domnul ministru să îşi facă timp să emită ordinul de aprobare a acelor gradaţii. Am reuşit să eliminăm aberaţia de a acorda 16% – proporţia de acordare a gradaţiei – şi pe grade didactice. Am rezolvat, de asemenea, o altă exagerare, şi anume ca la autorii de manuale să se acorde 70 de puncte din 110. Era prea mult, aşa că am rămas la 16 puncte. Desigur că elaborarea de manuale este valoroasă, dar pot fi şi alte activităţi valoroase. Un cerc de creaţie, nu e valoros? Rezultatele la olimpiade nu sunt importante? Sindicatele trebuie să asigure un echilibru. Dacă ne uităm cu atenţie pe fişă, se vede că nu au dispărut toate aberaţiile, dar sunt punctate foarte puţin. Vreau să spun că liderii de sindicat au 0,75 puncte şi mai primesc încă 0,25 de puncte în comisia de dialog social. Cei care nu sunt lideri de sindicat dar fac parte din biroul sindical primesc 0,25 puncte. Deci, şi noi ne-am aliniat la proporţii, pentru că înainte am avut şi 1, şi 2 puncte. Trebuie spus că am introdus şi noi categorii, cum ar fi şeful de catedră, adică şeful comisiei metodice din şcoală, care nu era introdus pe nicăieri, şi putem spune că este un merit al nostru.

Tot prin metodologie, Ministerul vroia ca punctajul minim de la care se poate obţine gradaţia să fie 70 de puncte. Noi vroiam, ca Federaţie, 60 şi până la urmă, în comisia paritară au rămas 65 de puncte. De asemenea, am stabilit numărul de gradaţii pe discipline, respectând, în bună măsură, gradaţia de 16%. Astfel, în total, la nivelul judeţului Neamţ, urmează să fie acordate, în urma concursului, un număr de 180 de gradaţii pentru personalul didactic de predare, şi 25 de gradaţii pentru personalul didactic auxiliar. După aprobarea fişelor de evaluare, din 18 mai, urmează graficul anunţat.

– La veştile bune, spuneaţi că au venit voucherele de vacanţă…

– Da, banii sunt la Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ şi urmează procedura de atribuire. Cu cât unităţile şcolare se mişcă mai repede, cu atât aceste vouchere ajung mai repede la colegii noştri. Pentru că procedura spune că unităţile şcolare trebuie să intre în programul electronic de achiziţie directă, să-şi aleagă emitentul de vouchere de vacanţă, să încheie contract cu acesta, după care, în funcţie de nevoia de vouchere, emitentul face o proformă pe care o duce la inspectoratul şcolar pentru obţinerea banilor. În ceea ce ne priveşte, ca sindicat, ca să venim în ajutorul colegilor noştri, încă de acum două luni am trimis informaţii la unităţile şcolare despre procedură, despre cazurile particulare care pot apărea. Ba mai mult, la întâlnirile cu liderii zonali, pe care le-am avut în zilele de 16 şi 17 mai, am invitat şi un reprezentant al unuia dintre emitenţi, care a clarificat procedura. Este datoria şcolii, ca angajator, să rezolve această problemă, nu e problema liderilor de sindicat, dar noi ne-am implicat pentru că apărăm drepturile membrilor de sindicat, a salariaţilor beneficiari. În unele şcoli s-a constituit chiar un regulament intern de acordare a voucherelor, şi sigur, liderul nostru de sindicat e în primele rânduri. Temerea noastră este asupra corectitudinii calculelor sumelor cerute de unităţile şcolare, pentru că s-ar putea să avem surprize – ca şi la hotărârile judecătoreşti – că nu se cer sumele suficiente şi apoi nu ajung banii. Sperăm să nu se întâmple.

– Ştiu că aţi avut de curând şedinţa Consiliului judeţean al Sindicatului Învăţământ Neamţ. Probleme?

– Am avut această şedinţă înaintea întâlnirilor zonale cu liderii de sindicat şi am analizat întreaga activitate, problemele de salarizare, probleme legate de tot ce am prezentat până acum, dar mai mult am informat, în întâlnirile cu liderii, asupra următoarelor aspecte:

În primul rând, mărindu-se salariile cu 20%, a crescut şi cotizaţia încasată, dar încă nu în această proporţie. De ce? Pentru că, dacă oamenii nu şi-au plătit contribuţiile, nici şcolile nu ne-au virat nouă cotizaţia de sindicat, aşa că încă nu avem o imagine asupra măririi reale. Totuşi am decis asupra programelor de ajutoare sociale, următoarele: mărirea ajutorului de deces de la 300 la 500 de lei pentru membru de sindicat, introducerea uni nou tip de ajutor social, de solidaritate, dacă vreţi, de 500 de lei la naşterea unui copil. Şi urmează, în funcţie de creşterea cotizaţiei, o eventuală mărire şi la cuantumul altor ajutoare sociale sau să introducem alte tipuri de ajutoare sociale.

De asemenea, s-au încheiat noi parteneriate – în primul rând parteneriatul cu AUTO MOLDOVA, prin care membrii de sindicat, pe baza legitimaţiei, beneficiază de o reducere de 5% la costurile legate de lucrări de întreţinere, reparaţii, piese de schimb pentru autoturism. AUTO MOLDOVA are reprezentanţă la Piatra-Neamţ şi la Roman, şi urmează ca la Târgu Neamţ să găsim un alt agent economic cu care să stabilim o colaborare. Menţionăm că s-au încheiat acorduri şi cu două florării – ELEGANCE şi încă o florărie, din Precista, membrii sindicatului nostru urmând să aibă o reducere de 10%, care se poate negocia până la 30%, în funcţie de mărimea comenzii de flori. Mai suntem în discuţii avansate cu MAXCOMPUTERS pentru probleme legate de IT şi birotică, cu magazinele PROFI, şi am contactat de asemenea un cabinet de optică medicală.

– Ce s-a stabilit în privinţa următoarei Conferinţe Judeţene a Sindicatului?

– Tot în această şedinţă au fost ridicate probleme organizatorice foarte importante, deoarece se apropie Conferinţa Judeţeană a Sindicatului Învăţământ Neamţ şi, în conformitate cu statutul sindicatului, cu o lună înainte trebuia să stabilim datele exacte, ceea ce am şi făcut: data – 23 iunie 2018; locaţia – Pensiunea Văratic. Norma de reprezentare a membrilor de sindicat a fost stabilită astfel – un candidat la 50 de membri de sindicat, cu precizarea că liderul de sindicat, indiferent de numărul de membri de sindicat pe care îi are în grupă este de drept delegat. La unităţile şcolare mari, peste fiecare alţi 50 de membri, se mai adaugă un reprezentant, şi noi o să comunicăm unităţilor şcolare aceste directive, pentru a se şti la câţi reprezentanţi au dreptul. De asemenea, a fost stabilit numărul de candidaţi pentru Consiliul Judeţean, în funcţie de numărul de membri din fiecare zonă, şi anume: pentru Piatra-Neamţ şi zona Piatra-Neamţ – 12 candidaţi, pentru Roman şi zona Roman – 9 candidaţi, pentru Târgu Neamţ şi zona Târgu Neamţ – 6 candidaţi. În total 27 de candidaţi pentru Consiliul Judeţean. Ulterior, în cadrul altor întâlniri, care vor avea loc la începutul lunii iunie, se vor stabili aceşti candidaţi care vor fi prezentaţi în conferinţă.

– Vă doresc succesul necesar. Spor la treabă.

 

A consemnat Mircea ZAHARIA