Profesoara Cristina Petrariu a câştigat Premiul Mentor pentru excelenţă în educaţie (2)

CRISTINA PETRARIU (n. 17 septembrie 1978, Piatra-Neamţ) este absolventă a Liceului de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamţ (1997), licenţiată a Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu”, Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design (2003), cu un Masterat în Arte decorative la aceeaşi Universitate ieşeană (2005). În prezent, este profesor cu gradul didactic I, titular la Palatul Copiilor din Piatra-Neamţ, Catedra de Pictură II. A fondat în anul 2010 Asociaţia Culturală „Arte.Ro”, în Piatra-Neamţ. Organizatoarea celui mai important festival internaţional de arte plastice pentru copii şi tineri din ţară: Piatra-Neamţ Creativ. Reprezentanta României la Art Next Expo Hong Kong, noiembrie 2019 – expoziţie bienală şi târg internaţional de artă pentru tinerii artişti emergenţi din întreaga lume. Are numeroase participări la stagii de documentare şi workshopuri: în Belgia, Grecia, Italia, Germania, Macedonia, Bulgaria, Hong Kong, Portugalia, stagii în fotojurnalism la Bruxelles (Ecole Le 75) şi Veneţia (ICR). A fost prezentă frecvent în expoziţii colective şi personale – fotografie, pictură, icoane pe lemn, foto/video instalaţii în România (Piatra-Neamţ, Iaşi) şi în străinătate (Vasanello, Potenza-Italia; Verl-Germania; Viena-Austria, Veneţia-Italia). Curator de expoziţii, concursuri şi festivaluri de artă plastică ale elevilor, în ţară şi în străinătate (Bitola – Macedonia, Nesebar – Bulgaria, Veneţia – Italia, Hong Kong – China, Evora – Portugalia). Organizator de stagii de documentare în cadrul programului „Arte vizuale nemţene în circuit european – dezvoltare personală prin mentorat artistic şi estetic” – Veneţia – Italia, 2011; Londra – Marea Britanie, 2012; Paris – Franţa, 2013. Organizator de workshopuri de pictură icoană pe lemn în Hong Kong la invitaţia Institute of Education, Hong Kong, 2014. Stagii de pregătire a elevilor în pictura de peisaj – Balcic -Bulgaria, 2013, Nesebar – Bulgaria, 2015 şi Constanţa – România, 2017, programe cofinanţate de către Primăria şi Consiliul Local Piatra-Neamţ şi Consiliul Judeţean Neamţ.

(urmare din numărul trecut)

Am aşteptări mari dar realiste de la ei, pentru că le calibrez întotdeauna cu talentul, puterea de muncă, sensibilitatea şi temperamentul lor. Încerc să îi fac să îşi descopere uriaşul potenţialul creativ, să îi determin să abordeze cu mult curaj temele propuse şi să se deblocheze artistic. Recompensele vin de obicei în plicuri din SUA, Japonia, Hong Kong, India, Israel etc. Sunt premii şi distincţii pe care ei le obţin la concursuri de arte plastice destinate elevilor, unele cu o tradiţie de peste 40 de ani. Alteori, sunt selectaţi şi invitaţi să participe la concursuri şi festivaluri internaţionale în Portugalia şi Macedonia şi chiar pe alte continente. Spre exemplu, în 2019, am reprezentat România împreună cu elevii mei Miruna Morţe şi Laurenţiu Păr în Hong Kong la o expoziţie mondială a tinerelor talente – Art Next Expo. Tot în Hong Kong, în 2014, am fost invitaţi să susţinem mai multe ateliere de predare a tehnicii icoanei pictate pe lemn. Am organizat, ani de-a rândul, tabere şi stagii de documentare şi pictură pentru cei mai buni elevi ai mei, pentru a-i motiva, la Balcic, la Nessebar, la Veneţia, la Londra, la Paris. E modul meu de a-i recompensa pe cei mai buni dintre ei.

– Cum putem păstra interesul şi dragostea oamenilor pentru artele plastice, pentru frumos?

