Fascinaţia spiralei de aur

 

„De la Geometria Ornamentală la Geometria Numerică” – acesta este titlul noii cărţi lansate la ceasurile amiezii, în ziua de 23.02.2017, la sediul Asociaţiei Învăţătorilor Neamţ, sub ascultarea unui public numeros şi mult interesat de taine ale matematicii şi culturii.

Cine sunt autorii acestei cărţi? Trei personalităţi importante ale matematicii de pe plaiurile noastre moldovene: Lorin Cantemir (cu rol preponderent de îndrumător), Constantin Antonovici şi Ştefan Andrei.

Lorin Cantemir a fost profesor universitar la Institutul Politehnic „Gheorghe Asachi” din Iaşi şi membru al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, obţinând şi titlul de Doctor Honoris Causa la trei instituţii de învâţământ superior: Universitatea Tehnică a Moldovei – Chişinău (1999), Universitatea „Ştefan cel Mare” – Suceava (2011) şi Academia Navală „Mircea cel Bătrân” – Constanţa (2012).

Constantin Antonovici, profesor de matematică emblematic al judeţului nostru, şi-a început cariera la Liceul Buhuşi, apoi a fost transferat la actualul Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” (unde a deţinut şi funcţia de director adjunct), a devenit apoi inspector de specialitate, încheindu-şi cariera didactică la actualul Liceu Tehnologic Economic Piatra Neamţ.

Ştefan Andrei a fost profesor în învăţământul preuniversitar până în anul 2001 şi de-a lungul carierei de matematician a fost autorul a numeroase probleme, note, articole în Gazeta Matematică, Revista Elevilor din Timişoara, Revista Matematică pentru Elevi – Galaţi etc.

Pentru a ne face o primă idee despre volum este util să cugetăm la motto-ul ales, care aparţine omului de ştiinţă Johannes Kepler: „Geometria are două mari comori: una este teorema lui Pitagora, cealaltă este împărţirea unui segment în medie şi extremă raţie. Cea dintâi poate fi asemuită cu o măsură de aur, a doua poate fi numită un giuvaer preţios”.

Cartea include comunicările elaborate şi susţinute de autori la simpozioanele internaţionale „Cucuteni 5000 redivivus – Ştiinţe exacte şi mai puţin exacte”, desfăşurate alternativ în România şi Republica Moldova, sintetizând eforturi desfăşurate pe parcursul a şase ani, printr-o preocupare constantă şi profundă a celor doi autori principali – Constantin Antonovici şi Ştefan Andrei. Două capitole interesante sunt concepute de profesor Tatiana Antonovici: „Din istoria brăţărilor de aur ale dacilor” şi „De la desenul rupestru la desenul tehnic”.

Din multitudinea de noţiuni geometrice tratate nu numai matematic ci interdisciplinar, profesorul Constantin Antonovici a ales pentru prezentare spre public spirala, justificând alegerea făcută prin faptul că „spirala reprezintă, în acelaşi timp, concentrarea şi expansiunea, trecerea de la minuscul la nemărginire, de la micro la macro sau, matematic, de la zero spre infinit”. De la spirala de aur s-a trecut la proporţia de aur sau raportul de aur, notat cu litera „phi” (provenită de la primele litere ale numelui celebrului sculptor elen Phidias), care este primul număr iraţional descoperit şi definit în istoria matematicii, fiind egal cu 1,618033… Aplicaţiile raportului de aur sunt nenumărate, vorbitorul amintind doar despre proporţiile dintre diferite stadii de creştere organică, aşezarea frunzelor şi florilor pe ramuri, a nodurilor pe tulpina unui arbore, diferite proporţii ale corpului omenesc şi mai ales aplicaţii în arhitectură şi proiectare, exemplul cel mai concludent fiind sediul ONU din New York.

Cartea a fost publicată în condiţii grafice excelente de către Editura „Cetatea Doamnei” din Piatra-Neamţ.

 

Gianina BURUIANĂ