Nemţeanca Viorica Ciucanu expune la Galeria Art-Hoc din Timişoara

„Evadare prin muzică” se intitulează expoziţia deschisă de artista plastică Viorica Ciucanu, la Galeria Art-Hoc din Timişoara. Vernisajul s-a desfăşurat pe 8 mai 2023, în prezenţa artistei şi a curatoarei Ana Maria Ilie.

Aflată la a douăzecea expoziţie, şi prima în Timişoara, Viorica Ciucanu a prezentat în premieră o selecţie de lucrări inspirate de dragostea sa pentru muzică. Artista face apel la muzica clasică, amintind nume celebre precum Cella Delavrancea, Sergiu Celibidache, Gheorghe Zamfir şi George Enescu, dar aduce şi detalii foarte personale: imaginea tânărului artist Maximilian Koch şi compoziţia muzicală Child in Time a trupei Deep Purple.

„Muzica este arta de a gândi cu sunete. Nimeni nu ştie dacă muzica a fost inventată înaintea limbajului sau în acelaşi timp. Ea ne însoţeşte în viaţă şi regăsim momente din viaţă în anumite melodii. Eu fac legătura dintre muzică şi culoare”, a spus Viorica Ciucanu.

„În tehnici şi instrumente de lucru cu care deja ne-a obişnuit, ulei pe pânză, abordând un expresionism abstract, Viorica Ciucanu aduce cromatic fragmentarea narativă a gestului, conturând clar obscurul specific unei săli de concert. Viorica Ciucanu nu îşi doreşte să genereze doar o reprezentare vizuală, apelând la distorsionarea intenţionată, ci un întreg limbaj senzorial universal. Imaginea şi sunetul sunt aşezate pe acelaşi piedestal si înnobilate cu puterea de a fi percepute şi translatate de către toţi receptorii lor”, a menţionat Ana Maria Ilie, curatorul expoziţiei.

Viorica Ciucanu este absolventă a Facultăţii de Artă şi Design din cadrul Universităţii Naţionale de Artă „George Enescu” din Iaşi, Secţia Pictură, şi membră a U.A.P., Filiala Neamţ.

Cu nouăsprezece expoziţii personale, din 2010 până în prezent, în galerii din România (Piatra-Neamţ, Iaşi, Bucureşti) şi din afară (Ottawa-Canada), cât şi peste o sută de expoziţii de grup, prezentă în tabere de creaţie din Bulgaria (Balcic), Italia (Perugia, Siena, Asissi, Arezzo, Florenţa, Sardinia) şi Turcia (Kusadasi), dar şi în unsprezece bienale din România şi Italia, Viorica Ciucanu poate fi considerată un artist de referinţă în peisajul artei contemporane româneşti.

Red.