– Prin lucruri mici, prin felul cum ne aranjăm interioarele simplu, cu bun gust, fără elemente inutile, fără să încărcăm, fără kitsch-uri. Prin alegerea cu grijă a veşmântului, prin cultivarea simţului estetic la copii, prin educaţia lor vizuală. Prin exercitarea simţului civic şi drepturilor cetăţeneşti când urbanismul unui oraş e schilodit prin tăierea unor arbori mai bătrâni decât noi. Prin alegerile pe care le facem constant în materie de producţii audio-video pe canalele consacrate. Prin concerte, spectacole, filme, expoziţii, vizite la muzee, situri şi locuri încărcate de cultură. Prin lectură, prin participarea la activităţile bibliotecilor, prin cunoaşterea istoriei neamului şi istoriei artei româneşti şi universale. E o alegere continuă, zilnică, o alegere care zideşte sau dărâmă. Frumuseţea va salva lumea, spunea Dostoievski. Niciodată, parcă, aceste cuvinte nu au fost mai actuale decât astăzi, când suntem atât de agasaţi de o subcultură populară atât de omniprezentă.

– Ce apreciaţi cel mai mult la oameni?

– Măsura în care îl au pe Dumnezeu în inima lor. Atât! Asta îi face oameni buni şi buni profesionişti. Sursa mea de energie, pentru a continua munca pe care o fac, este credinţa nestrămutată că Dumnezeu îngăduie să ajut aceşti copii să se cunoască pe ei înşişi şi să facă lumea mai bună, mai frumoasă. Energia copiilor însăşi este un combustibil nepreţuit pentru mine. Sunt efervescenţi, inteligenţi, creativi şi plini de forţă, aşa că nu îmi permit momente de repaos, întrucât nu mă lasă inima să nu le ofer tot ce pot. Tot ceea ce facem trebuie să conteze. Viaţa fiecăruia dintre noi trebuie să fie plină de sens. A mea capătă sens odată cu realizările lor! Cred foarte mult în sinergia divino-umană şi în puterea acestui efort conştient şi asumat de a schimba lucrurile. Înţelepciunea populară spune că Dumnezeu îţi dă, dar nu îţi pune în traistă. Însă, de multe ori, îţi pune şi în traistă, o spun din experienţă. Nu mi-am pus niciodată problema banilor, am trăit cu cât a fost şi întotdeauna a fost bine aşa. Obiectivul meu a fost să îmi fac meseria la un nivel înalt, restul a venit de la sine, toate s-au adăugat atât cât a fost necesar, atât cât a trebuit, când a trebuit. A trăi pentru a lăsa lumea un pic mai bună mi se pare un obiectiv bun şi realist. Adicţiile şi perspectivele false sunt sursa multor rele, aşa că nu am aşteptări de la oameni. Am simţit, de multe ori, că la pasărea oarbă îi face Dumnezeu cuib, sau, ştiţi cum e, ce e val, ca valul trece…

– Asociaţia Arte.Ro a împlinit 11 ani de activitate creatoare în slujba artelor frumoase. Cum a fost să construiţi acest renume greu de egalat?

– Greu. Cu lacrimi, cu timp, cu efort, cu nopţi nedormite, cu multe sacrificii în relaţiile cu oamenii, cu vacanţe anulate, fără week-end-uri, fără odihnă, plătind un preţ mare. Cu orare şi agende de la care nu am abdicat, cu relaţii, curaj, ajutor, cu banii proprii puşi la bătaie. Dar nu se poate altfel… Însă rezultatele au compensat totul. Nu cred că există nimic mai important în lumea asta care rămâne după mine decât ceea ce am zidit în copiii cu care am lucrat. Şi Arte.Ro mi-a folosit enorm din acest punct de vedere! Din păcate, întrevăd un orizont de aşteptare sumbru pentru ONG-uri. Pentru cei care fac tot educaţie, dar altfel. Pentru cluburi, cercuri, ateliere, pentru educaţia extraşcolară, extracurriculară.

