• Interviu cu dl. Gabriel Ploscă – preşedintele Sindicatului din Învăţământ Neamţ
– Domnule Gabriel Ploscă, vă rog să ne relataţi care sunt îngrijorările dvs. în acestă perioadă, legate de drepturile personalului din învăţământ?
– Nu cu mult timp în urmă discutam despre sistemul informatic de salarizare din învăţământ, de acum celebrul EduSal. Spuneam la vremea respectivă că este nevoie de un astfel de sistem informatic, ce vine în ajutorul colegilor din şcoli care au în sarcini calcularea salariilor. Dar, sesizam de pe atunci un lucru nedorit, şi anume, că de foarte multe ori s-a intervenit prin acest EduSal în sensul de a nu se respecta prevederile din actele normative legate de salarizare, şi de foarte multe ori s-au eludat anumite drepturi salariale, altfel spus – am fost furaţi cu EduSalul. Şi faptul că ceea ce spuneam atunci este un lucru adevărat s-a demonstrat şi prin apariţia unor acte normative, prin care s-a recunoscut că anumite drepturi salariale nu erau calculate corect – şi aici mă refer la indemnizaţia de dirigenţie, la gradaţia de merit, la tranşele de vechime – fie nefiind aplicate la salariul în plată, fie nerespectându-se corect tranşele de vechime. În felul acesta apăreau mari probleme, în sensul că erau diminuate salariile colegilor noştri, şi atunci trebuia ca sindicatul să intervină prin acţiuni în instanţă, noi avansând de-a lungul anilor sute şi mii de asemenea dosare. Mai mult, de foarte multe ori veneau variante de EduSal cu erori, şi acest lucru presupunea elaborarea unei noi variante, şi de foarte multe ori asta presupunea, ca după ce colegii noştri făcuseră deja calculele de salarii, să reia totul de la început. În plus, deşi în repetate rânduri sindicatele au cerut ca aceste variante de EduSal să fie elaborate până la sfârşitul lunii anterioare plăţii, niciodată nu s-a ţinut seama de acest lucru, astfel încât, colegii din secretariat şi contabilitate au avut de multe ori parte de activităţi de campanie, în care timpul nefiind suficient până la data la care banii trebuiau viraţi pe cardurile personalului, erau nevoiţi să lucreze zi şi noapte, în condiţiile în care serverul se bloca, fiind foarte aglomerat. Se pare că aceasta este o boală veche, specific românească, şi argumentez spunând că în momentul în care vorbim, adică 10 februarie, încă nu avem certitudinea că pe data de 14 februarie salariile se vor regăsi pe cardurile colegilor noştri, şi mai ales nu suntem siguri că vor fi calculate corect.
– Avem o explicaţie pentru această mare întârziere a EduSalului din luna aceasta?
– Să spunem că firma care se ocupă de sistemul EduSal, şi anume Siveco, a avut anumite probleme de reorganizare, divizându-se în mai multe unităţi; în plus încheindu-se contractul pe care Ministerul Educaţiei îl avea cu ei, a trebuit reînnoit, din câte am înţeles tot cu o entitate desprinsă din Siveco, dar iarăşi nu înţelegem de ce acest contract s-a semnat atât de târziu, în urmă cu doar câteva zile. Abia apoi s-a elaborat kit-ul pentru a se putea calcula salariile, care s-a făcut în pripă, astfel încât versiunea primită în şcoli are mari lacune, care au dus în general la diminuarea salariilor foarte multor colegi (şi în puţine cazuri la salarii mai mari decât cele cuvenite), fie că e vorba de directori sau celelalte categorii de personal.
– Ce consecinţe produce această întârziere în rândul personalului în educaţie?
