„Cercul de Foc Brâncuşian” de la Hobiţa

19 februarie reprezintă Ziua Naţională Constantin Brâncuşi, cel mai mare sculptor modern al lumii, „olteanul absolut”, cum l-ar fi numit, probabil, Petre Tuţea.

În cadrul multiplelor evenimente organizate cu această ocazie la Târgu Jiu, în incinta Teatrului de Stat „Elvira Godeanu” a avut loc premiera filmului „Omagiu lui Brâncuşi pe Calea Eroilor”, un reportaj insolit, muzical, ilustrat prin trei piese muzicale emblematice, compuse (muzică şi text) de Alexandru Mandy şi interpretate de Sergiu Cioiu: „Poarta sărutului” (compusă în 1967), „Masa tăcerii” (1972) şi „Coloana fără sfârşit” (1979).

Filmul a fost realizat la iniţiativa UZPR şi susţinut de Primăria Municipiului Târgu Jiu, prin Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”, Asociaţia „Acasă la Brâcuşi” şi Liga Femeilor Gorjene „Arethia Tătărescu”.

Evenimentul de lansare a filmului, dedicat celui care a făcut piatra să vorbească, a fost decorat estetic de un recital actoricesc susţinut de Sergiu Cioiu şi Maia Morgenstern, pe texte inspirate din cartea lui Miron Manega „Femeile din viaţa lui Brâncuşi – Iubiri transfigurate în opere de artă”.

Data de 19 februarie, ca zi de sărbătoare naţională, se datorează jurnalistului şi scriitorului român, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, Laurian Stănchescu, cel care a lansat şi propunerea de repatriere a osemintelor lui Brâncuşi. Demersul acestei „repatrieri” este susţinut şi de Academia Română, în consens cu ultima dorinţă a lui Brâncuşi, care ar fi vrut să-şi dea sufletul în ţara lui, nu să putrezească în pământ străin, departe de cea care i-a fost mamă…

Considerând că misiunea artei este să creeze bucurie şi că sculpturile sale nu trebuie respectate, ci trebuie iubite, Constantin Brâncuşi mărturisea: „Eu am vrut să înalţ totul dincolo de pământ. Eu am făcut piatra să cânte pentru Omenire. Sculpturile mele sunt chiar şi pentru cei orbi. Ceea ce vă dăruiesc eu este bucurie curată”.

Mariana PĂDURARU