Concursul Internaţional de Interpretare Muzicală şi Coregrafie „Emanuel Elenescu”

* Ediţia a XXI-a, Piatra-Neamţ, 1-3 decembrie 2011

Ziua naţională a României a fost omagiată de profesorii şi elevii Liceului de Artă „Victor Brauner”din Piatra Neamţ, alături de colegii lor din toată ţara, prin festivitatea de deschidere a Concursului internaţional de interpretare muzicală şi coregrafie „Emanuel Elenescu”.
În societatea românească actuală se manifestă din ce în ce mai imperios nevoia creării în rîndul tineretului a unui sistem real de valori, promovarea şi dezvoltarea unei noi mentalităţi de abordare a educaţiei sociale, în spiritul concurenţei, eficacităţii şi calităţii. Concursul „EMANUEL ELENESCU” oferă tinerilor înzestraţi un podium de afirmare a propriei valori şi a nivelului de pregătire, dar şi de întrecere cu colegii de aceeaşi vîrstă din ţară şi de peste hotare.
Competiţia ajunsă la cea de a XXI-a ediţie a devenit emblematică prin calitate, dar şi prin faptul că omagiază personalitatea unui mare maestru al muzicii româneşti, dirijorul Emanuel Elenescu, născut la Piatra Neamţ în 8 martie 1911.
Pe podiumurile de concurs de la Consiliul Judeţean Neamţ, Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu”, Facultatea de Muzică, corpurile A, B şi C ale Liceului de Artă „Victor Brauner” şi Palatul copiilor au evoluat 526 elevi înscrişi la cele şapte secţiuni – instrumente de suflat din lemn, instrumente de suflat din alamă, canto clasic, muzică de cameră, instrumente populare, canto popular, coregrafie/dans popular.
Eforturile tinerilor muzicieni din Bacău, Bîrlad, Braşov, Breaza, Botoşani, Bucureşti, Cluj, Galaţi, Iaşi, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Piatra-Neamţ, Ploieşti, Roman, Suceava, Tîrgu-Mureş, Timişoara, Vaslui, şi din Republica Moldova (6 licee din Chişinău şi două şcoli din Bălţi şi Făleşti) au fost evaluate de un juriu cu o vastă experienţă pedagogică şi interpretativă, avînd în componenţă cadre universitare şi profesori de renume de la liceele de artă din ţară, prezidat de domnul inspector general din MECTS Adrian Brăescu şi doamna inspector şcolar general Luminiţa Georgeta Vîrlan, ca preşedinte de onoare.
Pentru a da greutate celei de a XXI-a ediţii, organizatorii au pregătit un mare premiu, trofeul „Emanuel Elenescu”, conceput de pictorul Petre Diaconu şi acordat celui mai bun concurent de la toate secţiunile şi cîte un trofeu mai mic pentru finalistul fiecărei secţiuni.
În spectacolul de gală de sîmbătă, 3 decembrie, au evoluat cei 10 finalişti pe secţiuni, iar juriul a ales prin vot secret cîştigătorul: ILIESCU DANIEL, percuţie, clasa a XII-a, Liceul „George Enescu” Bucureşti, profesor îndrumător Alexandru Sturzu.
Pregătirea deosebită a concurenţilor a fost încununată de un număr foarte mare de premii : 116 premii I, 95 premii II, 83 premii III şi 48 menţiuni. Printre laureaţi s-au numărat şi 40 elevi nemţeni, ce au probat un real talent şi o bună pregătire, sub îndrumarea atentă a profesorilor: Liviu Bitere, Leonid Ciobanu, Isidor Rusu, Maricica Gheorghieş, Mihaela Chelariu, Elena Botez, Petru Azaharioaie.
Devenită tradiţională, această complexă competiţie organizată de directorul Liceului de Artă „Victor Brauner”, Mihăiţă Albu şi membrii catedrei de instrumente de suflat, canto şi instrumente populare are un caracter de unicat deoarece pune în valoare folclorul românesc şi instrumentele populare tradiţionale (nai, acordeon, ţambal, fluier, cobză, vioară).
Eveniment deosebit pentru Piatra Neamţ, Concursul internaţional „Emanuel Elenescu” este sponsorizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi realizat anual cu sprijinul financiar al unor oameni cu suflet mare, iubitori de artă şi preocupaţi de soarta tinerei generaţii.
Se poate spune că eforturile deosebite ale organizatorilor şi concurenţilor s-au conjugat într-o manifestare de succes şi înaltă ţinută artistică, în care au cîştigat cei mai buni.

Prof. Cristina-Alexandra POPA