– Fără îndoială au apărut astfel mari nemulţumiri, concretizate într-o avalanşă de semnalizări către sindicate, şi din câte am înţeles şi către inspectoratul şcolar, în care se reclamau aceste neajunsuri. Noi am reacţionat şi am transmis mesajele mai departe către federaţie, pentru că prin intermediul acesteia vizăm să informăm Ministerul Educaţiei despre aceste erori. Aici s-a recunoscut faptul că există greşeli şi s-a exprimat disponibilitatea de a depune eforturi pentru o nouă variantă corectă. Numai că timpul trece şi ne face să punem la îndoială faptul că pe data de 14 februarie vom primi salariile, şi mai ales, într-o variantă corectă. Dacă se va merge totuşi pe varianta cu erori, urmează ca luna viitoare să se facă eventualele corecţii, fapt absolut neplăcut, care a creat anumite tensiuni în şcoli, în primul rând printre cei care calculează salariile şi în al doilea rând între cei care aşteaptă salariile. Să aducem în discuţie doar aspectul ratelor bancare, care dacă nu sunt plătite la termen generează penalităţi şi alte neplăceri debitorilor. Nu putem înţelege cum lucrurile sunt făcute atât de superficial, nu sunt gândite suficient şi nu se fac în timp util, astfel încât să nu ajungem în aceste situaţii delicate. Cei de la minister se spală uşor pe mâini, spunând că dacă salariile nu vor fi calculate corect se vor face recalculările luna viitoare, dovedind o mare lipsă de consideraţie faţă de cei care trebuie să se apuce din nou de calcule şi care sunt foarte revoltaţi. Din păcate, revolta se îndreaptă mai mult către noi, către sindicate, dar nu noi elaborăm EduSalul, ci noi încercăm să-i determinăm pe oamenii aceia care au decizia, să facă lucrurile la timp şi să le facă foarte corect. Acţionăm pe baza sesizărilor colegilor noştri, pentru că noi, ca sindicat, nu avem acces la EduSal, pentru a vedea exact ce se întâmplă. Temerea mea este că vom păţi la fel ca alte dăţi, când, de nenumărate ori s-au cerut inspectoratelor sumele cuvenite de către şcoli, apoi inspectoratele le-au cerut ministerului, dar nu le-au mai primit. De multe ori şcolile s-au lăsat păgubaşe de a mai cere şi astfel colegii noştri au avut de suferit, existând şi până astăzi oameni care nu şi-au încasat toate drepturile băneşti. Ca o ironie a sorţii, cei de la minister spun că au dat întotdeauna tot ceea ce s-a cerut de la şcoli… Vom veghea şi de acestă dată, întrebându-ne de ce nu se pot face lucrurile corect de la început. Mă duce desigur gândul şi la o rea intenţie, la ceva premeditat, generat de faptul că bugetul educaţiei este insuficient, lucru încă nerecunoscut de cei care îl administrează.
– Ştiu că o mare preocupare a sindicatelor în etapa actuală este legată de Legea salarizării şi de cea a educaţiei. Aveţi anumite noutăţi legate de aceste subiecte?
– Se vorbeşte că această Lege a educaţiei ar trebui să fie gata până la data de 31 martie 2023, adică pe repede-înainte, ceea ce cu siguranţă va face să apară anumite nereguli. Se invocă faptul că acest termen este impus pentru obţinerea sumelor din PNRR şi atunci se merge pe ideea „să-l facem cum o fi, să ne înscriem în termen şi pe urmă mai vedem ce se va întâmpla”. La fel vor sta lucrurile şi cu Legea educaţiei, despre care se spunea că ar trebui să fie gata acum, în februarie. Dar, pe bună dreptate, partenerii de la coaliţie spun că legea trebuie supusă mai întâi dezbaterii publice, nu trecută aşa direct prin Parlament. Părerea mea este, că aceste două legi, indiferent de parcursul lor, nu se vor aplica decât eventual în anul 2024, când este an electoral, şi când, conform obiceiului din România, cei care-şi doresc puterea vor să se laude cu ce au realizat.
– Înţeleg că există anumite nemulţumiri legate şi de Legea dialogului social.
