Astăzi e ziua ta…

Abia s-a potolit isteria mărţişorului de 1Martie şi zăngăne a 8 Martie. Zi cu agitaţie mare pe capul masculilor dornici să scape de năpasta de calendar şi starea civilă. De ce atâta fojgăială e 8 Martie în fiecare an? Ne spune J. J. Rousseau: „Toate popoarele civilizate au respectat femeile”. Altă motivaţie? „Femeia când e frumoasă place ochilor, când e bună place inimii, una este o bijuterie, cealaltă o comoară” (Napoleon).

Ziua de 8 Martie e ziua în care toţi domnii, foşti „tovarăşi” stau şi se uită prostiţi ba la flori, ba la florărese, ba la banii din chimir. De ce atâta nehotărâre? Profesorii au fost dintotdeauna bogaţi în sărăcie şi nu prea s-au descurcat în viaţă. Şi încă ceva, viaţa în tranziţie e scumpă, nene! Marele Will a zis la vremea lui că: „Femeia este o mâncare pentru zei, gătită de diavol”. Ce înseamnă asta? E scumpă nene! La Bamboo, clubul ăla de fiţe din capitală, ars recent, o sticlă de şampanie costa câteva milioane. Ei, şi? „Femeia este raiul ochilor, infernul sufletului şi purgatoriul pungilor” (M. De Santa Cruz). Ziua Femeii se cuvine marcată frumos. Cu tandreţe şi vorbe dulci. De ce? „Femeia nu este decât o cutie de rezonanţă, sensibilă la fiecare notă care răsună înăuntrul ei” (S. Loren). În consecinţă, dascălii curtaţi de sărăcie au părăsit învăţământul. Serviţi o nostimadă cu cadrele didactice care au părăsit catedra? Cică un ministru al învăţământului a venit la Piatra-Neamţ pentru „control şi îndrumare”. Normal, a tras la un hotel de lux. Cum s-a aşezat la masă a fost luat în primire de o chelneriţă şic. Introducerea? Să trăiţi domnule ministru, cu ce vă servesc? Explicaţia? Chelneriţa era o fostă profesoară care terminase Facultatea de Litere, dar n-a găsit catedră nicăieri. Practic nu a predat niciodată deşi terminase o facultate grea. La plecare, ministru a luat un taxi. Surpriză, şi taximetristul îl cunoştea pe… să trăiţi… aţi ghicit. Şi taximetristul era un ex profesor care… a căutat o remunerare mai grasă. Obosit şi nevricos, a doua zi ministrul s-a întors la Bucureşti, la muncă. În faţa ministerului, minune. Cel mai bun coleg al său din anii studenţiei, profesor în exerciţiu în Capitală, cerşea de la trecători. A fost picătura care a umplut paharul. Turbat de mânie, ministrul s-a dat la milog. Ascultaţi! Ce faci nenorocitule? De ce nu eşti la şcoală, în mijlocul elevilor, la ore? Răspuns: sunt în fereastră, domnule ministru. Cerşesc. Scot şi eu de o bere, că mie nu-mi dă nimeni degeaba. În timp ce dumneavoastră…

De ce am ridicat problema salarizării cadrelor didactice într-un moment atât de delicat ca 8 Martie? Ziua Femeii subţiază subit buzunarele bărbaţilor. Cum fondul F.S.N. (fără să ştie nevasta) e cam jigărit, problema cadourilor, atenţiilor devine „o problemă”. Indiferent ce este soţia, educatoare, învăţătoare, profesoară sau senatoare, de 8 Martie, jumătatea noastră de o viaţă trebuie admirată, iubită şi îmbrăcată în flori. În flori naturale, nu de plastic, alea se pun la mormânt.

„Femeia este ediţia de lux a umanităţii, scoasă de natură pe hârtie velină. Îi stă mai bine într-o bibliotecă de oglinzi după nişte perdele de mătase şi catifea, dar este prea delicat legată, pentru ca un înţelept să o aşeze în lada lui pe timpul călătoriei cele lungi a vieţii” (A. France).

Cum peste tot se trăieşte greu, Femeia trebuie să fie bărbată. Chiar şi pe 9 Martie, de Ziua Bărbatului, când Ghiţă, întors din Italia îşi spune Giani şi rade 40 de pahare. Aşa că, Ionii din satele româneşti ar face bine să vină acasă nechiurluiţi.

Viaţa e durere. Trăim o singură dată, de aceea trebuie să ne iubim tovarăşa de viaţă. Ca să vă conving că am dreptate vă citesc ceva frumos din Victor Hugo: „Dumnezeu a făcut pentru bărbat un tron, pentru femeie un altar. Tronul exaltă, altarul sfinţeşte. Bărbatul este creierul, femeia este inima. Creierul primeşte lumina, inima primeşte iubire. Bărbatul este puternic prin raţiune, femeia este invincibilă prin lacrimi. Bărbatul este capabil de eroism, femeia – de orice sacrificiu. Eroismul înnobilează, sacrificiul aduce sublimul…”. Este că „sună” frumos? Mai ştiţi cine a zis: „Femeia e sarea pământului şi dulceaţa vieţii”? Hai că nu ştiţi…

 

Dumitru RUSU