„Lumea lui Iancuţ pare a fi extrasă din ramele lui Bosch şi Bruegel, hălăduind în afara oricărei cardinalităţi. Artistul pune în mişcare semnele sublimităţii emoţionale şi raţionale primordiale: redescoperirea umanităţii prin omul însuşi, înţeles ca ins mântuit”. (Corneliu Antim – critic de artă)
O expoziţie cum rar vezi (Figurativ, sculptură, desen, pictură), prezintă, la începutul acestei veri, Ion Iancuţ, renumit artist contemporan, la Muzeul de Artă din Piatra-Neamţ. Evenimentul constituie un moment de mare semnificaţie pentru viaţa culturală nemţeană. Vernisajul a avut loc în lipsa autorului, marţi, 4 iunie 2024 şi va putea fi vizitată până miercuri, 31 iulie 2024.
Expoziţia, de o perfectă coerenţă, este rezultatul rafinatelor căutări artistice în timp ale lui Ion Iancuţ.
„Mă bucur că ne întâlnim la o expoziţie a lui Ion Iancuţ, una dintre cele mai reprezentative personalităţi ale artei româneşti contemporane. Suntem de-a dreptul onoraţi să fim gazda acestui regal artistic. Aş vrea să mulţumesc tuturor celor care au făcut posibilă organizarea expoziţiei, inclusiv colecţionarului Virgil Ţuţurman, care a înlesnit prezentarea acestor lucrări la Muzeul de Artă din Piatra-Neamţ”, a spus Silvia Trăistariu, muzeograf şi curator al expoziţiei.
„Ion Iancuţ este unul dintre marii artişti contemporani. Pastelurile sale sunt pregătitoare pentru cofrajul pe care-l presupune sculptura, întruparea aceasta a personajelor. Ca să descifrăm mesajul artistului, trebuie să urmărim câteva opere cum ar fi: «Nocturna», «Căutător de lumină», «Pui de înger», «Pâine şi inorog». Sunt opere magistrale pe care le atacă, le execută cu o forţă şi o dezinvoltură rare. El urmăreşte drumul omului rătăcit, după cum spunea criticul şi istoricul de artă Constantin Prut. Iancuţ caută continuu, de altfel, arta în sine este o permanentă căutare, este o experienţă definitorie pentru individ, care sondează în permanentă realul şi chiar încearcă să treacă dincolo de el. Iancuţ are în opera sa ceva inefabil. Multe dintre lucrări sale au o trimitere la sacru. Toţi trebuie să facem un efort ca lumea să devină mai bună. Cred că acesta-i mesajul marelui artist”, a evidenţiat şi artistul Dumitru Bezem.
În cadrul vernisajului, cuvinte elogioase despre Ion Iancuţ şi opera sa au adresat şi artiştii plastici pietreni Dinu Huminiuc şi Grigore Agache.
Ion Iancuţ (n. la 28 februarie 1950, Răducăneni, Iaşi) a absolvit în 1974 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. În 1977 devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Are o bogată activitate expoziţională, recunoscută în ţară (Premiul Revistei „Amfiteatru” şi Premiul pentru Sculptură al UAP) şi, mai ales, peste graniţe (Marele Premiu la Simpozionul de sculptură de la Burgas, premiu pentru sculptură la Bienala de plastică mică de la Budapesta, Medalia de aur „Dantesca”, la Ravena ş. a.). Prezenţă marcantă în taberele şi simpozioanele internaţionale de sculptură.
Violeta MOŞU