– Această lege, aşa zisa „noua Lege a dialogului social” a fost elaborată „printre sarmale”, adică la sfârşitul lunii decembrie, şi apoi s-a publicat repede în Monitorul Oficial. S-au întâmplat două lucruri: s-a invocat tot termenul din PNRR şi conştient s-a lucrat pe o lege imperfectă care apoi să fie corectată şi, mai mult, au fost negocieri cu confederaţiile sindicale în care s-au dat asigurări că vor apare în lege anumite reglementări, promisiune care nu s-a respectat. Suntem îngrijoraţi în legătură cu această lege pentru că noi, în învăţământ, în ultima vreme ne-am câştigat drepturile doar în instanţă, ceea ce este foarte trist. Deşi ne-am dorit întotdeauna nişte tribunale ale muncii, unde să se judece doar litigiile legate de muncă, nu s-a reuşit acest lucru, dar avem în cadrul tribunalelor nişte complete speciale pentru litigiile de muncă, formate dintr-un judecător şi doi asistenţi judiciari (unul din partea sindicatului şi unul din partea patronatelor). Prin noua Lege a dialogului social se prevede ca soluţionarea acestor litigii de muncă să se ducă spre judecătorii, în funcţie de apartenenţa petenţilor. Astfel spus litigiile noastre nu se vor mai judeca la Tribunalul Neamţ, ci la Judecătoria Piatra-Neamţ, Judecătoria Roman etc. Aceste instanţe nu sunt pregătite pentru aşa ceva, nu au complete specializate, ar trebui o nouă organizare şi modificarea unor acte normative. Din această cauză soluţionarea acţiunilor noastre va întârzia foarte mult. Există şi o altă idee: completele de judecată specializate în muncă să se mute, să facă naveta… când la Piatra-Neamţ, când la Roman, când la Bicaz etc. Iată de ce nu am înţeles, când lucrurile se desfăşurau normal în cadrul tribunalului, unde îşi găseşte locul această modificare? Nu ştim ce se va întâmpla în continuare, dar dorim să modificăm această lege şi deja confederaţiile sindicale s-au pus pe lucru şi au adus o mulţime de amendamente, pe care trebuie să le negocieze pentru a fi acceptate. Sunt mai multe aspecte ce trebuie schimbate în Legea dialogului social şi sperăm ca acest lucru să se întâmple într-un timp cât mai apropiat, pentru a putea să ne desfăşurăm activitatea în condiţii normale.
– În numărul anterior al revistei promiteaţi acţiuni de stradă, în special legate de aplicarea integrală a Legii 153/2017. V-aţi ţinut de cuvânt?
– Desigur, ne-am ţinut de cuvânt, pentru că în data de 1 februarie 2023 a avut loc un protest masiv, o pichetare puternică a sediului Guvernului României, la care au participat circa 1500 de persoane, unele venite de la mare distanţă. Apoi, o delegaţie a reprezentanţilor celor trei federaţii organizatoare ale acestui protest, respectiv Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” şi Federaţia Naţională Sindicală „ALMA MATER” a purtat discuţii cu reprezentanţi ai Executivului, desemnaţi de premierul Nicolae Ionel Ciucă, şi anume: doamna Ligia Deca, ministrul Educaţiei, domnul Mihnea Claudiu Drumea, consilier de stat la Cancelaria Prim-Ministrului, domnul Sorin Ion, Secretar de Stat Învăţământ Preuniversitar în Ministerul Educaţiei şi domnul Mădălin-Cristian Vasilcoiu, Secretar de Stat în Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. În urma discuţiilor s-a spus că până la sfârşitul acestei săptămâni se va lua o decizie politică la nivelul liderilor coaliţiei în vederea aplicării integrale a legii 153/2017.
Deocamdată nu avem nici un semnal că s-ar întâmpla lucrul acesta, dar noi am avertizat că nu ne vom opri aici. Săptamâna viitoare are loc o întâlnire a liderilor federaţiei, unde vom hotărâ paşii de urmat.
A consemnat Gianina BURUIANĂ