Asistăm la o „democratizare” a educaţiei obligatorii, formale, la naşterea unei educaţii corecte politic, în fond la o schimbare totală de paradigmă în ceea ce priveşte educaţia. Cu noile măsuri şi condiţionări socio-sanitare, elevii au tot mai puţin timp la dispoziţie pentru alte activităţi educative, au tot mai multe restricţii şi bariere. Ne îndreptam spre un flux main stream în educaţie care mie îmi pare că are accente, deocamdată, uşor totalitariste. Nu putem răpi copilului plăcerea, bucuria şi, până la urmă, dreptul şi obligaţia morală de a-şi dezvolta un talent într-un cadru nonformal. Nici chiar cu motivaţii de tipul celor care ni se flutură astăzi pe pixelii şi biţii bannerelor şi ecranelor care ne agresează retinele zilnic. Asociaţia Arte.Ro a realizat, în ultimii zece ani, sute de proiecte mai mari sau mai mici de care au beneficiat foarte mulţi elevi români şi străini. Este vorba, în primul rând, de Festivalul Internaţional de Arte Plastice pentru Copii Piatra-Neamţ Creativ, ajuns la ediţia a cincea şi care, în fiecare an, exceptând 2020, a avut peste 50 de participanţi direct, veniţi de pe patru continente.

Au mai fost stagii de documentare, workshopuri şi concursuri internaţionale, festivaluri şi expoziţii pentru elevii cu care am lucrat în ţări precum Bulgaria, Macedonia, Cehia, Italia, Franţa, Anglia, Hong Kong, Israel, Portugalia, Grecia s. a. Am acordat o importanţă deosebită atelierelor de gravură, sculptură, pictură, icoană, taberelor şi călătoriilor de documentare. Am organizat expoziţii personale foştilor mei elevi, acum masteranzi sau doctoranzi ai unor prestigioase instituţii de învăţământ superior artistic din România. Am editat şi ilustrat publicaţii dedicate patrimoniului cultural nemţean, am organizat concursuri în memoria unor personalităţi nemţene, am pictat capele şi paraclise, am susţinut sesiuni de animaţie culturală, am iniţiat activităţi în parteneriat cu instituţii de învăţământ, cultură şi comunităţi etnice, am realizat programe internaţionale de dezvoltare personală prin mentorat artistic şi estetic, campanii sociale, simpozioane şi mese rotunde, platforme de dezbateri şi ateliere dedicate copiilor cu cerinţe educaţionale şi nevoi speciale. În total, aşa cum v-am mai spus, sunt 657 de diplome obţinute de elevii mei în ultimii zece ani doar la concursurile internaţionale de arte plastice, începând cu Japonia şi sfârşind cu SUA. Toate aceste activităţi au fost realizate cu participarea directă a copiilor, nu prin internet. Eu cred că, dincolo de tulburările economice, politice, sociale, arta copiilor poate fi un izvor istoric foarte important, poate constitui un element de netăgăduit din patrimoniul mondial al umanităţii. Cred că trebuie să vedem în copii cei mai buni ambasadori ai binelui, ai adevărului şi ai frumosului în lume, indiferent de secolul în care trăim!

A consemnat Violeta MOŞU

Laureaţii Premiului Mentor 2020:

Victor Baciu, antrenor emerit de lupte, Botoşani

Ion Bădescu, antrenor de înot, Timişoara

Bíró Tibor, profesor de fizică, Târgu Mureş

Csutak Judit, profesor de literatură, Miercurea Ciuc

Ramona Haidu, antrenor de gimnastică aerobică, Arad

Jámbor Fekete Erzsébet, profesor de pian, Oradea

Agriela Monica Măciuceanu, profesor canto, Galaţi

Dorel Nicoară, profesor de electronică-robotică, Bistriţa

Cristina Petrariu, profesor de arte plastice, Piatra-Neamţ

Viorica Ursanu, antrenor de atletism, Iaşi

Festivitatea de premiere:

https://www.facebook.com/FundatiaPentruComunitate/videos/1003988987037251